Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Bel fıtığı nasıl anlaşılır sorusunu cevaplamadan önce bel fıtığı nedir ve nasıl oluşur incelemek gereklidir. Bel fıtığı, sırtımızda boyun bölgesinden başlayarak kalçalarımızdan daha da aşağıya kadar uzanan 31 adet omurun hareket etmesini kolaylaştıran, dayanıklı olmasını sağlayan ve darbelere karşı koruyan diklerinin yırtılması ve yerinden oynaması sonucu oluşmaktadır.Hasar gören ve yerinden oynayan disk, omurilik içerisinden geçen ve vücudun bütün noktalarına ulaşan sinirlere baskı yapar ve bu baskılar sonucunda da ağrılar hissedilir.Belimizde oluşan her ağrı bel fıtığı olarak gerçekleşmemektedir. Bel fıtığı ağrıları sadece belde değil, kalça ve ayaklarda da kendini hissettirmektedir. Aşağıdaki bel fıtığı belirtilerinin görülmesi durumunda doktorunuza müracaat ederek gerekli kontrollerin yapılması ve tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.Bel ağrıları insanların % 80 inde hayatının bir döneminde mutlaka olmaktadır. Ancak bel fıtığı bu ağrıların tamamını kapsamamaktadır. Bel fıtığı oluşmasında en önemli etkenler bilinçsiz ve düzensiz bir şekilde yapılan hareketler, yanlış oturma pozisyonları, ağır kaldırma gibi nedenlerdir.Hemen hemen herkeste görülme riski olan bel fıtığını özellikle uzun süre ayakta durmak zorunda olanlarda, dengesiz bir şekilde bel hareketleri yapanlarda, sürekli aynı pozisyonda kalanlarda ve ağır yük kaldırmak zorunda olanlarda görülmektedir.  Ayrıca obezite olanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler, sigara içenlerde risk altındadır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığının belirtileri arasında ilk sırada tek veya iki bacakta görülen ağrılar ve uyuşmalar, yürüme ve oturma güçlükleri, hareket kısıtlamaları gelmektedir. Bel fıtığı belirtileri bacak ağrısı  ile en kolay şekilde kendini göstermektedir. Bel fıtığının ilerlemesi durumunda da çabuk yorulma, iktidarsızlık, yürüyememe ve idrarını tutamama gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.Bel fıtığı ağrıları şiddetlidir ve ağrı kesici kullanmak zorunda bırakır. Bu ağrılar aniden ortaya çıkmaktadır ve öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerle şiddetlenir. Anca ağrıların bel fıtığı kaynaklı olup olmadığı röntgen veya MR ile tam olarak tespit edilebilmektedir.Bel fıtığı tedavisi fıtığın boyutuna göre çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Eğer bel fıtığı başlangıç aşamasında ise kas gevşetici ilaçlar, dinlenme ve beli zorlayacak hareketlerden kaçınma gibi öneriler verilmektedir. Ayrıca hastanın bu süreçte;

  1. Kendisinden fazla ağırlıktaki kiloyu kaldırmaması
  2. Belin bükülmemesi, öne ve yanlara doğru eğilmemesi, yerden bir şey alınacaksa bunu çömelerek alması
  3. Oturma pozisyonundayken belin arkasında yastık konması
  4. Uzun süre oturmak zorunda olanların 20 dakika da bir yürümesi
  5. Yukarıya doğru uzanmak için kendini zorlamaması
  6. Belini sürekli sıcak tutması, açık pencere ve havalandırmaların önünde durmaması
  7. Yatak istirahati gibi konulara dikkat etmesi istenir

Eğer bel fıtığı ilerler ise fizik tedavi uygulanabilmektedir. Bu tedavi bir uzman kontrolünde yapılır ve uzmanın belirleyeceği süre kadar devam eder. Fizik tedavi ile sonuç alınamaz ise nükleoplasti denen yöntem ile fıtıklaşmış diske röntgen altında bir iğne ile radyofrekans uygulanır ve ısıtılması sağlanır. Bu şekilde disk içerisinde boşluklar açarak fıtığın çökmesi sağlanmaya çalışılır. Eğer tüm tedavilere rağmen hastanın ağrıları devam ederse cerrahi müdahale yapılır. Yapılan ameliyat ile omuriliğe baskı uygulayan alan tedavi edilir ve hasta iyileştirilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir