Bağışıklığı Güçlendiren 15 Besin

Güçlü bir bağışıklık sistemi bireyin sağlıklı kalmasının temel noktalarındandır.Bağışıklık sistemi doğuştan sahip olduğumuz faktörler ve sonradan değiştirilebilir faktörler olarak ikiye ayrılır. Sonradan değiştirilebilir bağışıklık sistemi için beslenme durumu, hareket miktarı, stres yönetimi genel olarak en önemli faktörler arasında yer alır.

Peki belirli gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirebilir mi?

Vücudumuz enfeksiyona veya hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenleri öldüren antikorları serbest bırakır.

Belirli yiyecekleri beslenmenize dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.

Hangi besinler bağışıklık sistemini güçlendirir?

Dengeli bir diyet, sağlıklı kalmada hayati bir rol oynar.

Aşağıdaki gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir:

  • Zerdeçal

Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı sarı renkli bir baharattır. Zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık tepkisini iyileştirebilir. Bu etki zerdeçalda önemli bir bileşik olan kurkumininden kaynaklanmaktadır.

Kurkumin, antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip olduğu için bağışıklığı destekleyebilir.

  • Yaban mersini

Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek antioksidanlara sahiptir.

Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir tür flavonoid içerir. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, flavonoidler solunum yolununsavunma sisteminde önemli bir rol oynamaktadır.

Araştırmacılar, flavonoidler açısından zengin yiyecekleri tüketenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme olasılığının, bu besinleri yemeyenlere göre daha düşük olduğunu bulmuştur.

  • Bitter çikolata

Bitter çikolata, vücudun hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek teobromin adı verilen bir antioksidan içerir.

Serbest radikaller, vücutta olumsuz etkileri olan moleküllerdir. Serbest radikaller vücut hücrelerine zarar verebilir ve hastalıklara neden olabilirler.

Bunları da Okumalısınız :  Tok Tutan Yiyecekler

Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolata yüksek kalori ve doymuş yağ içermektedir, bu nedenle ölçülü tüketmek önemlidir.

  • Balık

Somon, ton balığı, sardalye ve diğer yağlı balıklar zengin omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri bağışıklığı destekleyerek genel sağlığı destekler.

2014 yılında yayınlanan bir rapora göre, uzun süreli omega-3 yağ asitleri alımı, romatoid artrit riskini azaltabilir.

  • Brokoli

Brokoli önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu sebeplerden dolayı bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak tüketilmesi iyi bir alternatif olacaktır.

  • Ispanak

Ispanak, birçok temel besin maddesi ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bu maddeler özellikle şunlardır:

*Flavonoidler

*Karotenoidler

*C vitamini

*E vitamini

Araştırmalar ayrıca ıspanak tüketiminin sağlıklı insanlarda soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  • Zencefil

Zencefil, çeşitli yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkidir. Ayrıca zencefil çayı da sık kullanılan bir alternatiftir.

Bir incelemeye göre zencefil, anti-inflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahiptir ve sağlık yararları sunması muhtemeldir.

  • Sarımsak

Sarımsak, soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olabilir.

Sarımsak, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların önlenmesi için yaygın bir ev ilacı olarak görülmektedir. İçerisindeki antioksidan ve antiinflamatuar maddeler sayesinde bu etkiyi gösterdiği düşünülmektedir.

  • Yeşil çay

Yeşil çay, az miktarda kafein içermektedir. Bu nedenle insanlar siyah çay veya kahveye alternatif olarak yeşil çayı değerlendirebilirler. Ayrıca yeşil çay içmek bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Yaban mersini gibi yeşil çay da soğuk algınlığı riskini azaltabilecek flavonoidler içerir.

  • Kefir

Kefir,sağlığa faydalı olan canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecektir.

İlk araştırmalar, kefir içmenin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini düşündürmektedir.

2017 tarihli bir incelemeye göre ise düzenli kefir tüketiminin antioksidan kapasitesini arttırarak bakterilerle savaşmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Bunları da Okumalısınız :  Sürekli Aç Hissetmenin Sebepleri

Bunu destekleyen araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde ya da laboratuvar ortamında gerçekleştirilmiştir. Kesin kanıtlar olmasa da kefiri beslenmenize eklemeniz faydalı olabilir.

  • Ayçiçeği çekirdeği

Ayçiçeği çekirdeği salatalara veya yoğurt kaselerine lezzetli ve sağlıklı bir katkı sağlayabilir. Ayçiçeği çekirdekleri E vitamini kaynağıdırlar. E vitamini ise zengin antioksidan bir kaynaktır.

Diğer antioksidanlarla aynı şekilde, E vitamini bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir. Bunu, hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşarak yapar.

  • Badem

Badem, başka bir iyi E vitamini kaynağıdır. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif içeriğinden de zengindir.

Küçük bir avuç çiğ badem, bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.

  • Portakal ve kivi

Portakal ve kivi, birçok insanın soğuk algınlığı hissettiğinde başvurdukları vitamin olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.

Bilim adamları hala tam olarak nasıl yardımcı olduğundan emin değilken, C vitamini soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabilmektedir. Ayrıca C vitamini bağışıklığı destekleyerek de hastalıklara karşı koruyucu olabilmektedir.

  • Kapya biber veya kırmızı dolmalık biber

Kırmızı biberler mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bu sayede bağışıklığı desteklemektedir.

Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi İçin İpuçları

Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Çoğu zaman etkili çalışsa da bazen bağışıklık sistemi bozulabilir, desteğe ihtiyaç duyabilir.

Bağışıklık sistemi, vücudu potansiyel olarak zararlı yabancı istilacılardan ve hastalıklardan korumak için birlikte çalışan özel hücreler, dokular, proteinler ve organlardan oluşan bir ağdır.

Bağışıklık sistemi çalışırken bakteri, parazit ve virüs gibi tehditleri algılar ve onları yok etmek için bir tepki oluşturur.

Yukarıda saydığımız 15 besini beslenmenize eklemek önemli etkiler yaratabilir ancak bağışıklık sisteminin karmaşık olduğunu hatırlamak önemlidir. Sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni, bağışıklık sağlığını desteklemenin sadece bir yoludur.

Egzersiz yapmak ve sigara içmemek gibi bağışıklık sistemi sağlığını etkileyebilecek diğer yaşam tarzı faktörlerine de dikkat etmek önemlidir.

Bunları da Okumalısınız :  Hızlı Kilo Verdiren Öneriler

Sık soğuk algınlığı veya başka hastalıklara yakalanan ve bağışıklık sistemiyle ilgili endişeleri olan kişiler hekime danışmalıdırlar.

Genel bağışıklığı desteklemek için ise aşağıdaki maddelere de dikkat etmelisiniz:

  1. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet / beslenme
  2. Düzenli egzersiz yapmak
  3. İdeal kilonuzda olmak ve o kiloyu korumak
  4. Sigarayı bırakmak
  5. Çok az alkol tüketmek veya hiç tüketmemek
  6. Yeterince uyumak
  7. El ve vücut hijyenine dikkat etmek, özellikleri elleri sık sık yıkamak
  8. Stresi azaltmak ve stresi doğru yönetmeyi öğrenmek
  9. Bağışıklık sistemini destekleyen besinleri beslenmenize eklemek
  10. Dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak ve önerilen miktarda besin tüketmek

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler