Kalbinizi Doğru Egzersizlerle Koruyun

Kalbinizi Doğru Egzersizlerle Koruyun


Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynuyor. Vücutta en hayati organlardan biri olan kalbin sağlığını korumak için özellikle fiziksel aktivite seçimi ve sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, egzersizlerin kalp sağlığına etkisi hakkında bilgi verdi.   

Egzersiz vücuttaki fazla yağ ve şekerin tüketilmesini sağlıyor

Günümüz koşullarında araba kullanımı, yürümekten uzak kalma, fiziksel aktivitenin azalması, televizyon karşısında geçirilen zamanın artması gibi durumlar glikoz metabolizmasını son derece olumsuz etkilemektedir. Vücut bu nedenle besinleri depolamaya gitmektedir. Bu depolama “insülin” denilen vücuttaki dengeyi sağlayan hormonların aşırı miktarda salınmasını, bu insülinin hücrelere daha fazla yağ ve şeker depolanmasını, sonra da açlık hissinin tekrar geri gelmesini sağlayan bir kısır döngüye neden olmaktadır. Bu durum metabolizmayı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kalp hastalıkları daha erken dönemde karşımıza çıkmaktadır.

Çocukluk döneminde egzersize başlanmalı

Hayati öneme sahip organlardan birisi olan kalbi korumanın en pratik yöntemlerinden birisi düzenli olarak yapılan egzersiz hareketleridir. Egzersizlerin ileriki yaşlarda kişileri zorlamaması için çocukluk çağında başlanması önemlidir. Sportif aktivitelerle büyüyen insanlar ileriki yaşlarında yaptıkları sporlardan daha kolay olumlu yanıt alabilmektedir. Fiziksel aktivitelerin yapılması kadar devamlılığı da çok önemlidir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika, yani haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılmalıdır. Zaman problemi olan insanlar haftada 3 gün 25’er dakika koşu ya da yüzme gibi biraz daha yoğun egzersizler yaparak açıklarını kapatabilir. Bu iki egzersiz programının birleştirilmesi de söz konusu olabilir. Haftanın bir günü daha ağır egzersizler, diğer günlerinde daha hafif egzersizler yapılarak kalp sağlığı korunabilir.

Bilinçsizce egzersiz yapmak kalp krizine davetiye çıkarabilir

Doktor kontrolünde yapılmayan egzersizler ani tansiyon yükselmeleri, gizli kalmış bir kalp hastalıkları kalp krizi riski ile karşı karşıya gelinmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuk ya da erişkinlerin egzersize başlamadan önce mutlaka aile öykülerini de göz önüne alarak mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Vücudu aşırı zorlamayacak, kalp atım sayısını eşit değerlerin üzerlerine çıkarmayacak, yaşa uygun sportif aktivitelerin seçilmesi gerekmektedir. Sportif aktiviteler arasında belli bir zaman dilimi varsa mutlaka küçük adımlarla egzersize başlamak gerekmektedir. Genellikle yürüyüş ve yüzme önerilmektedir. Bunun gibi sportif faaliyetler insanın bünyesini daha az zorlayan, kendini kontrol etmesi daha kolay olan aktivitelerdir.

Obezite kalp sağlığını olumsuz etkiliyor  

Aşırı kilo kalp hastalıklarının en önemli nedenleri arasında bulunmaktadır. 2 yaşından itibaren günde en az 60 dakika ile başlayan sportif aktiviteler, çocukların özgüvenini arttırarak ileriki yaşlarda kalp hastalığına neden olabilen obezite riskini engellemektedir.

Sigaradan uzak durmak gerekiyor

Kalp sağlığı için sigaradan tamamen uzak durulması gerekmektedir. Sigara kalp damar hastalığı ve riskini arttırmaktadır. Damarlardaki kasılmayı ve yüksek tansiyonu tetiklemesi bakımından vücut sigara kullanımından son derece zarar görmektedir. Sportif aktivite hem sigaradan uzaklaşılmasını hem de sigara bırakmaya bağlı kilo alımını engellemektedir. Genetik hastalıklarda bile beslenmenin ve egzersizin çok büyük önemi bulunmaktadır. Çevresel faktörler bu durumun ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Kolesterol yüksekliği ya da diyabete eğilim genetik özellik taşır ancak yeterli egzersiz yapamayan bir insan bu rahatsızlıklara daha erken ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korumanın bir diğer yolu da fast fooddan uzak kalınması, trans yağlarla hazırlanmış olan bisküvi, çerez gibi gıdaların tüketilmemesidir.

Baş dönmesi göğüs ağrısı varsa egzersize ara verin

Sportif aktivite yaparken bireyin hissettiği bazı belirtiler önemlidir. Ani nefessiz kalma, fiziksel aktivitenin sonunda uzun süre kendine gelememe, baş dönmesi, göğüs ağrısı gibi durum söz konusuysa uyarı niteliğinde olacaktır. Egzersiz sırasında ortaya çıkan özellikle sol kola vuran, sırta ve çeneye doğru vuran ağrılar kalp ağrısının belirtisi olabilmektedir. Bu tür belirtilerle karşılaşıldığında sportif aktiviteden bir süre uzak durulmalıdır ve kardiyoloji doktoru tarafından gerekli tetkikler yapılmalıdır. Ardından spora daha yavaş adımlarla başlanması sağlanmalıdır.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri