Bulgur Pilavı Kaç Kalori

Bulgur pilavı kaç kalori, et yemeklerinin, karışık kebapların, bakliyatların en lezzetli eşlikçisi olan bulgur pilavı, pirince göre daha doyurucu ve daha sağlıklı oluşu açısından menülerde daha fazla yer verilmesi gereken bir besindir.Bulgur pilavı sade yapılabildiği gibi, yeşil mercimekli, arpa şehriyeli, domatesli, biberli, patlıcanlı da hazırlanabiliyor. Sebzeli bulgur pilavı, turşu ve ayranla tüketildiğinde yanına başka herhangi bir yemek istemeyecek kadar besleyici ve değerli bir kaynak aynı zamanda.

Bulgurun Faydaları

Bulgur, neredeyse ilaç gibi şifa verebilen çok faydalı bir tahıl.  Özellikle hamile kadınların bebeklerinin gelişimi için çok fazla ihtiyaç duydukları ve hekimlerin gebe hastalarına şiddetle önerdiği folik asit kullanımı, düzenli bulgur tüketilerek sağlanabilir.

  • Raf ömrü uzun olan, sıcak ve nemli ortamlara dayanıklı olan bulgur, doymamış yağlar da içeriyor.
  • Vejetaryen beslenmeye de son derece uygun bir besin olan bulgur, kalp için de oldukça faydalı bir besin
  • Süt işe karıştırılarak yenildiğinde mükemmel bir besine dönüşen bulgur, haftada en az bir kez mutlaka tüketilmelidir.
  • Bağırsak kanseri riskini büyük ölçüde azaltan bulgur, vitamin açısından da hayli zengindir.
  • Lif oranı yüksek olan bulgur; sindirim sistemini rahatlatır, bağırsaklara iyi gelir, kabızlığı önler.

Glisemik indeksi pirince göre çok daha düşük olan bulgur, yenildiği anda kan şekerini hızlı değil, tam tersi yavaş yavaş yükseltir bu sebeple de uzun süre tok tutar. İnsülin salgılatma oranı da düşük olan bulgur, vücutta depolanmadan kolayca enerjiye çevrilir.Bu anlamda harika bir enerji kaynağı olan bulgur; öğrenciler, işçiler, hamile kadınlar ve sporcular tarafından da sıklıkla tüketilmelidir.

  • Bulgur her ne kadar karbonhidrat içerse de, içeriğindeki karbonhidrat oranı pirinç ve makarnadaki gibi yüksek değildir. Ayrıca bulgurda protein de bulunur.
  • Bulgur B1, B6 vitaminleri ve Niasin, folat, magnezyum mineralleri yönünden zengindir. Bu da sindirim ve sinir sistemi üzerinde olumlu tesirler bırakmasına sebep olur.
  • Bulgurda bulunan selüloz ve pektin maddeleri vücutta dengeleyici özellik gösterir.
  • Lifli olması bulguru tok tutucu bir özelliğe, tok tutucu özeliği de bulguru kilo vermeye yardımcı bir özelliğe sahip kılar.
  • Günlük su ihtiyacını arttıran bulgur çok su içilmesini ve dolayısıyla kişinin su ihtiyacının da karşılanmasını sağlamış olur.
  • Bulgu ayrıca zihni dinlendiren ve enerji veren bir özelliğe de sahiptir.
  • 2 yemek kaşığı bulgurun kalori değeri 1 dilim ekmeğe denk düşer.
  • Kolesterol problemi olan kişilerin ekmek yerine bulgur tercih etmeleri tavsiye edilir.

Bulgur vitamin ve protein olarak pirince göre daha zengindir. Bulgurun, pirince göre 4 kat daha fazla demir, 4 kat daha fazla kalsiyum ve 2 kat daha fazla protein içerdiği düşünüldüğünde ana yemeğin yanına pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yapmanın daha sağlıklı olduğu söylenebilir.Tüm bu özellik ve değerinin yanında bulgur oldukça da ucuz bir tüketim maddesi. Yani bu durumda bulgurun bir şans olduğunu söylemek mümkün.Bulgurun demir oranı oldukça yüksek. Hatta öyle ki bulgur pek çok sebzeye göre daha fazla demir içeriyor. Bu yüzden hekimler, vücudunda demir eksikliği bulunan kişilerin bulgur tüketmesi gerektiğini belirtiyor. Hatta bulgurdaki demir oranının ıspanaktan bile fazla olduğunu söylesek sanırız şaşırırsınız ama gerçekten de bulgurdaki demir oranı ıspanaktan bile yüksek.

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur pilavı çeşit çeşit. Hangisini anlatsak ki? Ama bulgur pilavı denildiğinde, sade bulgur pilavı akla geliyor. Sade bulgur pilavı yapmak için ilk iş 1 su bardağı bulguru su dolu bir kapta 1 saat kadar bekletmek gerekiyor.Siz bu arada bir tencereye sıvı yağ koyun ve 1 adet soyulup küçük küçük doğranmış kuru soğanı yağda çevirerek yumuşayana kadar kavurun. 1-2 diş sarımsak da ilave edebilirsiniz. Soğan iyice yumuşayınca tenceredeki fazla yağı başka bir küçük kabın içine iyice süzdürün ve tencereye 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı ilave edin.Üzerine, suyunu süzdürdüğünüz bulgurları alın ve biraz kavurun. 1- 2 dakika kadar kavurmanız yeterlidir.  Kavrulan bulgurun üzerine 1.5 su bardağı oda sıcaklığında su veya et yahut tavuk suyu ekleyin, arzu ettiğiniz kadar tuz ve 1 tatlı kaşığı da kuru nane ilave edin.Ocağın altını kısın, tencerenin kapağını da kapatın ve bulguru pişmeye bırakın.  Bulgurun üzeri göz göz olup, suyunu tamamen çekince tahta bir kaşık yardımıyla pilavı yavaşça karıştırarak havalandırın ve 15 dakika kadar demlenmesini bekleyerek servis yapın.Gelelim bulgur pilavı kaç kalori sorusuna…1 porsiyon bulgur pilavı ortalama 150 kaloridir. Yağ oranı fazlalaştıkça kalori değeri de artar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir