Aile içi olumsuzluklar çocukların uykusunu bölüyor!

Aile içi olumsuzluklar, çocukların uykusunu olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Çocuklar, ailedeki gerilimleri ve tartışmaları hissederler ve bu da uyku kalitelerini bozar. Kaliteli bir uyku, çocukların sağlıklı gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunur. Bu nedenle, aile içi ilişkilerin düzgün bir şekilde yönetilmesi, çocukların iyi bir uyku uyumasına yardımcı olacaktır.

Ailelerde Strese Neden Oluyor

Aile içerisinde yaşanan tartışmaların ve aile içerisindeki stresin özellikle 5-7 yaş grubunda bulunan çocukların gece uykusunun ilk 3’te 1’lik bölümünde uyanmalarına yol açabileceğini kaydeden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın, “Uyku terörü olarak da değerlendirilen ‘parasomnia’ hastalığında, uyurken aniden yatağından kalkan çocuklarda çığlık atma, şaşkınlık, durdurulamayan ağlama, koşma ve yürüme gibi semptomlar görülebilmektedir.” dedi.

Semptomlar Nasıl Görülür?

Bu tür semptomlar görüldüğü zaman çocuğun aslında uykusundan uyanmadığının ve uyumaya devam ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Algın, “Çocuklarda bu tür semptomlar görüldüğünde aileler strese kapılmaktadır. Bu tür durumlarla karşılaşıldığı zaman çocuğun uyandırılmasına yönelik tepki verilmesi hiç de doğru bir yaklaşım değildir. Çocukta bu tür semptomlar görüldüğü zaman yatağa yatırılarak bu atakların geçmesi sabırla beklenmelidir. Özellikle 5 ila 7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bu tür semptomlara birçok faktör neden olabilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Genetik Yatkınlıkta Neden Olabilir

Parasomnia hastalığına genetik yatkınlığında neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Algın, “Parasomnia hastalığının en sık görülen nedenleri arasında aile içerisinde yaşanan tartışmalar, çatışmalar, olumsuzluklar, uyku apnesi, çocuğun okulda yaşadığı olumsuzluklar yer almaktadır. Bu tür semptomların görüldüğü çocukların aileleri doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Ayrıca bu ailelere parasomnia hastalığının iyi huylu bir hastalık olduğu detaylıca anlatılmalıdır. Parasomnia hastalığı çocuk 15 yaşına geldiği zaman düzelmeye başlıyor. Bu hastalık ilaç tedavisi haricinde davranışsal metotlarla da tedavi edilebilmektedir. Çocukları bu tür semptomlar gösteren aileler, çocuk psikoloğundan ya da çocuk nöroloğundan yardım almalıdır. Ayrıca çocuğun kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için gereken koşullar oluşturulmalıdır. Hijyenik bir uyku, çocuğun beden ve ruh sağlığının yanı sıra gün içerisinde dikkat ve öğrenme gibi zihinsel fonksiyonlarını da olumlu etkilemektedir.” diye konuştu.

Özet

Aile içindeki stres ve uyku terörü, özellikle 5-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen semptomlara neden olabilir. Çocukların bu durum karşısında yatağına yatırılması ve sabırla beklenmesi gerekmektedir. Ailelerin parasomnia hastalığına ilişkin doğru bilgilendirilmeleri ve çocuk psikoloğundan ya da çocuk nöroloğundan yardım almaları tavsiye edilmektedir. Çocukların kaliteli bir uyku uyumaları, beden ve ruh sağlıklarının yanı sıra zihinsel fonksiyonlarına da olumlu etki yapacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri