Boğazımda Sürekli Balgam Var Ne Yapmalıyım?

Boğazımda sürekli balgam var şikayeti geniz akıntısına yol açan hastalıklardan tutun da tümör bazlı rahatsızlıklara kadar pek çok sebepten meydana gelebilir. Boğazda balgam birikmesi tek başına herhangi rahatsızlığı ifade etmez. Ancak farkedilen bu balgam, çeşitli hastalıkların göstergesi niteliğinde olabilir.

Boğazımda Sürekli Balgam Var

Boğazımda sürekli balgam var şikayetinin altında yatan nedenin belirlenmesi konusunda; balgamın ne renk olduğu, balgamın yoğunluğu ve kanlı olup olmadığı gibi pek çok detay tanı aşamasında oldukça önemlidir. Gri ve siyah renk tonlarındaki balgam uzun süreli hava kirliliğine kalmaya işaret ederken, kırmızımsı daha doğrusu kanlı görülen balgam ise genellikle akciğerlerde meydana gelen rahatsızlığın habercisi durumundadır.

Yutkunurken Balgam Hissi

Boğazda sürekli balgam var hissi, kişinin yemek yerken ve yutkunurken de bu balgamı hissetmesine neden olur. Ayrıca boğazda takılma hissi ve yutkunma zorluğu gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Dolayısıyla kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden devamlı olarak tekrar eden balgam hissi probleminde muhakkak konuyla ilgili uzman hekimden destek alınmalıdır.

Boğazda Balgam Neden Olur?

Mukus birikintisi olarak tanımlanan balgam, solunum yollarının nemli ve temiz kalmasını sağlamakla görevlidir. Boğazda biriken balgamın pek çok sebebi olabilir.

1-)Enfeksiyon

Viral veya bakteriyel enfeksiyon akabinde boğazda balgam şikayetine sık rastlanır. Enfeksiyondan kaynaklı balgam bulgusunda, balgamın rengi beyaz renkten sarı renge doğru dönüşür. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı olarak fazlaca rastlanır.

2-)Alerjik Reaksiyon

Bağışıklık sistemimizin çeşitli etkenlere karşı gösterdiği tepkiye, alerjik reaksiyon adı verilir. Alerjik reaksiyonun sonucu olarak boğazda balgam, geniz akıntısı gibi şikayetler baş gösterebilir. Özellikle polene karşı alerjisi olan kişilerde saman nezlesinden(tıp dilinde alerjik rinit) ötürü boğazda balgam sorununa sıklıkla rastlanır.

3-)Geniz Akıntısı

Sağlıklı bir yetişkinin burnunda günde ortalama 1 litre kadar mukus üretimi gerçekleşir. Bu mukusun çeşitli sebeplerden dolayı fazla salgılanması sonucunda boğaz ile burun bölgesinde balgam birikmeye başlar. Geniz akıntısı olarak tabir edilen bu durum, kişinin boğazında balgam hissetmesine neden olur. Fakat boğazda balgam tek başına geniz akıntısı göstergesi olarak değerlendirilmez. Geniz akıntısının diğer bulguları ise şunlardır:

  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Boğazda gıcık hissi,
  • Boğazda yanma hissi,
  • Boğazda balgam oluşması.

4-)Sigara Kullanmak

Sigara kullanmak, boğaz bölgesini kurutur ve vücudumuz solunum yollarını nemlendirmek için daha fazla balgam üretme ihtiyacı duyar. Çoğu zaman bu sebepten balgam şikayetine, pasif sigara içicilerinde dahi rastlanabilmektedir.

5-)Akciğer Tümörü

Kimi zaman boğazda balgam var şikayeti daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Bunlardan biri de akciğer tümörüdür. Akciğerde oluşan tümör yapılarından dolayı kanlı balgam birikebilir. Ancak kesin ve doğru tetkik, tanı ve tedavi için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

6-)Diğer Nedenler

  • Yemek borusu iltihabı,
  • Boğazda kist veya ur yapıları.

Boğazımda Sürekli Balgam Var Ne Yapmalıyım?

Boğazımda sürekli balgam var ne yapmalıyım sorusu, uzun süreli ve tekrar eden balgam problemi yaşayanların en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Her ne kadar kesin ve doğru tedavi yöntemi ilaç tedavileri olsa da, aşağıdaki doğal yöntemleri de evde kendi başınıza uygulayabilir ve faydasını görebilirsiniz.

1-)Sıcak İçecekler Tüketin

Gün içinde sık sık sıcak bitki çayları ve çorba içerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve boğazınızdaki balgamın atılmasını sağlayabilirsiniz.

2-)Tuzlu Su Gargarası

Tuzlu su gargarası, geniz akıntısından kurtulmak için en çok uygulanan doğal yöntemlerin başında gelmektedir. 1 bardak ılık suya, yarım çay bardağı kadar tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından bu karışımı boğazınızda tutup gargara yapın. Bu yöntemi gün içerisinde 2-3 defa uyguladığınız takdirde boğazdaki balgamın atıldığına şahit olacaksınız.

3-)Bol Bol Su İçin

Boğazda balgam oluşmasını önlemek için bol bol su içmeye gayren edin. Bol miktarda su içmek hem bağışıklık sistemini güçlendirecek hem de boğazınızın sürekli nemli kalmasını sağlayarak, balgam oluşumunu engelleyecektir.

4-)Buhar Soluyun

Sıcak su buharı solumak, boğazdaki balgamı çözer ve rahat etmenizi sağlar. Bunun için piyasada satılan nemlendirici cihazlardan satın alabilir ve evinizin bir köşesine koyabilirsiniz.

5-)Sigaradan Uzak Durun

Eğer sigara içiyorsanız, bu alışkanlığınızdan tamamen kurtularak boğazdaki balgam sorununuzdan kurtulabilirsiniz. Eğer sigara içilen ortamlarda sık bulunuyorsanız da, bu ortamlarda uzak kalmaya gayret etmeniz balgamın atılmasında etkili olacaktır.

6-)İlaç Tedavisi

Boğazdaki balgamın atılması için en kesin ve doğru tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Uzman hekim tavsiyesi üzerine alınacak ilaçların düzenli kullanılması neticesinde olumlu bir sonuç alınır. Genellikle enfeksiyondan kaynaklı balgam şikayetinde uzman hekimler tarafından antibiyotiklerle tedavi sağlanırken, alerji kaynaklı balgam sorunundaysa antihistaminler tercih edilmektedir.UYARI: Eğer boğazda balgamla birlikte kanama probleminiz mevcutsa, akciğer tümörü gibi çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu durumda derhal uzman hekime danışmanız önerilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri