Adet erişkinliğe eren hormonal olarak bir sıkıntısı olmayan kadınların her ay yaşadığı bir durumdur. Genellikle adet döngüsü 28 günden oluşur. Ancak bazı durumlarda bu döngü artabilir ya da azalabilir. Bu durum kişilerin genetik faktörlerine göre değişebilmektedir.Adet döngüsü günümüzde her üç kadından 2 sinde düzensizdir. Bu durum çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Adet düzensizliklerinin sebepleri;
- Stres adet döngüsünün bozulmasına sebep olan bir durumdur.
- Aşırı kilolu kişilerde genelde adet düzensizdir.
- Hızlı kilo alıp verme
- Antidepresan ve benzeri ilaçların kullanımı
- Şeker hastalığı
- Yumurtalıkta meydana gelen rahatsızlıklar
- Karaciğer rahatsızlıklarından dolayı adet düzensizleşir.
Ameliyat sonrası adet döngüsünde ciddi değişimler meydana gelebilir. Özellikle rahim ve yumurtalıklardan kaynaklı ameliyatlarda adet düzensizleşir.Ameliyat esnasında alınan narkozda kişinin hormonal dengesini bozabilmektedir. Değişen hormon dengelerinden dolayı kişi belli bir süre adet olamaz ya da belli bir süre adet olurken ciddi ağrı çeker.
Ameliyat Sonrasında Regl Döneminde Değişiklik Olanlar
Ameliyat sonrası adet döngüsünde değişiklik olması çok normaldir. böyle bir durum karşısında kişi hemen telaşa kapılmamalıdır.Öncelikle ameliyat sonrası istirahat döneminin geçmesini beklemelidir. Bu dönem boyunca kişinin adet olamaması ya da düzensiz bir şekilde adet olması çok normaldir. Bazı olgularda bu dönemde olan adetler çok ağrılı ve kanamalı geçmektedir.Ameliyat sonrası adet olamama durumu çok uzun süredir devam ediyor ise kişinin doktora gitmesi faydalı olabilir. Gerekli hormon seviyelerinin ölçülmesi için küçük bir kan testi yaptırması yeterlidir. Eğer hormon seviyeleri normal ise patolojik bir sorundan kaynaklı bu durum gerçekleşiyor olabilir. Bu tarz bir durumda kişinin ultrason ile rahmi ve yumurtalıklarına bir kist var mı diye bakılması gerekmektedir.