Ayağa kalkınca baş dönmesi ve mide bulantısı probleminin yaşanmasının pek çok sebebi olabilir. Kimi zaman yaşanan baş dönmesi ve mide bulantısı kişinin gündelik yaşantısını olumsuz etkileyecek derecede olabilir. Bu iki şikayetin altında düşük tansiyon ve anksiyete gibi sağlık sorunları olabilir. Ancak kesin ve doğru tanı-tetkik için kesinlikle uzman doktora başvurulmalıdır.
Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?
1-)Tansiyon Problemleri
Vücuttaki kan basıncının düşük olması, tıbbi olarak ise 9/6 sınırının altında olması, düşük tansiyon olarak kabul edilir. Tansiyon düşüklüğü sebebi ile de vücutta bir takım bulgular baş gösterir. Ayağa kalkıldığında yaşanan baş dönmesi ve mide bulantısı da, tansiyon düşüklüğü bulguları arasındadır. Ancak bu iki semptom direkt olarak düşük tansiyon göstergesi olarak kabul edilmez. Şayet bu şikayetlere aşağıdaki semptomlar da eşlik ediyorsa, en kısa sürede uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.Düşük tansiyonun belirtileri şunlardır:
- Dikkat dağınıklığı,
- Baş dönmesi,
- Mide bulantısı,
- Sersemlik hissi,
- Yorgunluk,
- Hızlı nefes alıp verme.
Tansiyon değerlerindeki düşüklük o gün içerisinde yaşanan stresten, tüketilen besinlerden, kullanılan ilaçların yan etkilerinden veya çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklı olabilir. Tansiyon probleminin altında yatan sebeplerin doğru tahlili için muhakkak uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.
2-)Stres ve Anksiyete(Huzursuzluk)
Ayağa kalkınca mide bulantısı ve baş dönmesinin bir diğer yaygın nedeni ise stres ve anksiyete(huzursuzluk)’dir. Kişinin gün içerisinde yaşadığı stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik durumlar vücutta baş dönmesi ve mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabilir. Bu anormalliklere çoğu zaman hızlı nefes alıp verme, ellerde aşırı terleme, mide krampları problemleri eşlik eder.
3-)Hamilelik
Hamilelik bekleyen kadınlar için, yaşanan bu şikayetler gebelik göstergesi olabilir. Göğüslerde hassasiyet, çok sık idrara çıkma, mide bulantısı, kusma, halsizlik, adet kanamasının gecikmesi hamileliğin belirtileri arasındadır. Eğer hamilelik beklentisi içerisindeyseniz, eczanelerden kolaylık temin edebileceğiniz plano testler ile hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.UYARI: Eczanelerden temin edebileceğiniz gebelik testleri, idrardaki Beta-HCG hormon seviyesini ölçerek sonuç verdiğinden, kesin ve doğru sonuç vermeyebilir. Vücutta salınan Beta-HCG önce kana ardından idrara geçtiğinden, yapılan gebelik testinde idrarda Beta-HCG çıkmayabilir. Kesin ve doğru tetkik için sağlık kuruluşuna gidilmeli ve kan testi yaptırılmalıdır.
4-)Migren
Ayağa kalkınca hissedilen baş dönmesinin, mide bulantısının bir diğer yaygın nedeni ise migrendir. Çoğunlukla şakak, ense ve göz çevresinde başlayan baş ağrısı tipindeki ağrılar, migren olarak tanımlanır. Migren kimi zaman çok şiddetli seviyede seyredip, kişinin gün içindeki aktivitelerini yapmasını dahi kısıtlayabilir. Ancak her rahatsızlıkta belirttiğimiz gibi tek başına baş dönmesi ve mide bulantısı, migren tanısı için yeterli değildir. Eğer aşağıdaki migren bulgularını sık sık yaşıyorsanız, en kısa zamanda kesin ve doğru tanı için uzman doktora görünmenizde fayda vardır.Migrenin başlıca belirtileri şunlardır:
- Şiddetli baş ağrısı,
- Dikkat dağınıklığı,
- Konuşurken takılma, kendini ifade ederken zaman zaman zorlanma,
- Işık, ses ve koku duyarlılığı,
- Uyku isteği,
- Kokuya karşı gittikçe artan duyarlılık. Özellikle parfüm kokularına karşı mide bulantısında artış ve kusma gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
5-)Kullanılan İlaçların Yan Etkisi
Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların yan etkisi olarak kişide, mide bulantısı ve baş dönmesi problemleri baş gösterebilir. Eğer mide bulantısı ve baş dönmesinin ilaçlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, konu ile ilgili uzman doktora bilgi verilmesi tanı aşamasını kolaylaştıracaktır.
Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Kişide gözlenen ayağa kalktığında yaşanan mide bulantısı ve baş dönmesinin tedavisinde, ilk olarak bu 2 şikayetin altında yatan sebepler doğru analiz edilmelidir. Eğer stres ve kaygı bozukluğundan(anksiyete) kaynaklı baş dönmesi, mide bulantısı şikayetleri söz konusuysa; stresli ve gergin ortamlardan uzak kalmak faydalı olacaktır. Kısacası tedavi yöntemi şikayetlerin altındaki sebeplerle ilintili olduğundan, birkaç kere tekrar eden durumlarda derhal uzman hekime gidilmesinde yarar vardır.
Ayağa Kalkınca Başım Dönüyor Ne Yapmalıyım?
Ayağa kalktığınızda baş dönmesi problemini yaşamanız, eğer çok sık tekrar etmiyorsa bir takım basit yöntemleri hayatınıza entegre edebilirsiniz. Peki nedir bunlar?
- Gün içinde öğünlerinizi atlamadan, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
- Gün içerisinde fazla susuz kalmayın. Bol bol su için.
- Stresten ve endişeden uzak kalmak için kendinize yeni hobiler edinin, mental olarak rahatlamanızı sağlayın.
Eğer bahsedilen basit yöntemler baş dönmesi şikayetinizin geçmesini sağlamıyorsa, baş dönmesi daha ciddi sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda ise en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir.