Ketofasting Diyet Listesi

Ketofasting, son dönemde oldukça popüler olan yeni bir beslenme biçimidir. Ketojenik diyet ve intermittent fasting sözcük köklerinden gelir. Ketofasting diyetinde, ketojenik diyet ve aralıklı oruç diyeti birlikte yapılmaktadır.

Bu diyet güncel ve henüz hakkında çok bilimsel çalışma yapılmamış bir modeldir. Bu nedenle ketojenik diyet ve aralıklı oruç etkilerini ayrı ayrı inceleyerek ketofasting hakkında yorumlarda bulunmak daha doğru olabilir. Ketojenik diyet denemiş ve başarılı olmuş biriyseniz bunu aralıklı oruç ile birleştirmenin mantıklı olduğunu düşünen uzman görüşler mevcuttur. Yine de ketofasting kesinlikle kilo verdirir veya herkes için uygundur, diyemeyiz.

  • Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır?

Ketofasting, ketojenik diyetin yeme kurallarını kabul etmektedir. Ketojenik diyet, yağdan zengin beslenme modelidir. Düşük karbonhidrat ve ılımlı protein içeren ketojenik diyetin ortaya çıkış amacı epilepsi hastalarındaki atakları önlemektir. Trend olan ve kilo verme için kullanılan ketojenik diyet ise daha farklıdır. Günlük karbonhidrat 20-50 gram ile sınırlandırılır. Yüksek yağ alımı ve düşük karbonhidrat alımıyla enerji harcanmasında yağlara öncelik verilmesi hedeflenir. Yani daha çok yağ yakımı hedeflenir. Bu duruma da ketozis denir.

Ketojenik diyet listesinde avokado, zeytinyağı, dana eti gibi yağ kaynakları yer alır. Tahıllar ve birçok meyveler yasaklanır.

Ketozisin; alzheimer, yüksek tansiyon, polikistik over sendromu, diyabet ve epilepsi durumlarında tedavi edici olduğu savunulmaktadır fakat kesin kanıtlar yoktur.

Ketojenik diyet kısa vadede hızlı kilo kaybı sağlayabilir ama uzun vadede çalışma henüz yoktur, uzun süreli ketojenik diyet uygulanmasının sonuçları net değildir.

  • Aralıklı oruç diyeti nedir, nasıl yapılır?

Aralıklı oruç diyeti yediklerinizi değil, yediğiniz saati belirleyen bir diyettir. En yaygın uygulanan aralıklı oruç diyetleri 12-8 diyeti ve 5-2 diyetidir12-8 diyetinde 12 saat açlık sonrasında 8 saat yemek yeme düzeni vardır. 5-2 diyetinde ise 5 gün normal beslenmenin ardından 2 gün çok düşük kalorili  (500 kalori) beslenme vardır.

  • Ketofasting nasıl yapılır?

Bunları da Okumalısınız :  Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyetinin saatleri ile ketojenik diyetin yağ ağırlıklı olması birleştirilerek ketofasting diyeti oluşturulmuştur.

İki diyette de kısıtlamalar olduğu için herkes için uygun bir model değildir. Sağlıklı ve kilo vermek isteyen bireyler için ise doktor ve diyetisyen kontrolünde denenebilir bir yöntemdir.

Kronik böbrek hastaları, yeme bozukluğu veya yeme bozukluğu geçmişi olan kişiler,  kanser hastaları, hamileler ve emzirenler için ketofasting uygun değildir. Hatta bu kişilerde tek başına ketojenik diyet ve aralıklı oruç diyeti de uygun değildir.

Uzmanlar bir anda hem ketojenik diyet hem de if (intermittent fasting )(aralıklı oruç) diyeti yapılmasını önermemektedir.  Ketofasting yapmak isteyenler için öncelikle ketojenik diyet tek başına başlanmalıdır. Bir hafta ketojenik diyet uygulamasından sonra if diyeti eklenmelidir. Ketofasting diyeti ise uzun dönem etkileri henüz bilimsel olarak net olmadığı için yine bu şekilde kısa dönem uygulanabilir. Daha sonrasında normal diyete dönüş yapılmalıdır.

Ketojenik diyet ile ilgilenen Dr. Lori Shemek’in 3 günlük örnek ketofasting diyet listesi ise şöyledir. Porsiyonlar tamamen kişiye göre değişmelidir.

3 günlük ÖRNEK ketofasting diyet listesi:

  1. gün

Kahvaltıya kadar 1 fincan sade kahve + Bol su

10.00- Kahvaltı: Avokadolu Çırpılmış Yumurta

13.00- Öğle Yemeği:  Izgara somon ile yeşil salata +2 yemek kaşığı zeytinyağı, sirke

15.00- Öğleden sonra atıştırmalık (isteğe bağlı):  ¼ su bardağı Macadamia fıstığı (fındık, badem, ceviz de olabilir)

18.00- Akşam Yemeği: Tavuk budu ( haşlama veya ızgara ) ve zeytinyağı ile pişirilmiş  kabak

  1. gün

Kahvaltıya kadar sade çay + Bol su

10.00- Kahvaltı: Keto dostu bir smoothie (badem sütü + böğürtlen + fıstık ezmesi .. gibi)

13.00- Öğle Yemeği:  Izgara tavuk göğsü, 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilmiş brokoli ve karnabahar, 1 bütün avokado

15.00- Öğleden sonra atıştırmalık (isteğe bağlı):  Şekersiz hindistan cevizi cipsleri

Bunları da Okumalısınız :  D Vitamini Eksikliği

18.00- Akşam Yemeği : Beyaz lahana salatası ve susamlı ton balığı

  1. gün

Kahvaltıya kadar 1 fincan sade kahve + Bol su

10.00- Kahvaltı: Keto chia puding

13.00- Öğle Yemeği: 3 yumurtalı biberli ve ıspanaklı omlet, üzerine ½ avokado, ½ su bardağı dilimlenmiş domatesin kenarı

15.00- Öğleden sonra atıştırmalık (isteğe bağlı):  Zeytin

18.00- Akşam Yemeği:  Karidesli beyaz lahana salatası + sirke+ zeytinyağı

Ketojenik diyet ve aralıklı oruç diyetlerini birlikte yapmanın sağlığa etkileri hakkında araştırmalar yeterli değildir ancak iki diyet birleştirildiğinde keton seviyelerinin arttığı görülmektedir. Uzmanlar bunun kilo kaybını hızlandırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Yine de, her birey farklı tepki verdiği için ketofasting diyetini uygularken dikkatli olmak gerekir.

Kilo kaybı dışında ketofasting yapmanın bir diğer amacı bilişsel sağlıktır. Ketofasting yapmanın beyne fayda sağladığı savunulmaktadır. Bel çevresindeki yağlanmanın artmasıyla birlikte beyindeki hafıza merkezinin küçüldüğü düşünülmektedir. Ketofasting ile bu yağlar hızlı yakılarak da beyne fayda sağlayabileceği söylenmektedir.

Özetle; diyet kişiye özel planlanmalı ve diyetisyen kontrolünde ilerlemelidir. Ketofasting, yeni bir diyet türü olduğu için ilgi çekebilir ancak sadece trend olduğu için uygulanmamalıdır. Sağlıklı kilo kaybı ve kalıcı sonuçlar için beslenme konusunda mutlaka uzman desteği alınmalıdır.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri