Dereotu Faydaları Ve Zararları Nelerdir, Dereotunun Kalorisi Nedir, Alerji Yapar Mı? Dereotu Nasıl Saklanır?

Dereotu faydaları nelerdir, cacığı, poğaçayı, baklayı, zeytinyağlıları onsuz düşünmek neredeyse olanaksızdır. Dereotu salataların da en çok aranılan üyesidir. Ana yurdu Asya olan dereotu, ülkemizde hemen her yörede yetiştirilebilmektedir. Ortalama 120 cm’ye kadar büyüyebilen bir sapı vardır. Itırsı bir kokuya sahip olan dereotu, sonbaharda toplanır.Dereotu magnezyum, bakır, fosfor, potasyum, kalsiyum, çinko ve demir gibi minerallerle, A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bir tutam dereotunun, yetişkin bir insanın C vitamini ihtiyacının neredeyse % 40’ını, A vitamini ihtiyacının ise % 43’ünü karşıladığını söyleyebiliriz.

  • Dereotu mide bulantılarını ve karın ağrılarını giderir.
  • Dereotu sindirim problemlerine ve ağız kokusuna da iyi gelmektedir.
  • Emziren kadınlarda sütü artırıcı etkisi de olan dereotu, bebeklerde ve çocuklarda gaz sancılarının da giderilmesini sağlar.
  • Dereotunun tok tutucu özelliği, diyet yapanların oldukça işine yarar.

Lifli bir yapısı olan dereotu hem tok tutar, hem sindirimi kolaylaştırır, hem de kabızlığı önler. Derotunun hazımsızlık, mide ağrıları ve mide kramplarının tedavisinde önemli bir rolü vardır. Mide ülserinin etkilerini de hafifleten dereotu, gaz problemi yaşayan kişilerde de gaz söktürücü etki yapar.Dereotu taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir.Dereotu girdiği her tencere, servis tabağı ve kaseye, o meşhur ve kendine has aromatik kokusunu doldurur. Bu da hem iştahı tetikler, hem de hazmı kolaylaştırır.Dereotu uykusuzluğa da son derece iyi gelir. Dereotunda bulunan uçucu yağların son derece gizemli bir tarafı vardır. Bu yağlar sayesinde dereotu tüketildikten sonra vücuda bir sükunet ve sakinlik sağlar. Bu da sinir sistemini teskin eder ve derin bir uyku temin eder.Dereotundaki yüksek kalsiyum içeriği kemik sağlığı için son derece faydalıdır. Düzenli dereotu tüketen kişilerde kemiklerde oluşması muhtemel mineral kaybının önüne geçilmiş ve kemik hastalıklarına yakalanma riski azaltılmış olur.Kalsiyum zengini dereotu çocuklara da iyi gelir. Çocuklarda kemik ve iskelet yapısının da korunmasını sağlayan dereotu, sağlıklı bir iskelet sistemi için lüzumlu olan kalsiyumu ve diğer mineralleri temin eder.İleri yaştaki kişilerde meydana gelen kemik erimesini ve kemik zayıflamalarını önler.Dereotu faydaları arasında insülini dengelemek de vardır. Dereotu, hem doğal insülin vazifesi görür, hem de insülin dalgalanmalarını önler ve bu haliyle diyabet hastalığını önlemeye yardımcı olur.Dereotu basur sorununa da çözüm olmaktadır. Dereotu basur sorunu için önerilen doğal çözümlerin içinde yer alır. Günde üç sefer çiğ olarak yenilecek bir miktar dereotu basur problemini ortadan kaldırma hususunda destek sağlayabilmektedir.Dereotu, gaz sorunlarını da gidermeye yardımcıdır. Karın boşluğunda biriken gazlar göğüs bölgesinde ağrılara da sebep olabilmektedir. İşte dereotu  aşırı gazın giderilmesini sağlar.Dereotunun faydalarından bir tanesi de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Antibakteriyel özelliği de olan dereotu, mikroplara karşı vücuda direnç sağlar ve bağışıklık sistemine bu hususta destek verir.Dereotu hıçkırığa da iyi gelir. Gazların yemek borusundan yukarı kaçmasıyla oluşan hıçkırık, hava yutma, alerjik durumlar ve sinirsel bozukluk durumlarında da ortaya çıkar. İşte dereotu bu gibi durumlarda da hıçkırığın giderilmesine yardımcı olur.Bu aromatik ve hoş kokulu bitkinin ishali iyileştirme gibi bir özelliği de vardır. Hazımsızlık ve ishal problemi olanlar için dereotu oldukça etkili olabilmektedir.

  • Dereotu, mantar enfeksiyonlarını engeller.
  • Dereotu faydalarından birsi de  artrit sorunlarını gidermesidir.
  • Ağızda bulunan mikropları kırar, ağız içini dezenfekte eder, nefes kokusunu giderir.
  • Dereotu antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sebebiyle kanserle de mücadele eder ve kanser sebep olan serbest radikallerle mücadele eder.
  • Dereotu, bünyeye kuvvet verir, vücuttaki toksinleri dışarı atar, idrarı çoğaltır ve bu sayede ödem attırır, gazın neden olacağı spazmları ve krampları giderir.
  • Dereotunun sadece bitkisi değil tohumları da oldukça etkilidir. Dereotunun faydalarını tohumlarında da görmek mümkündür. Dereotu tohumu çay yapılarak içildiğinde uykusuzluğa çare olur
  • Dereotu tohumu çiğnemek kötü nefes kokusunu giderir.
  • Dereotu bitkisindeki tüm faydalar dereotu tohumunda da bulunur.

Dereotu Zararları Nelerdir?

Son derece faydalı bir bitki olan dereotunun, zararlı tarafları da var mıdır bir bakalım.Her faydalı bitki ve besinin, yan etki yapan ve zarar veren tarafları da olabiliyor. Bu zararları bilmek, onları daha bilinçli kullanmayı ve tüketmeyi sağlıyor. Dereotunun birkaç zararından söz etmek gerekirse şu maddeleri sayabiliriz:Dereotu, bazı ciltlerde alerjiye sebep olabiliyor. Bu alerji ve tahriş hissedildiğinde dereotundan uzak durmak gerekiyor.

  • Taze dereotu suyu da
  • Cildi güneşe karşı daha duyarlı hale getirebiliyor. Böyle bir durumda cilt, güneş yanıklarına ve hatta cilt kanserine karşı daha hassas hale geliyor.
  • Hamilelik döneminde dereotu tüketimine çok dikkat edilmesi, hatta hamilelik sonlanana kadar dereotu tüketimine ara verilmesi gerekiyor.
  • Emzirme döneminde de ne miktarda dereotu kullanılması gerektiği hususunda bir kadın doğum uzmanına danışmakta fayda vardır.

Dereotu Alerjisi Nedir?

Vücudum immün, yani bağışıklık sistemi, bazen bazı faydalı gıdaları dahi zararlı olarak algılayıp vücudu koruma altına alabiliyor. Bu da besin alerjisi olarak karşımıza çıkıyor. İşte dereotu da bazı bünyelerde alerjiye sebep olabilmektedir.Bunun dışında dereotu çok fazla miktarlarda tüketilmediğinde vücuda herhangi bir zarar vermez.

  • Cilde tatbik edilen dereotu bazen tahrişe sebep olabilmektedir.
  • Dereotu suyu cildi güneşe karşı da hassa hale getirebilir.
  • Dereotuna alerjisi olan kişilerde de alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Dereotu Kaç Kalori?

Dereotu kalorisi oldukça düşük bir yeşlliktir. 100 gramlık bir bağ dereotu ortalama 17 kaloridir.

Dereotu Nasıl Saklanır?

Pazardan taze taze alınan dereotlarını buzdolabında pörsümeden ve sararmadan uzun süre muhafaza etmek için alınacak bazı pratik formüller var. Bu formüller sayesinde dereotunu uzun süre muhafaza etmek mümkündür. Bunun için dereotunun saplarını kesin ve bağını çözün. Sudan geçirmeden dağınık bir vaziyette temiz bir bez yahut kağıt havlunun üzerine yayın.Bitkinin üzerindeki sular iyice süzülüp kuruyana kadar bu şekilde bekletin. Daha sonra dereotunu gevşek bir demet haline getirin ve bir kavanozun içine, sapları aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun.Dereotunu kullanacağınız zaman, ihtiyacınız kadarını kavanozdan çıkartın, yıkayın ve kullanın. Geri kalanı yeniden kapağını kapatarak buzdolabına yerleştirin. Dereotunun uzun müddet sararmadan ve pörsümeden tazeliğini ve diriliğini koruduğunu göreceksiniz.  Bu yöntemi tüm yeşilliklerde kullanabilirsiniz.  Yeşillikler çabuk bozulduğu için daha yarısı kullanılmadan çöpe atılır. Böyle bir israfı önlemek adına yeşilliklerinizi bu yöntemle taze taze muhafaza edebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir