Çene Altında Beze

Çene altında oluşan şişliklere beze ismi verilmektedir. Genelde ağrılı olmalarına rağmen ağrısız olanları da vardır. Kitle halindedir. Çene altında oluşan bezelerin çok çeşitli nedenleri vardır. Fakat en sık nedeni çenenin altında bulunan bademciklerin yani lenf düğümlerinin şişip iltihap kapmasından kaynaklanır. Çene altındaki beze ciddi hastalıklara da yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.Lenf düğümleri kişinin sağlığının tehlikeye girmemesi için vücuttaki zararlı patojenleri yani hastalık yapan faktörleri yok ederler. Yani lanf düğümleri vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Bu savunma sistemini oluştururken de bulundukları bölgedeki patojen faktöre karşı şişme, iltihap ve ateş gibi belirtilerle kendilerini gösterirler. Lenf düğümleri sadece çene altında yoktur. Aynı zamanda koltuk altında ve kasık bölgesinde yoğun olarak bulunurlar. Bazen lenf düğümleri patojenlerden etkilenip çene ağrısına yol açabilirler. Bu ağrı oldukça rahatsız edicidir. Ayrıca konuşma, çiğneme gibi günlük işleri de etkiler. Ağrı bazen geçici olabilir. Bir süre devam eder ve sonra kendiliğinden yok olabilir. Fakat ağrı devamlı varsa bir doktora başvurup nedeni bulunmalıdır.

Çene altında beze nedenleri

  • Yabancı saldırganlar: Lenf düğümlerinin lenfositleri fazla miktarda üretmesi sonucunda çene altında şişlikler oluşabilir. Bu şişmenin nedeni vücuda giren yabancı maddeye karşı verilen bir tepkidir. Lenfosit artışı ile çene altında şişlik ve ağrı oluşur.
  • Diş ve kulak sorunları: Dişte meydana gelen enfeksiyon ve abseler sonucunda çene altında bezeler oluşabilir. Kulak enfeksiyonları sonucunda da çene altında beze meydana gelebilir.
  • İltihaplanma: Ağrıya ilgili bezdeki iltihap veya enfeksiyon neden olabilir. Şişlik ve ağrının nedeni bakteriyel, viral veya fungal olabilir. Elle yapılan muayene de bu şişlikler görülür.
  • Lenfoma: Lenfoma, lenf nodüllerinin kanserleşmesidir. Nadir görülen bir durumdur. Lenf düğümlerinde bir tümör büyümesi ile malign ve kanser olabilir. Elle dokunulduğunda ciddi bir sertlik hissedilir.
  • Diğer enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, kızamık, grip, ağız yaraları, diş eti iltihabı, enfeksiyöz mononükleoz ve cilt enfeksiyonları sonucunda da çene altında beze oluşabilir.

Çene altında beze tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi çok önemlidir. Çünkü acil müdahale gerektiren bir hastalığın belirtisi olabilir. Ağrı ve şişliğin giderilmesi için çene altındaki şişlik olan bölgeye sıcak paketi uygulamak gerekir. Bunun dışında doktor kontrolünde antienflamatuar veya antibiyotik kullanılabilir. Eğer doktor lenfomadan şüphelenmişse biyopsi isteyecektir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri