Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Beyin tümörü ameliyatı sonrası fizik tedavi, hastanın iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar. Bu tedavi yöntemi sayesinde hastanın motor ve duyu fonksiyonları yeniden kazanılır, kas zayıflığı azaltılır ve eklemlerde esneklik sağlanır. Fizik tedavi aynı zamanda, hastanın psikolojik durumunu da düzeltir ve yaşam kalitesini arttırır. Bu tedavinin dilerseniz sonrası hakkında detaylı bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Öncelikle, tümör anormal hücrelerin oluşturduğu bir doku kitlesidir ve kanser olmayabilir. Tümör iyi huylu veya kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörler vücudun başka kısımlarına yayılmaz, ancak zaman içinde büyüyebilirler. Kötü huylu tümörler kanserdir ve başka kısımlara yayılabilirler.

Beyin tümörleri, tümörün kaynağına göre sınıflandırılırlar: Primer beyin tümörü, beyin dokusundan gelişen tümörlerdir ve metastatik beyin tümörü, vücudun başka yerinde gelişen ve beyne dolaşım yoluyla ulaşan tümörlerdir. İyi huylu beyin tümörleri bazı riskler taşır, özellikle de kafatasının kapalı olması nedeniyle fazladan doku büyümesi için bir alan bulunmamasıdır.

Beyin tümörleri cerrahi, radyoterapi veya ikisinin kombinasyonu ile tedavi edilebilirler. Fizik tedavi sürecinde, tümör dokusu veya beyin cerrahisi sırasındaki işlemler, çeşitli derecelerde beyin hasarına neden olabilir. Bu nedenle, fizik tedavi, ergoterapi, konuşma terapisi, yutma terapisi gibi rehabilitasyon yaklaşımları bir arada uygulanır. Rehabilitasyon programı hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak oluşturulur ve tedaviler nöro-rehabilitasyon ekibi tarafından uygulanır.

Beyin tümörü ameliyatı sonrası fizik tedavi hastanede yatarak, ayaktan veya evde yapılmak üzere planlanabilir. En uygun tedavi yerinin seçiminde; hastanın genel durumu, öğrenme potansiyeli, bir günde terapilere aktif katılabildiği süre göz önüne alınır. Yatılı kapsamlı fizik tedavi hakkında bilgi alınabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri