BAĞIRSAK MANTARI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Günümüzdeki karşılaşmakta olduğumuz hastalıkların başında bağırsak mantarı sorunu gelmektedir. Birçok kişi bu hastalık ile karşı karşıya olmaktadır. Ancak bu kadar yoğun görülmesine karşın, bağırsak mantarı hakkında birçok kişi bilinçli olarak hareket etmemektedir. Bu yazımızda sizlere bağırsak mantarı hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler yardımı ile sizlerde bağırsak mantarı oluşumları ve belirtileri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.Bağırsak mantarını kısaca açıklayacak olursak, bağırsak florasında var olan dengenin bozulması sonucunda mantarların bağırsak içine yayılması ile oluşmaktadır. Bağırsak florasında ise, faydalı bakteriler, zararlı bakteriler ve mantarlar bulunmaktadır. Bu nedenle bunların bağırsak içine yayılması, bağırsak mantarı hastalığına neden olmaktadır.Sağlıklı bireyler, bağırsaklarında bulunan ve sizlere zarar vermeyen bakteri oranı yüzde 98 olarak bilinmektedir. Ancak zamanla ve yaşam şartlarınızın getirmiş olduğu etkiler ile birlikte bağırsaklarımızda bulunan bu yararlı bakterilerin yok olması ile birlikte, yerini mantarlar almaktadır. Vücudumuzda bulunan bu yararlı bakterilerin yok olmasında ise bazı nedenler bulunmaktadır. Bunların nedenlerini ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bağırsak Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak mantarının oluşumu, vücudumuzdaki yani bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin yok olması sonucunda oluşmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise kullanmış olduğumuz antibiyotiklerdir. Antibiyotikler bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin yok olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra, bağırsak mantarına neden olan diğer nedenler ise;

  • Kortikosteroidler
  • Beslenme hataları
  • Siyah çay tüketiminin fazla olması
  • Süt ürünlerinin tüketimindeki aşırılık
  • Ekmek, makarna gibi tahılların fazla tüketilmesi
  • Tatlı
  • Kümes hayvanlarının gıdaları

Yukarıda vermiş olduğumuz bu gıdaların fazla tüketilmesi, mantar oluşumunu arttırmaktadır.Bağırsağımızda bulunan mantarlar genellikle ”candida albicans” adı ile adlandırılmaktadır. Daha doğru var olan mantarların çoğunluğu bunlardan oluşmaktadır. Bu mantarlar bağırsaklarımızda yer alan mantarların yüzde 70’e varan oranda yer almaktadır. Bu mantarlar ise, pankreatit enzimler tarafından hazım edilemeyen yukarıda vermiş olduğumuz gıda ürünlerinden beslenmektedir. Bunlara ek olarak son yıllarda ülkemizde de birçok kişinin tercih ettiği paket ürünler ve fastfood gıdaları da bağırsak mantarı olma riskini arttırmaktadır.Ancak yukarıda verdiğimiz bu bilgiler demek değildir ki sağlıklı olan bir bireyin bağırsaklarında mantar bulunmaz. Her insanın bağırsaklarında mantar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar dahilinde ise, kişinin dışkısında 100 ile 1000 arasında bulunma olasılığı vardır ve bu durum normal olarak kabul edilmektedir. Ancak bu verilere ek olarak 10 bin gibi bir seviyede mantar oranı belirlenirse bu sizlerin bir sağlık sorununa sahip olduğunuzun işaretidir. Bu noktada en çok ürüyen mantar olarak ise, ”candida albicans” karşımıza çıkmaktadır.

Bağırsak Mantarı Komplikasyonları Nelerdir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bu durumlar, zamanında tedavi edilmez ise bazı komplikasyonlara neden olacaktır. Oluşabilecek komplikasyonlar ise şöyledir;

  1. Gaz sorunları
  2. Ülser
  3. Akciğer problemleri
  4. Kalp sıkışması

Bağırsak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak mantarı belirtileri kapsamında birçok madde bulunmaktadır. Bu maddeler ise şöyle sıralanmaktadır;

1.Şişkinlik

En önemli belirtisi olarak karşımıza karında oluşan şişlik olarak çıkmaktadır. Bu şişkinlikler genellikle bağırsaklarda oluşan gaz sorunlarından kaynaklanmaktadır.

2.Sindirim Sorunları

Bağırsak mantarı ile birlikte kişilerde bazı sindirim sorunları oluşmaktadır. Bunlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde ishal sorunu oluşurken bazı kişilerde kabızlık sorunu oluşmaktadır.

3.Halsizlik

Bir başka belirti olarak ise karşımıza kişilerde oluşan aşırı yorgunluk ve halsizlik durumu çıkmaktadır. Kişilerde bu üşengeçlik olarak da oluşmaktadır.

4.Diğer Belirtiler

Bağırsak mantarı sağlık sorununda görülmekte olan belirtiler ise şöyledir;

  • Ağız kokusu
  • Aşırı olarak tatlı yeme isteği
  • Alerjiler sebebiyle oluşan kaşıntılar
  • Vajinal akıntı
  • Kaşlarda, saç derisinde kepeklenme
  • Kaşınma
  • Göz problemleri
  • Psikolojik olarak kötü etkilenme

Bunlara ek olarak, vücudunuzun çeşitli bölgelerinde oluşan kaşınma hissi, bağırsaklarınızda bulunan mantarın çoğaldığının habercisidir.

Bağırsak Mantarı Tanısı

Sizlere yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler kapsamında, belirtilere sahip iseniz, tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir. Bu konuda gastroentroloji uzmanına görünmeniz en sağlıklısı olandır. Doktorunuzun sizlere yapacak olduğu fiziksel muayene ve sizlerin sahip olduğu aile geçmişi bilgisi, doktorunuzun sizlere tanı koymasında yeterli olmayacaktır. Bu konuda doktorunuz sizlere tanıyı sağlıklı bir şekilde koyabilmesi için bazı testleri uygulaması gerekmektedir. Bağırsak mantarı teşhisi konulurken doktorunuzun sizlere yapacak olduğu işlemler ise şöyle olmaktadır;Doktorunuz ilk olarak mantar seviyenizi bulmak için sizlere gaita testi yapacaktır. Gaita testi dışkınıza bakılarak yapılan bir testtir. Yapılan bu test sonucunda bağırsaklarınızda normalinden fazla sayıda mantar tespit edilirse, başka testlere de ihtiyaç duyulacaktır. Bu testler ise;

  1. Serum antikor testi
  2. Klinik tüm vücut kinezyoloji (kas) testleri

Yapılan bu testler sonuncunda doktorunuz sizlerin bağırsak mantarı sorununuza tanı koyabilmektedir. Ayrıca tanı koyabilmek için sizlerinde evde yapabilecek olduğu bazı testler bulunmaktadır. Ancak halen bu testlerin doğruluğu tartışılmaktadır. Buna ‘Tükürük testi’ denilmektedir.Bu test ile birlikte yapmanız gerekenler şöyledir; sabah uyandığınızda bir bardak içme suyunun içine, herhangi bir gıda veya sıvı tüketmeden, tükürmeniz gerekmektedir. Ardından 15 dakika gibi bir süre beklemeniz gerekmektedir. Geçen 15 dakikalık sürenin sonunda, eğer tükürüğünüz suyun dibine çökerse veya suya karışır ise, sizlerin bağırsak mantarı sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunuzu söyleyebiliriz. Ancak tükürük 15 dakika sonrasında bile hala suyun yüzeyinde baloncuklar halinde duruyor ise, bu sizde herhangi bir bağırsak mantarı sorunu olmadığını göstermektedir.

Bağırsak Mantarı Tedavisi Nasıl Olur?

Bağırsak mantarı hastalığı ölümle sonuçlanan bir hastalık değildir. Ancak bunun bir sağlık sorunu olduğunu unutmamalı ve hayatınızı birçok yönde kötü etkileyeceğini unutmamalısınız. Bağırsak mantarı sorunu genellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde görülmektedir.Bağırsak mantarı tedavisinde sizlerin yapacak olduğu şeyler ön planda yer almaktadır. Bu kapsamda;

  1. Sağlıklı beslenme: Bağırsak mantarında en önemli tedavi olarak düzenli ve sağlıklı beslenme bulunmaktadır. Bu durumda sizler karbonhidrat alımını azaltıcı bir diyet programı uygulamanız gerekmektedir. Ayrıca kırmızı et gibi hayvansal gıdalarının alımını da arttırmanız gerekmektedir. Mantar oluşumunu tetikleyen ve daha önce yazımızın öncesinde vermiş olduğumuz bilgiler ile birlikte sağlıklı bir beslenme düzeni hazırlamanız gerekmektedir. Ayrıca lifli gıda tüketimi de tedavi aşamasında sizlere yardımcı olacaktır. Alabilecek olduğunuz lifli gıdalar ise şunlardır; baklagiller, kuruyemişler, şalgam, ısırgan otu, brokoli, sarımsak, kimyon, bitki çayları, tarçın gibi.
  2. İlaçlar: Bağırsak mantarı ilaçları doktorunuzun sizlere vermiş olduğu ilaçları içermektedir. Doktorunuzun sizlere vermiş olduğu mantar ilaçlarını düzenli olarak almaya özen gösterin.

Bağırsak mantarı bunlara ek olarak, bozulmuş gıdalardan da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle kullanmakta olduğunuz ürünleri ve gıdaların taze olmasına özen gösterin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri