Demir Eksikliğinin 9 Belirtisi

Demir eksikliği, vücudunuzda yeterince mineral demir olmadığında ortaya çıkar.Vücuttaki, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımalarını sağlayan bir protein olan hemoglobini yapmak için demire ihtiyacımız vardır.Vücudunuzda yeterli hemoglobin yoksa, dokularınız, kaslarınız olması gerektiği gibi çalışabilmek için yeterli oksijen alamaz. Bu, kansızlık denen bir hastalığa yol açar.Kansızlık belirtileri ve tedavi yöntemleri için tıklaDeğişik kansızlık türleri olmasına karşın, demir eksikliği anemisi dünya çapında en yaygın olanıdır.

Demir eksikliğinin yaygın nedenleri şunlardır:

  1. Günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamayan veya aşırı derecede kısıtlanmış bir diyet nedeniyle yetersiz demir alımı
  2. Enflamatuar barsak hastalığı
  3. Hamilelik sırasında artan demir ihtiyacı
  4. Demir eksikliği, yaşam kalitenizi etkileyebilecek semptomlara neden olabilir. Bunlar nefes darlığı, yorgunluk ve düşük konsantrasyondur.

İşte en yaygın olandan başlayarak demir eksikliğinin 9 belirtisi

1. Olağandışı yorgunluk

Fazlaca yorgun hissetmek, demir eksikliğinin en çok saptanan belirtilerinden biridir. Bu belirti, yeterli demire sahip olmayan kişilerde yaygındır.Bu yorgunluk, vücudunuzda oksijen taşınmasına yardımcı olan hemoglobin adı verilen bir protein yapmak için ihtiyaç duyduğu demire sahip olmadığı için olur.Yeterli hemoglobin olmadığında, doku ve kaslarınıza daha az oksijen ulaşarak onları enerjiden mahrum eder. Ayrı olarak kalbinizin vücudunuzda oksijen itibariyle zengin kanı daha fazla hareket ettirmek için daha fazla çalışması gerekir, bu da sizi yorabilir.Yorgunluk çoğunlukla yoğun, çağdaş bir hayatın normal bir parçası olarak kabul edildiğinden, demir eksikliğini sadece bu semptomla saptamak zordur.Bununla birlikte, demir eksikliği olan birçok insan, zayıflık, huysuzluk veya konsantre olmakta güçlük çekmenin yanı sıra düşük enerji yaşar.

2. Solgunluk

Alt göz kapaklarının iç kısmının soluk ten rengi veya soluk rengi, demir eksikliğinin diğer yaygın belirtileridir.Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin kana kırmızı rengini veren maddedir, bu nedenle demir eksikliğindeki düşük seviyeler kanı daha az kırmızı yapmaktadır. Bu sebeple demir eksikliği olan kişilerde cilt sağlıklı rengini veya sıcaklığını kaybedebilir.Demir eksikliği olan kişilerde bu solukluk vücudun her yerinde görünebileceği gibi tek bir bölgeyle sınırlı da olabilir. Bu şunları içerir:

  1. Yüz
  2. Diş etleri
  3. Dudakların veya alt göz kapaklarının içi
  4. Çiviler

Çoğunlukla doktorların demir eksikliği belirtisi olarak ilk arayacağı şeyler arasındadır. Bununla birlikte, bir kan testi ile doğrulanmalıdır.Soluk tenlilik genelde orta veya şiddetli anemi vakalarında görülmektedir.

3. Nefes darlığı

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinizin vücudunuzda oksijen taşımasını sağlar.Demir eksikliğinde hemoglobin seviyeleri düşük olmasından dolayı oksijen seviyeleri de düşük olacaktır. Bu ne yazık ki kaslarınızın yürüme gibi normal aktiviteler için yeterli oksijen almayacağı anlamına gelmektedir.Sonuç olarak, vücudunuz daha fazla oksijen almaya çalışırken nefes alma hızınız artacaktır. Bu sebeple nefes darlığı yaygın bir belirti olarak bilinmektedir.Kendinizi nefes nefese kaldığınızda, yürümek, merdiven çıkmak veya egzersiz yapmak gibi kolay bulduğunuz normal, günlük görevleri yaparken bulursanız, demir eksikliği suçlanabilir.ÖZETDüşük hemoglobin seviyeleri, vücudun oksijeni kaslara ve dokulara etkili bir şekilde taşıyamadığı anlamına geldiğinden, nefes darlığı demir eksikliğinin bir belirtisidir.

4. Baş ağrısı ve baş dönmesi

Demir eksikliği, özellikle kadınlarda baş ağrısına neden olabilir.Bu belirti diğerlerine göre daha az yaygın gibi görünmektedir ve genellikle baş dönmesi veya baş dönmesi ile ortaya çıkar .Demir eksikliği ile baş ağrıları arasındaki bağlantı hala belirsizdir.Kırmızı kan hücrelerindeki düşük hemoglobin seviyeleri beyne yeterince oksijen gitmediği anlamına geldiği için baş ağrısı oluşabilir. Neticede, beyindeki kan damarları şişerek basınca ve baş ağrısına sebep olabilir.Baş ağrısının birçok nedeni olmasına rağmen, sık, tekrarlayan baş ağrıları ve baş dönmesi demir eksikliğinin bir işareti olabilir.

5. Kalp çarpıntısı

Kalp çarpıntısı olarak da bilinen dikkat çekici kalp atışları, demir eksikliği anemisinin başka bir belirtisi olabilir.Demir eksikliği, anemi ve kalp problemleri arasındaki ilişki hala araştırılmaktadır, ancak oksijen tedarikiyle ilgili olabilir.Düşük hemoglobin seviyesi, oksijen taşımak için kalbin çok daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir.Bununla birlikte, bu belirtiler daha az yaygın olma durumundadır. Bunları tecrübe etmek için uzun süre demir eksikliğine sahip olmanız gerekir.ÖZETDemir eksikliği durumlarında, kalbin vücuda oksijen taşımak için çok çalışması gerekir. Bu, düzensiz veya hızlı kalp atışlarına ve hatta kalp hırıltısına, kalp büyümesine veya kalp yetmezliğine yol açabilir.

6. Kuru ve hasar görmüş saç ve cilt

Kuru ve hasar görmüş cilt ve saç, demir eksikliğinin belirtileri olabilir.Demir eksikliği, kandaki hemoglobin düzeyini düşürür ve bu da saç büyümesine neden olan hücreler için mevcut oksijen miktarını azaltabilir.Deri ve saç oksijenden yoksun kaldığında kuruyabilir ve güçsüzleşebilir.Demir eksikliği aynı zamanda saç dökülmesiyle de ilişkilidir.Yıkama ve fırçalama sırasında saçların çok olmayacak şekilde dökülmesi tamamen normaldir. Normalden çok daha fazlasını kaybediyorsanız, bunun nedeni demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuzla görüşmenizde fayda var.ÖZETDemir eksikliği sırasında deri ve saç kandan daha az oksijen alabilir, bu da onların kurumasına ve hasar görmesine neden olur. Daha ağır vakalarda bu saç dökülmesine neden olabilir.

7. Dil ve ağızda şişlik ve ağrı

Bazen ağzınızın içine veya çevresine bakmak demir eksikliği aneminiz olup olmadığını gösterebilir.İşaretler, dilinizin şişmesi, iltihaplanması, solması veya garip bir şekilde pürüzsüz hale gelmesini içerir.Demir eksikliği, ağzınızın çevresinde başka semptomlara da neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  1. Kuru ağız
  2. Ağzınızda yanma hissi
  3. Ağzınızın köşelerinde ağrılı kırmızı çatlaklar
  4. Ağız ülseri

ÖZETAğrılı, şişmiş veya garip bir şekilde pürüzsüz bir dil, demir eksikliği anemisinin bir belirtisi olabilir. Ağız kenarlarındaki çatlaklar da bir işaret olabilir.

8. Huzursuz bacaklar

Demir eksikliği, huzursuz bacak sendromuyla ilişkilendirilmiştir.Huzursuz bacak sendromu, bacaklarınızı dinlenirken hareket ettirmek için güçlü bir dürtü duymanızdır. Ayrıca ayaklarınızda ve bacaklarınızda hoş olmayan ve garip emekleme veya kaşıntılı hislere neden olabilir.Genellikle geceleri daha kötüdür, yani uyumakta zorlanabilirsiniz.Huzursuz bacak sendromunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.ÖZETDemir eksikliği anemisi olan kişilerde huzursuz bacak sendromu yaşama şansı daha yüksektir. Bu, dinlenirken bacakları hareket ettirmek için güçlü bir dürtüdür.

9. Kırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklar

Demir eksikliğinin çok daha az görülen bir belirtisi kırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklardır. Bu duruma koilonychia denmektedir.Genellikle ilk işaret, kolayca kırılan ve çatlayan tırnaklardır.Demir eksikliğinin ilerleyen aşamalarında, kaşık gibi yuvarlak bir görünüm vermek için tırnağın orta kısmının ve kenarlarının kaldırıldığı kaşık şeklinde tırnaklar oluşabilir.Bununla birlikte, bu, demir eksikliği olan kişilerin yalnızca yaklaşık %5’inde görülen nadir bir yan etkidir. Genellikle sadece ciddi demir eksikliği anemisi vakalarında görülür.ÖZETKırılgan veya kaşık şeklindeki tırnaklar, daha şiddetli demir eksikliği anemisinin bir göstergesi olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir