Ayda kaç kilo verilmeli, hızlı kilo vermenin zararları neler?

Ayda kaç kilo verilmeli sorusu, sağlıklı bir kilo verme süreci için oldukça önemlidir. Hızlı kilo verme yöntemleri, zararlı sonuçlara sebep olabilir. İdeal kilo verme hızı, her hafta ortalama bir ila iki kilo kadar olmalıdır. Bu hızda kilo vermek sağlığı olumsuz etkilemeden ve kalıcı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ancak, hızlı kilo verme yöntemleri, metabolizmanın yavaşlamasına, kas kayıplarına, besin eksikliklerine, yorgunluğa ve hatta kalp problemlerine neden olabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir kilo verme süreci için düşük kalorili ve besleyici bir diyet programı oluşturmak, düzenli egzersiz yapmak ve bir uzman tarafından kontrol edilen bir kilo verme planına uymak önemlidir.

Kilo Verirken Doğru Bilinen Yanlışlar

Şok diyetler yapmak, uzun süre kendini aç bırakmak, besinlerin kalori değerlerine dikkat etmemek, öğün atlamak, açken spor yapmak, hiç karbonhidrat tüketmemek, şeker olduğu için meyve tüketmemek, akşam belli bir saatten sonra herhangi bir şey yememek gibi doğru olarak bilinen ve uygulanan birçok yanlış yapılmaktadır kilo verirken.

Belli bir süre kilo verilimi hızlı bir şekilde olsa da bir süre sonra metabolizma yavaşlamakta ve kilo vermek daha zor hâle gelmektedir. Bu yolculuk sabır ve emek istemektedir.

Hızlı Kilo Vermenin Zararları Neler?

Kalp ritim bozukluğu, kan değerlerinde düşme, uyku bozuklukları, tansiyon düşmeleri, psikolojik bozukluklar, saç kaybı, safra kesesinde taş, regli düzensizliği, kas erimesi, ketoz gibi daha birçok kişi üzerinde etkileri olabilir. Kısacası yaş veya cinsiyet fark etmeksizin verilen hızlı kilonun hiç kimse için bir yararı olmamaktadır.

Kişiye göre değişmekle birlikte, kalori miktarının uzmanlar tarafından kontrol dahilinde altına inilirse kilo verme gerçekleşmiş olur fakat belirlenen kadar kalori açığı oluşturmaz ve çok az beslenirse yukarıdaki etkileri kendi üzerinde de görmeye başlar. Dengesiz beslendiği için halsizlik ve bir süre sonra da psikolojik sorunlar yaşamaya başlar.

Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Alınmalı?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kişinin yaşına, sağlık durumuna, cinsiyetine vb. olacak şekilde farklılıklar gösterebilir. Uzmanların tavsiyesi ise günlük aldığın kaloriden 500 ile 1000 kalori olacak şekilde az kalori alınmasıdır. Yani sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız:

  • Ayda en fazla 2 ile 4 arasında kilo vermek ( bu kişiden kişiye değişmektedir)
  • Günlük kalori değerinizden 500 ile 1000 arası düşük bir diyet programıyla ilerlemek.

Şok Diyet Nedir?

Kişinin vermesi gereken kilolardan hızlı bir şekilde kurtulması için çok kısa sürede büyük vaatlerde bulunulmasıdır. Örneğin 3 günde 7 kilo verdiren diyet! Gibi oysa bu diyetlerin kişiler açısından tehlikesi çok büyüktür. Genelde internet üzerinden bulunan bu diyetler kesinlikle bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır.

Aksi takdirde kişide enerji düşüşü, ani kalp krizi riski, konsantrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminde düşüş, metabolizmada düşüş, arka arkaya uzun zaman uygulandığı zaman karaciğer yağlanması, depresyon, troid sorunu, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi kişinin üzerinde kalıcı etkilere sebep olabilir ve geri dönüşü olmayabilir. Aynı zamanda şok diyetle birden verilen kilolar kalıcı olmayabilir ve diyet bırakıldığı anda hızlı bir şekilde kilo alınabilir.

Bu yüzden şok diyetler uygulamadan önce vücudumuzu iyi tanımalıyız ve bir uzmana danışmalıyız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler