Ayak Altı Şişliği

Ayak altında şişlik farkettiğinizde telaş yapmayın bunlar genelde zararsız ganglion kistleridir ve zamanla kendiliğinden geçecektir. Ganglion, eklem içerisinde yer alan kemik ve kas dokuları arasında bulunan bağ dokusundan kaynaklanaraka şişen ve balonsu bir görünüm alan yapıdır. Bu balosu yapı içerisinde yoğun eklem sıvısı ve aynı özellikte bir materyal bulunur. Hareketliliğin artması ile balonsu yapı büyür ve hareketlilik azalınca balonsu yapı küçülür.Ganglion kistine neden olan etmen henüz belirlenebilmiş değildir. Fakat kaınlarda erkelerden daha sık görülür. Ganglion kisti üzerinden geçen sinir dokularına baskı yaparsa ağrı oluşmaya başlar. Bazen çok büyük olmalarına rağmen ağrısız olabilirler. Tam tersi cilt altında küçücük olduklarında oldukça ağrı yaparlar.Doktor kistin muayenesini yaparken parmağı ile kistee bastırarak basınç uygular veya kisti bir ışık altında inceler. Ayrıca doktor kistin büyüyüp büyümediğini de soracaktır. Grafi çektirecektir. Grafi ile kistin kemik tümöründen kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakacaktır. Bazen çok ağrılı küçük ganglionlar içinse MRI isteyebilir.

Ayak altındaki şişliğin tedavisi

Öncelikle hasta takip edilmelidir. Ganglion tümöral bir yapı olmadığı için ve zamanla kendiliğinden geçebileceği için bir süre takip edilir. Sonra tespit aşaması başlar. Aktivite ile ganglion büyüyeceğinden ve bunun sonucunda sinirlere baskı yapması ile ağrı oluşacağından ayak bileği veya alçı tespiti ile takip edilebilir. Bu esnada ganglionlar küçülebilir hatta kaybolabilir. Ganglionlar küçülürse ayak bileğindeki hareketi arttırıcı tedavi uygulanır. Sonraki aşama ise aspirasyondur. Ganglion çok büyüdüğünde ve ağrıya yol açtığında ganglion içindeki sıvı aspirasyon yöntemi ile dışarı atılır. Ancak bu aşamadaki zorluk sıvı çok yoğundur ve dışarı çekerken zorluk oluşturabilir. Son aşama ise ganglion diğer aşamalarda belirtilen yöntemlerle küçültülemezse veya ağrısı giderilemezse ganglionun çıkarılması gerekir. Fakat ganglion çıkarılmasına rağmen tekraarlayabilir.

Korunmak için siz neler yapabilirsiniz?

  • Ayak ve ayak tabanlarının bakımına dikkat edilmelidir. Her gün ayaklar orta sertlikte bir sabunla ve ılık suyla yıkanmalıdır. Parmak aralarına kadar da kurulanmalıdır.
  • Tırnaklarınızı keserken bir yandan öbür yana doğru kesin ve tırnak törpüsü ve zımparası kullanın. Tırnak batması durumunda doktora başvurun.
  • Ayaklarını ateşin veya radyatörn karşısına koymayın.
  • Sigara içmeyin ve bacak bacak üzerine atarak oturmayın. Bacak bacak üzerine atarak oturulduğunda ayaklara giden kan azalır.
  • Ayakkabı seçiminizi rahat ayakkabılardan yana kullanın.
  • Sıkı çoraplar giymeyin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir