Nöropatik Ağrı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Nöropatik ağrı, sinir sistemi hasarı sonucu ortaya çıkan bir çeşit ağrıdır. Genellikle sürekli hissedilen bir yanma, batma veya uyuşma şeklinde kendini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini ciddi bir şekilde etkiler. Nöropatik ağrı yönetimi için ilaçlar, terapi ve alternatif tedaviler gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Ancak, tedavi şekli hastalığın nedenine, şiddetine ve sıklığına göre değişir. Doğru tedavi yöntemi, hastalığın semptomlarını azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Nöropatik ağrı, kronik ağrı tiplerinden biridir. Ağrı, yaralanma veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir ancak nöropatik ağrının direkt bir nedeni yoktur. Ağrı, vücudun kendi kendine ürettiği ağrı sinyalleri sebebiyle oluşur ve yanma veya batma şeklinde hissedilebilir. Dokunma hissinde azalma veya uyuşma gibi diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir.

Nöropatik ağrı yakınması olan kişilerin toplumun %10’una kadar olduğu tahmin edilmektedir. Nöropatik ağrı, çeşitli hastalıklar, yaralanmalar, enfeksiyonlar, amputasyon gibi durumlar veya B vitamini eksikliği, sinir sıkışmaları, tiroit hastalıkları gibi diğer nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Nöropatik ağrının tedavisi, öncelikle altta yatan nedeni belirlemek ve mümkünse tedavi etmekle başlar. Ancak ağrıyı hafifletmek için çeşitli ilaçlar, fizik tedavi, alternatif yöntemler mevcuttur. Ağrı kesiciler, antidepresanlar, antiepileptik ilaçlar, sinir blokları, implantlar ve yaşam tarzı değişiklikleri uygulanabilir.

Nöropatik ağrının tanısı, fizik muayene ve standartize edilmiş bazı anket ve tarama testleriyle konulur. İleri araştırmalar gerekebilir.

Referans kaynak: Colloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler