Eylül Ayı Beslenme Önerileri

Yazdan sonbahara geçerken beslenmenin önemi artıyor. Değişen havalar, uzayan gece süreleri metabolizmayı etkileyebiliyor.  Bu sebeple mevsime uygun sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Eylül ayı sebze ve meyveleri tüketerek bağışıklığa ve metabolizmaya destek sağlanabilir. Ayrıca konserve yapma dönemi de olan eylül ayının başlarında özellikle domates konservesi, bamya, taze fasulye gibi sebzeler kış için saklanabilir.  Bu ayda incir, erik kurutularak saklanabilir. Ayrıca kavun ve karpuzun son ürünleri de eylül ayında tüketilir. Kışa hazırlıklar, yaz meyvelerinin sonları, bol yeşilli eylül ayı sebzeleri ile bu dönemi keyifle geçirebilirsiniz. Mevsiminde sebze ve meyveleri tüketerek hem doğaya hem de sağlığınıza iyilik etmiş olursunuz. İşte eylül ayı sebze ve meyveleri

Sebzeler

Taze Börülce

Taze Fasulye

Barbunya

Bamya

Semizotu

Patlıcan

Kabak

Turp

Mısır

Meyveler

Kavun

Karpuz

Üzüm

İncir

Mürdüm eriği

Şeftali

Nektarin

Hünnap

Kızılcık

Eylül ayı sebzeleri:

Taze börülce, taze fasulye, barbunya:

Eylül ayı sebzeleri arasında en sevilen seçenekler arasında taze börülce, taze fasulye ve barbunya sayılabilir. Bu sebzelerin ortak yönlerinden biri bol lifli ve doyurucu olmalarıdır. Taze börülce, salata ve çorba olarak hazırlanabilir. Buzlukta saklanarak kışın da tüketilebilir. Barbunya yemeği ve salatası da lezzetli ve tok tutucu olur. Barbunya da ayıklanıp dondurucuda saklanabilen eylül ayı sebzeleri arasındadır. Taze fasulyenin de salatası, çorbası ve yemeği yapılabilir. Konserve olarak veya buzlukta saklanarak kışlık taze fasulyeler hazırlayabilirsiniz. Lifin yanı sıra vitamin ve minerallerden de zengin bu sebzeleri mevsiminde sofralarınızdan eksik etmeyin.

Bamya

Yaz sonu ve eylül ayı sebzeleri arasında bulunur. Kısa bir mevsimi olan bamyanın sağlığa etkileri oldukça fazladır. A ve C vitaminlerinden zengindir. Yapılan çalışmalara göre kanser, diyabet, felç ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde bu etkisi görülür. Bamyayı çorbalara kullanabilir, zeytinyağlı yemeğini tüketebilirsiniz. Kışlık bamya konserveleri ile mevsimi dışında da tüketebilirsiniz. Sağlık etkilerinden yararlanmak için bamyayı kızartmamaya özen gösterin.

Bunları da Okumalısınız :  Kilo Almaya Yardımcı 10 Besin

Semizotu

En sağlıklı eylül ayı sebzelerinden biri de semizotu olmaktadır. Bol lifli, antioksidan içeriği zengin olmakla beraber vitamin ve mineraller de içerir. Göz sağlığına, bağışıklık sistemine destek olan A vitamininden zengindir. Ayrıca C vitamini de içermektedir. Folik asit ve omega-3 yağ asitleri içerir. Bu sayede kalp dostu ve anti kanser özellikleri bulunur. Yapısı gereği oksalatlar içerdiği için böbrek taşı olanlar semizotu tüketimini sınırlamalıdır. Mevsiminde semizotu ile yoğurtlu mezeler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca yeşil salatalarınıza ekleyebilir veya yemeğini tüketebilirsiniz. Yine konserve olarak saklamaya uygun olan semizotunu kış aylarında da bu şekilde tüketebilirsiniz.

Kabak, patlıcan

Kabak ve patlıcan birden fazla mevsimde yetişebilen sebzeler arasındadır. Yaz ve bahar aylarında patlıcanı rahatça tüketebiliriz. Kabak ise 4 mevsim bulunabilen bir sebzedir. Eylül ayı sebzeleri arasında da bulunan kabak ve patlıcan çok çeşitli tüketilebilir ve saklanabilir. Patlıcan közlenerek, fırınlanarak veya tencerede pişirilerek tüketilebilir. Kabak da sulu kabak yemeği, kabak tarator, nohutlu kabak yemeği gibi birçok tarifte kullanılabilir. Bu iki sebzemiz de hem düşük kalorili hem de bol lifli olmaktadırlar. Kabak ve patlıcan kullanırken kızartma yöntemini tercih etmemek sağlıklı olacaktır.

Turp, Mısır

Salataların ve garnitürlerin vazgeçilmezi mısırın tam mevsimi eylül ayı olmaktadır. Turp da aynı şekilde salatalarda kullanılabilir. Taze mısır karotenoidler, lutein ve zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar içermektedir. Bu sayede hücre hasarıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Ayrıca iyi bir C vitamini kaynağıdır. 1 orta boy taze mısır enerji ve karbonhidrat içeriği açısından 2 dilim ekmeğe eş değer görülür. Turp ise kalorisi düşük eylül ayı sebzeleri arasındadır. Sindirim sistemine, kalp sağlığına ve karaciğere destek özellikleri bulunur. Kükürt bileşikleri içeren turp gaz yapıcı olabilir. Bu sebeple aşırı tüketime karşı dikkat edin. Maydanoz, turp, limon ve taze mısır ile nefis bir sonbahar salatası hazırlayabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Eylül ayı meyveleri:

Karpuz, kavun

Yazın en sevilen meyvelerinden olan karpuz ve kavun mevsimi eylülde son bulmaktadır. Eylül ayı meyveleri arasında bulunan karpuz kırmızı rengini veren likopen isimli antioksidanca zengin bol sulu bir seçenek olmaktadır. 200 gram karpuz, 1 orta boy meyveye eşit enerji içerir. Aşırı tüketimine dikkat edilmelidir. Kavun da likopen ve beta karoten gibi antioksidanlarca zengin ve bol sulu bir meyvedir. Buna ek olarak potasyum ve C vitamininden de zengin içeriktedir. Karpuz ve kavun ile şekersiz sorbe tarifleri, içecek seçenekleri hazırlamak da pratik ve sağlıklı olabilir.

Üzüm, incir, mürdüm eriği

Bu üç meyvemiz de renk renk tüketilen eylül ayı meyveleri arasında yer almaktadır. Mor, kırmızı ve sarı üzüm çeşitleri ve her çeşitte bol lif, antioksidan içermektedir. Mürdüm eriği, eriklerin en güzel hallerinden biri, bol lifli, sindirim dostu ve C vitamini deposu olmaktadır. İncir de yeşil ve mor renkleriyle, tatlı tadıyla sofralarda yer almaya başladı. Sindirimi rahatlatan incir, eylül ayı meyveleri arasında en sevilenlerden olmaktadır. Bu üç meyvemizin de bol olduğu eylül ayında kurutularak kışa da hazırlık yapılabilir. Kuru üzüm, kuru erik ve kuru incir kış aylarında tercih edilebilir. Ayrıca incirli nefis tariflerimizi sitemizde bulabilirsiniz.

Şeftali, nektarin

Yine yaz aylarının vazgeçilmezleri ve aynı zamanda eylül ayı meyveleri olan şeftali ve nektarin de bolca vitamin, mineral ve lif içerirler. 1 orta boy şeftali, 2 adet nektarine eş değer enerjide olmaktadır. Yulaflı yoğurt kaselerine çok yakışırlar. Ara öğünlerinizde kuruyemişlerle birlikte de dilimlediğiniz şeftali veya nektarini keyifle tüketebilirsiniz. C vitamininden zengindirler ve bağırsak sağlığına dost olmaktadırlar. Ayrıca A vitamini içerdikleri için göz ve cilt sağlığına da destek olurlar.  Eylül ayında şeftali ve nektarinin son meyvelerini tüketebilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  9 Bitki Çayı ve Faydaları

Hünnap

Zengin bir antioksidan kapasitesine sahip olan hünnap eylül ayı meyveleri arasında pazar ve manavlarda yerini almaya başladı. Sindirime destek ve kabızlığa karşı iyi gelen hünnabı eylül ve ekim aylarında tüketebilirsiniz. Bazı çalışmalara göre hünnap uyku kalitesini de iyileştirebilmektedir. 1 orta boy meyve yerine 4 adet hünnap tercih edebilirsiniz. Potasyum ve C vitamininden zengin içeriktedir. Kan basıncını dengeler ve bağışıklığı güçlendirici etki sağlar. Tam mevsimiyken hünnap tüketebilirsiniz.

Kızılcık

Turna yemişi veya kızılcık kirazı olarak da adlandırılan ve yüksek antioksidan kapasitesine sahip küçük, kırmızı meyvelerdir. 1 su bardağı kızılcık 100 gram ve 64 kaloridir, yani kalorisi düşüktür. Yapılan araştırmalara göre kızılcık tüketimi idrar enfeksiyonu riskini düşürebilmektedir. Hatta bu sebeple takviye olarak da eczanelerde bulunur. Eylül ayı meyveleri arasında yer alır ve kısa süren bir mevsimi vardır. Bu sebeple dondurucuda saklanarak da kış aylarında suyu hazırlanabilir. Kızılcık ayrıca bağışıklığa dost, anti kanser bir meyve olarak görülür. Kızılcık tüketirken tuz ve şeker kullanmamaya özen gösterin.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler