Banyo Yapmanın İnsan Sağlığına Faydaları

Banyo yapmak, tıpki beslenme gibi hayati ihtiyaçlarımızdan biridir. Banyo yapmaktaki öncelikli amaç kirden ve pislikten arınmaktır. Temizlenmek ve hafiflemek için mümkün olduğunca sık banyo yapmak gerekmektedir. Özellikle de çalışan insanlar her gün mutlaka banyo yapmalıdır. Dışarıdan eve bakteri taşımamak ve yatağa temiz girmek için temizlenmek şarttır. Bizi hastalık ve bakterilerden korumaktadır.

Sağlık açısından banyo yapmanın faydalarına bakıldığında ilk akla gelen hijyendir. Vücut temizliği sağlıklı bir hayatın birincil koşuludur. Bunların yanı sıra banyo yapmanın başka faydaları olduğu da bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. İnsan yalnızca temizlenme ihtiyacı ile banyo yapmaz. Stres ve sinirden kurtulmak, rahatlamak, hafiflemek, sakinleşmek ve hatta kimi zaman yalnız kalmak için dahi banyo yapılmaktadır.

Banyo Yapmanın Psikolojik Faydaları

Öncelikle banyo yapmanın ilk artısı beden hijyeni sağlamaktır. Temiz bir beden kişiye hafiflik hissi vermektedir. Bunun yanı sıra suyun rahatlatıcı etkisi olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Banyo yapmak dış enerjinin içimize yansımasını sağlamaktadır. Şöyle ki beden temizliği ve arınması, ruhumuzun da temizlenmesi ve arınması üzerinde etkili olmaktadır. Morali bozuk olan insanlar duşa girdiklerinde psikolojik anlamda rahatlamaktadır. Çünkü suyun yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.

Bilimsel anlamda banyo yapmanın psikoloji üzerindeki etkisini açıklamak gerekirse; gözeneklerin açılması, vücudun sağlıklı şekilde nefes alıp vermesini sağlamaktadır. Vücudun nefes alıp vermesi, psikolojik anlamda rahatlamayı da beraberinde getirmektedir. Banyo yapmak yalnızca kirden değil, stresten, gerginlikten de arınma işlemidir. Suyun rahatlatıcı ve huzur verici etkisi zaten bilinmektedir.

Cildin Kendini Yenilemesi Sağlanır

Düzenli banyo yapmak beden sağlığının yerine oturmasını sağlamaktadır. Vücudun daha sağlıklı işlemesine yardımcı olmaktadır. Cildin düzenli olarak nefes alması ve kendini yenilemesi sağlanmaktadır. Vücudun ölü derileri de döküleceği için kelimenin tam anlamıyla temizlik sağlanmış olmaktadır. Beden sağlığı, ruh sağlığını da desteklemektedir. Sağlıklı bir hayatın öncelikli şifresi temizliktir.

Cildin yenilenmesini sağlayan banyo yapmak aynı zamanda saç ve tırnak sağlığını da korumaktadır. Vücutta en fazla kirlenen bölge sürekli açıkta olan saçlardır. Saçların temizliği daha sağlıklı ve gür bir görünüme kavuşturmaktadır. Ayrıca tırnakların uzama süresi banyo sayesinde düzene girmektedir. Vücutta oluşan sivilce ve siyah noktalar düzenli banyo ile azaltılmaktadır. Cilt üzerinde oluşan iltihaplı yapıların temel nedeni gözeneklerin kapanmasıdır. Bu sebeplerle gözeneklerin düzenli olarak temizliği sağlanmalıdır.

Sağlık Açısından İdeal Banyo Nasıl Olmalı?

Banyo yapmanın da bir takım kriterleri bulunmaktadır. Vücut sağlığı açısından bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Her insanın farklı banyo alışkanlıkları bulunmaktadır. Buna karşın banyo yapmanın da ideal kriterleri vardır. En sağlıklı banyo ılık su ile yapılmalıdır. Duşta kalma süresi ortalama 20 dakikayı geçmemelidir. Kimi insanlar soğuk, kimi insanlar ise kaynara yakın su ile yıkanmayı tercih etmektedir. Ancak su sıcaklığı en fazla 40 derece olmalıdır. Daha yüksek sıcaklık cilt üzerinde tahrişlere neden olmaktadır. Her şeye rağmen çok sıcak su ile yıkanmayı seven insanlar, duşta en fazla 10 dakikadan fazla kalmamalıdır. Aksi halde solunum zorlukları da yaşanabilmektedir.

Banyo yapma işleminin tamamlanmasının ardından eğer aceleniz yoksa vücut mutlaka dinlendirilmelidir. Banyodan çıkınca meyve suyu, su ya da ayran benzeri sıvı tüketimi yapılmalıdır. Vücut sıvısının atılmasına neden olacağı için asla banyodan sonra kahve içilmemelidir. Duşa tok şekilde girmekte nefes problemlerine neden olabileceğinden, duştan sonra yemek yenmelidir.

Banyonun Beden Sağlığına Faydaları Nelerdir?

  • Banyo yapmak kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
  • Vücudun enerji depolaması sağlanır.
  • Vücut kaslarının gevşemesini sağlar, bedene esneklik verir.
  • Gözeneklerin açılıp, temizlenmesini sağlar.
  • Bedenin nem dengesi eşitlenir.
  • Vücudun nefes alması gerçekleşir, ferahlık verir.
  • Cilt üzerinde biriken toksitlerin atılımı gerçekleşir.
  • Ağrıların kesilmesini sağlar.
  • Vücut üzerindeki bakterileri öldürür.
  • Saç yapısının daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Cilde parlaklık ve görsel güzellik verir.

Banyo Yapmak Yalnızlık Hissine İyi Geliyor

Yapılan araştırmalar banyo yapmanın psikolojik faydalarını ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra sıcak su ile banyo yapmak ruh sağlığı üzerinde ciddi faydalar sağlamaktadır. Yalnızlık hissi yaşayanlar, ayrılık acısı çekenler ve arkadaşları ile sorun yaşayan, dışlanan bireylerin sıcak suyu tercih ettiği görülmüştür. Sıcak suyun tercih edilmesinin ardından bilinç dışı bir psikolojik etken yatmaktadır. Beden sıcaklığının artması, kişilerin güven duygusunu sağlıyor.

Psikolojik anlamda bedenin ısınması sarılma ve yalnız kalmama duygularının yerini doldurmaktadır. Yalnız kalan veya yalnız hisseden insanlar kendilerini güvende ve mutlu hissetmek için sıcak suyun rahatlatıcı hissine sığınmaktadır. Bu durum kişilerin farkında olmadan yaptığı bir uygulamadır. Sıcak suyla banyo yapmak sorunların çözümü üzerinde elbette etkili değildir ancak yalnızlık hissine karşı küçük bir derman sayılabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir