Bel ağrısının bacak ve ayak bölgesine vurması, birçok kişide görülen ortak bir sorundur ve bu durumun en yaygın görülen nedenlerinden bir tanesi bel fıtığıdır. Bel fıtığı önlem alınmaz ya da fark edilmez ise daha ciddi sorunlara, kişinin hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına ve çok şiddetli bel ve bacak ağrılarına yol açabilmektedir.Bel fıtığı, omurgada yer alan disklerin çeşitli nedenlerle zarar görmesi ve form olarak değişikliğe uğraması ve sinirleri sıkıştırması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Ayağa vuran bel ağrısının nedenlerinden biri olan bel fıtığı genellikle şu belirtiler ile ortaya çıkmaktadır:
- Belde ve bacaklarda şiddetli ağrı,
- Yürümede güçlük çekme,
- Belin zorlanması sonucunda kıkırdak bağ dokusunun yırtılması ve buna bağlı olarak hissedilen bel ağrısı.
Hastada ilk etapta yalnızca bel ağrısı şikayeti ortaya çıkmaktadır. Ancak bir süre sonra, bağın yırtıldığı bölümdeki kıkırdak doku sinirlerin sıkışmasına neden olur ve bu da ağrıların ayaklara kadar tüm bacak bölgesinde hissedilmesine yol açar. Buna ek olarak bacakta yanma ve uyuşma şikayeti de görülebilir. İleri aşamalarda hastada idrarı tutamama ve cinsel performansta düşüş gibi şikayetleri de ortaya çıkabilmektedir.
Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Bel fıtığında risk faktörleri şunlardır:
- Bel fıtığı belli başlı bazı meslek gruplarında kronik bir hastalık halini alabilmektedir. Söz gelimi bedensel olarak yük taşıma işi yapan kişilerde, uzun süre boyunca araç kullanmak durumunda olan kişilerde ya da masa başında sürekli olarak oturan kişilerde bel fıtığı olasılığı bir hayli fazladır.
- Kadınlar ve erkeklerde bel fıtığı olasılığı eşittir. Ancak kadınlarda, gebelik döneminde çok fazla kilo alınması, vücuda ağır bir yük binmesi ve bel omurlarında basıncın artması nedeniyle, bel fıtığı ortaya çıkabilir. Bu durum gebelik dışında kilo sorunu yaşayan kişiler için de geçerlidir.
Bel Ağrısının Ayağa Vurması Tedavisi
Bel ağrısı ayakta hissedilecek kadar şiddetli ise öncelikli olarak kişinin bir doktor muayenesinden geçmesi önerilir. Bunun yanı sıra, kişinin varsa fazla kilolarını vermesi de çok önemlidir. Ayrıca kişinin uzun süre boyunca hareketsiz kalmaması, düzenli egzersiz yapması, karın ve bel kaslarını geliştirmesi de son derece önemlidir.Ayağa vuran bel ağrısına yol açan bel fıtığının oluşmasının engellenebilmesi için vücudun fizyolojik yapısına uygun hareket etmek de çok önemlidir. Söz gelimi ağır bir yükün kaldırılması esnasında, dizler kırılarak bükülmeli, çömelme pozisyonu alınmalı ve yük bu şekilde kaldırılmalıdır.Yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda bel fıtığı tespit edilmiş ise doktor gözetiminde, ağrının hafifletilebilmesi için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Ancak bel fıtığı ilerlemiş ise fıtık ameliyatı yapılması kaçınılmazdır.