Boğazda Yutkunurken Belli Olan Şişlik

Boğazda yutkunurken oluşan şişlik genellikle kansere işarettir. Boyun bölgesinde bulunan yutak, gırtlak ve yemek borusunun baş kısmının herhangi birinde hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda kanser oluşur. Oluşan kanser büyüyerek beze haline gelebilir ve yutkunurken şişlik oluşumu şeklinde kendini gösterir. Boğazda yutkunurken belli olan şişliğe en çok neden olan gırtlak kanseridir.

Gırtlak kanseri oluşumu

Kanser türleri arasında gırtlak kanseri ilk 10 içinde yer almaktadır ve sigara kullanan toplumlarda oluşumu daha fazladır. Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi eskimiş hücrelerin yenileriyle yer değiştirmesi sırasında eskimiş hücrelerin ölmemesi ve birikmesi sonucu oluşur. İyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler hayatı tehdit etmezler. Alındıklarında hastanın şikayeti kalmaz ve yayılmazlar. Kötü huylu tümörler ise sürekli çoğalarak yayılırlar ve hayatı tehdit ederler. Gırtlak kanseri en çok ses telleri üzerinde oluşur.

Gırtlak kanserinin oluşum nedenleri ve risk faktörleri

-Sigara ve alkol bağımlılığı(en önemli etken sigara bağımlılığıdır.) -Fazla miktarda hayvansal yağ tüketimi -Genetik faktörler -Reflü -Tüberküloz ve sifiliz -Uzun süreli kronik enfeksiyonlar -Radyasyon -Sesin kötü kullanımı ve kronik larenjit -Bazı ilaçlar(özellikle testesteron ve östrojen içerenler)

Gırtlak kanserinin belirtileri

-Gırtlak bölgesinde şişlik oluşması -Yutkunurken güçlük ve ağrı -Ses kısıklığı ve ses problemi -İnatçı geçmeyen öksürük -Geçmeyen boğaz ağrısı -Nefes darlığı -Nefes alıp vermenin hırıltılı olması -Ağız kokusu -Kulak ağrısı -Kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk.

Tanı ve tedavisi

Gırtlak bölgesinde herhangi birşişlik olup olmadığı gözle ve elle muayene edilerek bakılır. Bu şekilde tespit edemezse nasendoskopi adı verilen alet ile burundan gırtlağa inebilir. Ayrıca laringoskoppi yöntemi ile de bakılabilir. Laringoskopi yöntemi ağızdan sokulan kamera ile gırtlağın görüntülenmesidir. Tüm bu yöntemler dışında kesin tanı koymak için biyopsi, MRG, bilgisayarlı tomografi ve ultrason yöntemleri kullanılır. Tedavide erken teşhis çok önemlidir. Uzun süreli ses kısıklığı, boğazda şişlik ve zor yutkunma varsa hemen doktora başvurulmalıdır. Gırtlaktan delik açma yöntemiyle de tedavi mümkündür. Bu yönteme mohs yöntemi denir. Bu yöntemle ses telleri ve boğazdaki hasar en aza indirgenir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri