Ayak çekmesi, ayak bölgesinde ya da bacak bölgesinde bulunan kasların kasılı halde kalması durumunda meydana gelmektedir. Bu durum ani travmalar sonucunda, çarpma-vurma gibi kazalar sonucunda kısa süreli olarak oluşabilir. Genellikle kişinin çeken ayağını istirahat ettirmesi sonucunda kısa süre içerisinde geçmektedir.Ayak çekmesi;
- Ayak bileğindeki kaslardan,
- Ayak tabanındaki kaslardan,
- Bacaklardaki kaslardan,
- Ayak ve bacak bölgesinde bulunan kemiklere meydana gelen hasardan dolayı oluşabilmektedir.
Ayak Çekmesi Nedenleri Nelerdir?
Ayak çekmesi kısa süreli oluşabileceği gibi sık sık ve uzun süreli de oluşabilmektedir. Böyle bir durumda kişi dayanılmaz acılar çekebilir ve günlük aktivitelerini yerine getirirken zorluk yaşayabilir.
Travma Sonucu
Ayak çekmesi, travma sonrasında sık sık meydana gelmektedir. Özellikle ayağa alınan ağır darbeler ya da ayağın incinmesi sonucu kaslarda meydana gelen zedelenme bu duruma sebep olmaktadır.
Aşırı Hareket
Kişinin gün içerisinde uzun süre yürümesi, koşması ya da uzun süre ayakta durması soncunda bu bölgede bulunan kaslar yorulabilir. Kasların yorulması durumunda yapılan hareketlerde ayak çekmesi meydana gelebilir ve kişi bu durumda dayanılmaz acı çeker.
Aşırı Stres
Aşırı stresli yaşam süren kişilerde ya da ani üzüntülü ve stresli bir durumla karşılaşılan kişilerde kaslarda harabiyet meydana gelebilir. Kişide stres kaynaklı kas krampları gözlenmektedir.Bu durumda kişi acilen bir uzman doktora giderek yardım almalı, gerekli ise antidepresan kullanmalıdır. Ancak en iyi çözümün kişinin kendi kendini telkin etmesi gerektiğini unutmamalıdır.
Ayak Çekmesi Tedavisi
Ayak çekmesinin tedavi edilmesi genellikle bu bölgedeki kasların rahatlatılması, gevşetilmesi üzerinedir. Kas kaynaklı oluşmayan durumlarda hastalığın kaynağı tedavi edilmelidir.Kişinin kaslardan kaynaklı ayak çekmelerinde uzman tarafından fizik tedavi terapisi görmesi tercih edilebilir. Bu durum kişinin yaşadığı sorunun azalmasını sağlamaktadır.