Ağız Kenarında Kuruluk

Halk arasında sık rastlanan ağız kuruluğu sorununun yanı sıra ağız çevresinde, ağız kenarında kuruluk problemi de sık görülebilmektedir. Ağız çevresinde, etrafında oluşan kuruluk beraberinde kaşıntı, kızarıklık ve iltihap gibi çeşitli sorunları getirebilmektedir.Soğuk hava, alerjik reaksiyonlar ve yaşlılık gibi bir çok sebepten ötürü ağız kenarında kuruluk sorunu baş gösterebilmektedir. Bunlar dışında psikolojik etkenler de ağız kuruluğunu tetikleyicidir. Aşırı stres, endişe ve kaygı gibi yoğun hissedilen duygular ağız çevresinde kuruluk- çatlama sorunlarına neden olabilmektedir. Sorunun tedavisi neden olan etkene göre değişkenlik gösterdiğinden kuruluğun altında yatan neden detaylı incelenmeli ve araştırılmalıdır. Ardından izlenecek tedavi yöntemleri belirlenir ve tedavi sürecine geçilir.

Ağız Kenarında Kuruluk ve Kızarıklık Neden Olur?

Dudak Çatlaması

Bazı kişilerde dudak yalama alışkanlığı vardır. Gün içinde sürekli dudakların yalanması ağız çevresinin kurumasına neden olur. Dudağını yalayan kişilerde dudak kuruluğundan ötürü ağız çevresinde kuruluk ve çatlaklık sorunları belirebilmektedir.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonların nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterse de, sonuçları çoğu zaman aynıdır. Cildin alerjen bir maddeyle teması alerjik durumun meydana gelmesine neden olur. Alerjinin sonucu olarak ağız çevresinde ve etrafında kuruluk sorunu baş gösterebilmektedir.

Yaşlılık

Yaşlılıkla birlikte cilt dokusu incelir ve eski canlılığını kaybeder. Cilt kuruluğunun altında yatan neden yaşlılık dönemi olabilir.

İklim Koşulları

Gün içinde cilt, sürekli havayla temas halindedir. Bu yüzden de hava koşulları ciltte fiziksel sonuçlara yön verebilmektedir. Aşırı nemsiz, kurak ve sıcak iklim şartları ciltte kuruluğun bilindik nedenleri arasındadır.Ağız çevresinde kuruluk sorunu önemsiz gibi görünse de, kimi zaman enfeksiyonel rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Eğer ağız kenarında kuruluk ve çatlama problemi uzun süredir devam ediyorsa, kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an önce uzman doktora başvurulmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir