Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Terleme, vücut için olması gereken bir eylemdir. Ter bezleri sayesinde, vücuttan tuzlu suyun dışarı atılması durumuna terleme denir. Terleme sayesinde vücut ısısının dengesi sağlanarak, vücut ısısı korunmuş olur. Özellikle yaz aylarında daha fazla çalışmaya başlayan ter bezlerinden ötürü terleme şikayetleri daha fazla olmaktadır. Vücut ısısının yanı sıra, vücuttaki toksinlerin de dışarı atılmasını sağlamakla görevlidir. Terleme vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilmektedir.Terlememek bir sorun olduğu gibi aşırı terlemek de bir problem olarak değerlendirilir. Aşırı terleyen kişiyen, ter kokusundan dolayı toplum içinde rahat hareket edemezler. Özgüven eksikliğine neden olabilmektedir. Aşırı terleme durumu tıp dilinde “hiperhidroz” şeklinde ifade edilir. Aşırı terlemenin bir çok nedeni olabilmektedir. Terleme eğer bir hastalıkla ilintili değilse, bazı önlemler alınarak aşırı terleme sorunundan kurtulmak mümkündür.

Aşırı Terleme Nedenleri

Aşırı terleme sorunu hiperhidroz’dan kaynaklı olabilir. Ancak hiperhidroz dışında bir çok nedenden kaynaklı çok fazla terleme durumları oluşabilmektedir.Hiperhidroz kendi içinde ikiye ayrılır:Birincil Hiperhidroz: Birincil hiperhidroz genetik faktörlerin etkisinin sonucu olarak görülür. Vücuttaki ter bezlerinin çok fazla ve aktif olmasından kaynaklanır.İkincil Hiperhidroz: İkincil hiperhidroz genetik etkenlerin dışında, bazı hastalıkların ve rahatsızlıkların sonucu olarak meydana gelir. Hiperhidroz rahatsızlığı, aşırı terlemeye ve ter sonucunda pis kokunun oluşmasına neden olur.

Aşırı Terlemenin Diğer Nedenleri Nelerdir?

Baharatlı Yiyecekler: Baharat içeren yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, vücut ısısında artış sağlayarak ter bezlerinin çalışmasını tetikler. Aşırı terlemeden kurtulmak için baharatlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda vardır.Alkol Kullanımı: Alkol alımı vücutta toksinlerin birikimine neden olur. Bu durumda vücuttaki toksinlerin dışarı atılabilmesi için ter bezleri çalışmaya başlar. Özellikle yaz aylarında alkol tüketiminden uzak durmakta fayda var.Psikolojik Etkenler: Aşırı stres, kaygı, gerilim gibi yoğun yaşanan duygular kişide vücut ısısı artışına ve dolaylı olarak terlemeye neden olur. Stresten uzak durarak aşırı terlemeyi önlenmek mümkündür.Obezite ve Aşırı Kilo: Obezite ya da fazla kilo problemi olan kişilerde, aşırı terleme rahatsızlığına daha çok rastlanır. Zayıflamak ve ideal kiloya ulaşmak, aşırı terlemeyi önleyicidir.Enfeksiyonel Hastalıklar: Soğuk algınlığı, yüksek ateş gibi enfeksiyonel hastalıkların sonucu olarak aşırı terleme problemi oluşabilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir