Buğday diyeti nedir, faydaları nelerdir? Buğday diyeti nasıl yapılır?

Buğday diyeti son zamanlarda popülerlik kazanmış bir diyet yöntemidir. Bu diyet, insanların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmelerine ve kilo verme sürecini hızlandırmalarına yardımcı olabilir. Buğday diyeti, tam tahıllı gıdaların tüketimini artırır ve rafine edilmiş gıdaların tüketimini azaltır. Bu sayede diyetin faydaları arasında sindirim sistemi sağlığını koruma, kan şekerini düzenleme, kalp sağlığını koruma gibi birçok fayda yer alır. Buğday diyeti yapmak isteyenlerin öncelikle rafine edilmiş gıdaları yememeleri ve tam buğday, yulaf, çavdar gibi tahılları tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bu diyetle birlikte bol miktarda sebze, meyve ve protein kaynaklarına da yer verilmelidir. Bu sayede uzun vadede sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirilmiş olur.

Buğday Diyeti İşe Yarıyor Mu?

Buğday diyeti kesinlikle işe yarayan ve dünya çapında binlerce insanın kilo vermesine yardımcı olmuş başarılı bir diyet programıdır. Diyetin öne çıkan iki özelliği var: bunlardan birisi vücuttaki iltihaplanmayı azaltması diğeri ise şekerli yiyeceklerin tüketimini kesmesi. Bu iki özellik bile kişilerin kolayca kilo vermesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca diyetin mimarı Doktor William Davis günümüzde tükettiğimiz buğdayın genetik olarak değiştirildiğini ve faydadan çok zarara sebep olduğunu belirtiyor. Tam da bu yüzden son zamanlarda buğday veya glüten hassasiyeti çıkan insanların sayısı giderek artıyor. Buğday veya glüten içeren besinlerden uzak durmanın iltihaplanmaları önlemeye ve mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış durumdadır.

Buğday Diyetinde Neler Yenir?

Nişasta Miktarı Az Sebzeler: Brokoli, salatalık, domates, kabak, lahana, ıspanak, lahana ve yeşil soğan. Meyveler: Elma, çilek, greyfurt, portakal, limon, erik, kavun, karpuz ve avokado Proteinler: Doğal beslenmiş her türlü kırmızı ve beyaz et, taze balık, yumurta ve mantar. Sağlıklı Yağlar: Kuruyemiş, zeytinyağı, Hindistancevizi yağı ve avokado yağı. Süt Ürünleri: Tam yağlı peynir, tereyağı, yoğurt ve süt. Tahıllar: Esmer pirinç, kinoa, karabuğday ve darı. Diğerleri: Zeytin, turşu, keten tohumu, chia tohumu, tofu ve bitkiler.

Buğday Diyetinde Neler Yenmez?

  • Buğday veya Tahıl Bazlı Yiyecekler: Kurabiye, çörek, kek, buğday ekmeği, glütensiz yiyecekler, kahvaltılık gevrekler, pizza, makarna, bisküvi, kraker, erişte ve her türlü sandviç.
  • İşlenmiş Gıdalar: Hazır tavuk ürünleri, kızartmalar, hazır et ürünleri, patates kızartması ve dondurulmuş yiyecekler.
  • Proteinler: Baklagiller.
  • Şeker Miktarı Yüksek İçecek ve Yiyecekler: Kurutulmuş meyveler, mısır şurubu, asitli ve şekerli içecekler.

Buğday Diyeti Örnek Planı

Sabah: İçine yarım limon sıkılmış bir bardak ılık su

Kahvaltı: Avokado ve ıspanak ile hazırlayacağınız smoothie ve 1 haşlanmış yumurta

Ara Öğün: 1 elma veya 1 bardak yeşil çay ve 4 badem (kabukları soyulmuş olmalı)

Öğle Yemeği: Esmer pirinç, mantar ya da ızgara balık, sebzeler, yarım kase yoğurt veya 1 bardak Hindistancevizi suyu

Ara Öğün: 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu

Akşam Yemeği: Domates çorbası, ızgara tavuk göğsü, sebzeler ve uyumadan önce bir bardak ılık süt

Gördüğünüz gibi aslında buğday içermeyen bir beslenme programını uygulamak hiç de zor değil. Bu türdeki besinleri öğünlerinizden çıkartarak kolaylıkla bel bölgesinde yağlanmadan kurtulabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi bu gibi diyetleri günlük en az yarım saatlik spor ile desteklemenizdir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri