Alerji Neden Olur? Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji, bağışıklık sisteminin belirli bir maddeye (alerjen) aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Alerjenler genellikle yiyecekler, ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, böcek sokmaları, ilaçlar gibi çeşitli maddeler olabilir. Alerji belirtileri, en sık burun akıntısı, hapşırma, göz kaşıntısı, öksürük, deri döküntüleri, nefes darlığı, mide bulantısı ve kusmadır. Alerjik reaksiyonlar hafiften ciddiye kadar değişebilir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir. Alerji tedavisi, alerjenlerden kaçınma, ilaç tedavisi veya immünoterapi gibi yöntemlerden oluşabilir.


Birçok insanın belirli şeylere alerjisi bulunmaktadır

Bu nedenle bazen çok tedirgin şekilde hareket edebilirler. Bu yayınımızda sizlere cildimizde ortaya çıkan alerjik hastalıklar hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Eğer bir şeye alerjiniz varsa normalde verilecek olan tepkinin çok üzerinde vücudunuz tepki verebilir hatta aşırı alerjik reaksiyonlar kişinin ölümün ile sonuçlanabilir.


Alerjik hastalıkların yanı sıra atopik hastalıklarda vardır

En bilinen atopik hastalıklar saman nezlesi, ekzema ve astımdır. Kişide alerjik durumların oluşmasına neden olacak çok farklı faktörler bulunmaktadır. Alerjik hastalıklar detaylandırmak için bu faktörleri tanımamız gerekiyor.

Alerjik Rahatsızlıkların Ortaya Çıkmasına Neden Olacak Faktörler

Sıra ile alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan sorunları yazalım. Bunlardan birisi nedeniyle sizlerde alerjik tepkimeler ortaya çıkabilir.

  • Bulunulan ortamın aşırı sıcak olması ya da ani ateş basması insanda beklenmedik tepkimelere neden olabilir. O nedenle bu şekilde bir hastalığınız olduğu biliyor ya da düşünüyorsanız böyle yerlerden uzak durmalısınız.
  • Giyim ve yıkanma tarzınızda alerjik hastalıklar için önemlidir. Örneğin hayvansal ürünlerden yapılan ipek, deri ve kürk gibi giyim eşyalarına karşı alerjiniz olabilir. Bunlar sadece giyim eşyalarında değil günlük kullandığımız alanlardan da uzak tutulmalıdır. Bu sorunu olan kişilere daha çok pamuklu ürünlerden kullanmaları tavsiye edilmektedir. Elbiseler yıkanırken yumuşatıcı ve soldurucu ürünler kullanılmamalıdır. İyice durulandığından emin olmanız gerekiyor.
  • Havada aşırı nemli olması kuru olan alerji sahibi insanlar için tetikleyici görevi görmektedir. Bu durum nedeniyle bir rahatsızlık yaşama riskiniz varsa açık havada temiz bir şekilde yürümek sizlere iyi gelecektir.
  • Alerjik hastalık denildiğinde ilk akla hayvanlarla temas edilmemesi gelmelidir. Özellikle aşırı tüyleri olan hayvanlardan uzak durulmalıdır. Kedi, köpeği buna örnek olarak gösterebiliriz. Ebeveynler alerjik rahatsızlığı olan çocuklarını özellikle bu konuda uyarmalıdır.
  • Bitkilerle temas etmek alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Çünkü bitkilerde bulunan polenler insanların metabolizmasında alerjik hastalıklara neden olabilir.
  • Vücudu alerjik hastalıklara karşı gerekli bakımı yapmak çok önemlidir. Alerjik sorunların tedavi edilmesi ve tekrarlama riskinin azaltılması için vücuda yapılacak olan bakım çok önemlidir.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit diğer adıyla mevsimsel alerji belirtileri hapşırma, gözde yanma, burunda kaşıntı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı görülmektedir. Alerjinin rinit genel olarak mevsim geçişlerinde olmasına rağmen bazı kişilerde bütün mevsimlerde görülmektedir. Bu alerjiyi neden olan etkenler genellikle çiçek, polen ve tozlardır. Alerjik rinit beraberinde başka hastalıkların da görülmesine sebep olabilir. Bunlar özellikle sinüzit, astım, burun tıkanıklığı başlıca görülen rahatsızlıklarıdır.

Son yapılan araştırmalara göre alerjik rinit ile sinüzit arasında yakın bir bağlantı olduğu anlaşılmıştır. Yıllarca bazı alerjik rinit hastaları bazı durumlarda sinüzit tedavisi için karıştırıldıkları için antibiyotik tedavisi görmektedirler. Diğer yandan baş ağrısı, burun akıntısı gibi yakınmaları olan hastaların ayrıntılı bir şekilde muayene olması ve hastalığın tam olarak belirlenmesi çok önemlidir.


Alerji Tedavisi

Alerjiden kurtulmanın en etkili yöntemi alerjiye sebep olan unsurların ortadan kaldırılmasıdır. Her alerji olan hastada ilaç kullanacak diye bir şey yoktur, ama alerjinin tamamen geçeceğini de tam olarak söyleyemeyiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir