Zayıflama İçin 10 İpucu

 

Obezite tüm dünyada oldukça yaygın bir sorun haline gelmiştir. Bu sebeple tüm dünyada zayıflama üzerine yapılan araştırmalar artmaktadır. Bunun yanı sıra hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler, sağlıksız zayıflama ürünleri de yaygınlaşmıştır. Kişilerin fazlaca araştırdığı konular en hızlı kilo verme yöntemi, 1 ayda 15 kilo vermek gibi anahtar kelimeleri içermektedir. Aslında yapılması gereken bir uzman eşliğinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmektir. Alışkanlıklar eskiye döndüğü sürece hızlı kilo kaybetmenin anlamı pek kalmayabilir. Hatta aksine 1 ayda 15 kilo vermek gibi hedefler sağlığı bile bozabilir. Bu yazımızda zayıflamanıza destek 10 ipucunu vereceğiz. Bu ipuçları ile yaşam tarzı değişikliği hedefleyebilirsiniz.  Zayıflama diyeti ile ilgili merak ettiklerinizi diğer yazılarımızda da bulabilirsiniz.

  • Düzenli öğünler yapın

Öğünlerinizi düzenli yapmak ve saatlerin düzenli olması kilo vermeye yardımcı olabilir. Yapılan bazı çalışmalara göre gün içinde düzenli saatlerde yemek yemek kalorileri daha hızlı yakmaya yardımcı olur. Yaşa tarzınıza ve özel durumlarınıza göre 2-3 ana öğün ve gerektiğinde ara öğünlerle destekleyebilirsiniz. Bu durumda ana öğünlerde kontrolsüz yeme isteği olmaz. Ayrıca yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerle atıştırma isteğiniz de azalabilir. Bir beslenme listeniz varsa oradaki saatlere uyarak ilerleyebilirsiniz. Bu sayede size özel hazırlanmayan listelerle 1 ayda 10 kilo verilir mi diye endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Düzenli bir süreçle kendinizi daha iyi hissedersiniz.

  • Meyve ve sebze tüketiminizi arttırın

Sağlıklı bir beslenme için vitamin ve mineral alımı önem kazanır. En iyi vitamin ve mineral kaynaklarımız meyve ve sebzelerdir.  Ayrıca meyve ve sebzeler bol lifli, tok tutucu ve enerji verici olurlar. Meyve ve sebzelerin kalorileri ve yağları düşük olmaktadır. Yapılan incelemelere göre günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi önerilir. Zayıflama sürecinde de en hızlı kilo verme yöntemi bol sebze tüketmeyi gerektirir. Kahvaltılarınıza çiğ sebzeler eklemek, diğer ana öğünlerde sebze ve salata yemek önerilebilir. Bunun yanı sıra ara öğünlere meyve ilavesi de önerilebilir. Meyve tüketimi hem enerji verici hem de tatlı isteğini azaltıcı etkisi görülebilir.

  • Egzersiz yapın, fiziksel aktivitenizi arttırın

Hareketli olmak, egzersiz yapmak kilo kaybı ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardandır. Ayrıca aktif olmak, kilonuzu korumanın da anahtarı olarak görülür. Egzersiz, birçok sağlık yararı sağlayabilir ve bunun yanı sıra fazla kalorileri yakmanıza yardımcı olabilir. Diyet ve egzersiz bir arada ilerleyen kişiler zayıflama hedeflerine daha hızlı ulaşabilirler. Ayrıca bölgesel zayıflama hedefiniz varsa bölgesel egzersizler tavsiye edilebilir. Örneğin basen kısmınızın daha yağlı olduğunu düşünüyorsanız ve bunun için bölgesel zayıflama istiyorsanız bacak egzersizleri, bisiklet, koşu gibi egzersizler iyi gelebilir.  Zevk aldığınız ve rutin olarak sürdürebileceğiniz egzersizler yapabilirsiniz.

  • Bol su için

Vücudumuzun yarısından fazlası sudan oluşmaktadır. Su tüketimi hücresel işlevleri yerine getirebilmek, vitaminlerin emilimi, sindirim sistemi gibi sistemlerin sağlıklı çalışması gibi birçok fayda sağlar. Bunlar dışında kilo kaybı için de su tüketimi önem kazanır. Günde 2-3 litre su içmek genellikle ideal olabilir. Eksik su tüketiminde bazen susuzluk açlıkla karıştırılabilir. Gerçekten ihtiyacınız olan şey 1 bardak su içmek iken fazladan yemek yemeye başlayabilirsiniz. Özellikle emziren anneler ve doğum sonrası kaç kilo gider diye düşünenler için su tüketmek önerilebilir. Su içmek anne sütünü de arttırır ve zayıflamaya destek olur. Su içmenin zayıflamaya etkisi ile ilgili blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

  • Yüksek lifli yiyecekler yiyin

Lif veya posa olarak adlandırdığımız bir çeşit besin öğesidir. Lifler besinlerin sindirilmeden atılan karbonhidrat miktarlarını gösterirler. Besindeki enerjinin düşmesine ve tokluğa destek olurlar. Bol miktarda lif içeren yiyecekler, kilo vermek için yardımcı olabilir. Lifli besinler, meyve ve sebzeler, yulaf, tahıllı unlar, tahıllı ekmekler, esmer pirinç, tam buğday makarna kurubaklagiller gibi daha çok bitkisel gıdada bulunurlar. Liflerin diğer bir faydası da bağırsak hareketlerini iyileştirmektir. Kabızlık veya ishal gibi durumlarda farklı lif kaynaklarından faydalanabilirsiniz. En hızlı kilo verme yöntemi kurallarına bol lif tüketmeyi de dahil edebilirsiniz.

  • Gıda etiketlerini okuyun

Diyet yapıyorsunuz ve kilo veremiyorsunuz. Bazı eksikleriniz olabilir. Bunlardan biri de paketli ürünleri içeriğine bakmadan tüketmek olabilir. Örneğin detoks, diyet veya şekersiz etiketleriyle satılan tüm ürünler masum olmayabilir. İçindekiler kısmını incelemek iyi olacaktır. Gıda etiketlerini nasıl okuyacağınızı bilmek, daha sağlıklı alternatifler seçmenize yardımcı olabilir. Kalorisi, şeker oranı, içeriğindeki katkı maddeleri gibi detayları etikette bulabilirsiniz.

  • Daha küçük bir tabak kullanın

Porsiyon kontrolü kilo verirken veya kilonuzu korumak için gereklidir. Aşırı tüketmeden sevdiğiniz yiyecekleri bu sayede rahatça tüketebilirsiniz. Bunu sağlamak için daha küçük tabaklar kullanmayı da deneyebilirsiniz. Daha küçük tabaklar kullanmak, daha küçük porsiyonlar yemenize yardımcı olabilir. Hızlı kilo verme hedefiniz varsa küçük porsiyonlar işe yarayabilir. Ayrıca küçük tabaklar ve kaseler kullanarak, daha küçük porsiyonlar yemeye yavaş yavaş alışabilirsiniz. Midenin beyne doyduğunu söylemesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu sebeple daha küçük tabaklarda doğru porsiyonları yavaş yiyin ve doyduğunuzu hissedince yemeyi bırakın.

  • Herhangi bir yiyeceği kendinize yasaklamayın

Kilo verme planınızdan herhangi bir yiyeceği, özellikle de sevdiğiniz yiyecekleri yasaklamayın. Hızlı kilo verme planları genellikle yasaklarla dolu olmaktadır. Bu da sürdürülebilir olmamaktadır. Çünkü yiyecekleri yasaklamak sadece onları daha çok istemenize sebep olur. Örneğin yeme isteğiniz 1 dilim kek yiyerek bitecekken sürekli yasaklar kontrolsüz yemeyi beraberinde getirebilir. Ara sıra ufak ikramların tadını çıkarabilir, zayıflama sürecinin bir yarış olmadığını unutmamalısınız. Diyetisyen eşliğinde zayıflama sürecinizde bunu diyetisyeninize de danışın. Sevdiğiniz tatları zaman zaman yemenizde bir sakınca olmayacaktır.

  • Abur cubur stoklamayın

Abur cuburlar hem sağlık açısından hem de kilo verme açısından size zarar verebilir. Kontrolsüz yemenize sebep olabilirler. İçerdikleri çin tuzu gibi maddeler ile yedikçe yemenize de yol açabilirler. Bunlardan uzak kalabilmek için evde çikolata, bisküvi, cips ve gazlı içecekler gibi abur cuburları stoklamayın. Hızlı kilo verme için abur cuburlar yerine meyve, yoğurt, tuzsuz patlamış mısır ve galeta gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Fit tariflerimiz için sitemizi de ziyaret edebilirsiniz.

  • Öğünlerinizi planlayarak ilerleyin.

Planlı ilerlemek, hazırlık yapmak hızlı kilo verme ve bu kiloyu koruma sürecine destek olabilir. Diyet programınıza bağlı kaldığınızdan emin olarak hafta boyunca kahvaltınızı, öğle yemeğinizi, akşam yemeğinizi planlamaya çalışın. Sevdiğiniz atıştırmalıkları dahil etmeye gayret gösterin. Haftalık alışveriş listesi yapmak ve boş gününüzde hazırlıkları tamamlamak işinize yarayabilir. İlk amacınız yaşam tarzı değişikliği olursa istediğiniz hızlı kilo verme de beraberinde gelebilir.

Bunları da Okumalısınız :  Kilo Verme Süreci

 

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler