Akdeniz Anemisi Belirtileri

Akdeniz anemisi belirtileri, Talasemi adıyla da bilinen Akdeniz anemisi kalıtımsal olarak sonraki nesillere aktarılan bir kan hastalığıdır. Hasta ya aktif olarak hastalığı yaşar, ya da taşıyıcıdır. Hasta tip “majör”, taşıyıcı tip ise “minör” olarak adlandırılır.Taşıyıcı olan kişiler hayatlarını normal şekilde sürdürürler ve herhangi bir problem yaşamazlar. Yapılan kan tetkiklerinde anne ya da baba adayında Akdeniz anemisi tespit edilirse bu durumun doğacak bebeği de etkilememesi için gerekli önlemler alınır.Beta Talasemi denilen tür Türkiye’de en sık görülen türdür ve bu da beta zincirinde bulunan sentezleme süresinin azaldığı anlamına gelir.Evlillik sonrasında bebek isteyen ve bebek bekleyen çiftlerin bu konuda titiz davranması gerekir. Çiftlerden birinde yahut her ikisinde birden Akdeniz anemisi taşıyıcılığı varsa, bu kan hastalığının bebekte de olma olasılığı oldukça yüksektir.Bu durumu net olarak anlayabilmek için kan tetkiki yaptırmak gerekir. Yapılacak Akdeniz anemisi testinin sonuçları biyokimya laboratuvarlarına gönderilir ve net sonuç alınır. Eğer kişi sadece taşıyıcıysa hasta kategorisinde değerlendirilmez ve herhangi bir tedaviye de ihtiyaç duyulmaz.Peki Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir, bu rahatsızlık nasıl anlaşılır ne gibi ipuçları verir bir bakalım

  • Ciltte solukluk
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • İştah sorunları
  • Göz aklarında sarılık
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Yüz kemiklerinde şekil değişikliği
  • İdrarda koyulaşma
  • Dalakta büyüme Akdeniz anemisinin belirtileri olarak sıralanabilir.

Akdeniz anemisi olan çocuk ilk doğduğunda her şey normaldir. 5 yahut 6. aydan itibaren kansızlık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemdeki çocuklarda sıklıkla demir eksikliğine bağlı da kansızlık yaşandığı için, akla ilk olarak demir eksikliğine bağlı anemi gelir ve gereksiz ve yanlış bir uygulama olarak demir tedavisi yapılır.Fakat Akdeniz anemisini bu şekil bir tedaviyle sağaltmak mümkün olmayacağından belirtiler devam eder. Üstelik ağırlaşarak devam eder. Dalak, karaciğer ve karın büyür. Çocukta iştah azalması başlar, büyüme ve gelişmesi yavaşlar. İskelet sisteminde değişmeler başlar, burun kökünde çökme oluşur, elmacık kemikleri belirgin hale gelir.Bu belirtiler henüz ortaya çıkmadan tedaviye başlanırsa organlarda şişme ve büyüme olmaz, yüzde değişme meydana gelmez ve normal bir fiziksel gelişme yaşanır.

Akdeniz Anemisi Bulaşıcı Mıdır?

Akdeniz anemisinin bulaşıcı olup olmadığı da, merak edilen ve yanıt arayan sorulardan biridir. Akdeniz anemisi annesi ve babası Akdeniz anemisi hastası yahut taşıyıcısı olan kişilerde ortaya çıkar. Bir başkasından, kişiden kişiye, nefes, tükürük yahut cinsel ilişki yoluyla geçmez. Akdeniz anemisi ya da diğer adıyla Talasemi, kalıtımsal yolla sonraki aile bireyine geçiş yapan bir özelliktedir. Dolayısıyla Akdeniz anemisinin bulaşıcı olduğu söylenemez.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir