Aşırı Kullanım Yaralanmaları: Overuse Injury Nedir?

Overuse injury, sporcuların veya aktif yaşam tarzına sahip insanların aşırı stres ve aktivite nedeniyle geliştirdiği yaralanmalardır. Koşucu diz sendromu, tenisçi dirseği ve karpal tünel sendromu gibi pek çok farklı türü bulunur. Bu yaralanmaların önlenmesi için doğru egzersiz teknikleri, doğru ekipman kullanımı ve yeterli dinlenme süreleri önemlidir.

Aşırı kullanım yaralanmaları, bir hareketin tekrar tekrar yapıldığı durumlarda gelişen yaralanmalardır. Egzersizler vücut dokularımıza belirli bir stres oluştururlar ve bu stresse maruz kalan dokular kalınlaşarak kuvvetlenirler. Ancak egzersizler aşırı yükleme sonucu adaptasyon gösteremeyecek hale gelirse mikroskopik hasarlara yol açabilirler. Bu hasarlar birikerek inflamasyona ve ödeme yol açarlar.

Aşırı kullanım yaralanmaları özellikle sporcular için sık görülmektedir. Aşırı kullanım yaralanmalarına neden olan durumlar yanlış antrenman teknikleri, egzersiz yoğunluğunun erken dönemde artırılması, kasların yeterli ölçüde kuvvetli ve dayanıklı olmaması, kaslar arasındaki dengesizlikler, bağ dokunun yeterince esnek olmaması, biomekanik veya dizilim bozuklukları ve uygun olmayan ekipman kullanımı olarak sıralanabilir.

Aşırı kullanım yaralanmaları önlenebilir. Egzersiz öncesi ısınma hareketleri yapılmalıdır. Egzersizler doğru teknikle uygulanmalıdır. Yeterli istirahat ve iyileşmeye izin verecek egzersiz süresi ayarlanmalıdır. Ağrı ortaya çıktığında ve artış gösterdiğinde egzersiz daha da zorlanmamalıdır. Tam iyileşme sağlanması için özen gösterilmelidir. Aşırı kullanım yaralanmalarının tedavi edilebilmesi için nedenleri doğru tespit edilmeli ve buna yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Yaralanma bölgesinde oluşan inflamasyonu ve ödemi azaltmak için istirahat, soğuk uygulama, kompresyon (bandajlama) ve elevasyon kullanılabilir. Şikayetlerin derecesine göre kademeli olarak aktiviteye geri dönüş çalışmaları başlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri