Kimyasal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Yaptıranlar

Kimyasal peeling, cilt yüzeyinde yer alan ölü hücreleri temizleyerek cildin yenilenmesini sağlayan bir estetik tedavi yöntemidir. Peeling işlemi, cildin daha sağlıklı, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar.

Kimyasal peeling, ciltteki lekeleri, sivilce izlerini, güneş hasarını ve kırışıklıkları azaltır. Peeling işlemi, cilt tipine ve sorununa göre farklı asitler kullanılarak yapılır. Uygulama sırasında cilde asidik karışım sürülür ve belirli süre bekletilir. Bekleme süresi sonunda cilt yıkanır ve temizlenir. Tedavi sonrası ciltte hafif bir kızarıklık ve soyulma görülebilir.

Kimyasal peeling, uzman dermatologlar veya estetik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Tedavi öncesi, cilt tipi, cilt sorunları ve kişinin genel sağlık durumu değerlendirilir. Tedavi sırasında ve sonrasında cilt hassasiyetine dikkat edilmelidir.

Kimyasal peeling, cildin gençleşmesi ve canlanması için en etkili yöntemlerden biridir. Birçok kişi tarafından güvenle tercih edilen bu yöntem, ciltteki sorunları azaltırken sağlıklı bir görünüm elde etmeyi de sağlar.

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling yöntemi, cilt tabakası altına bir takım asit bazlı içerikler enjekte ederek cilt tabakasının soyulmasını sağlayan ve cildin uyarılmasını işlemidir. Bu işlem; cildinizdeki ölü derinin ortadan kaldırılması ve yerini yeni canlı tabakasının oluşmasını sağlar. Kimyasal peeling son zamanlarda ülkemizde çokça uygulanan yöntemlerden biridir ve uygulayan kişiler genel anlamda olumlu yönde görüş bildirmişlerdir.

Kimyasal Peeling Yöntemleri Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulama yöntemi olarak üç’e ayrılmaktadır: yüzeysel, orta derinlikte ve derinlemesine kimyasal peeling. Bu üç grup uygulanış ve tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır.

Yüzeysel Kimyasal Peeling:

En çok kullanılan kimyasal peeling yöntemlerinden biridir. Meyve asitleri ile yapılan peeling çeşididir. AHA (alfa hidrolik asitler) meyve asitleri cilde direk uygulanır. Bu asitlerin içerisine sütten elde edilen laktik asit ve şeker kamışında elde edilen glikolik asit karışımında eklenir. Cildin üst tabakasına kolay enjekte edilirken alt tabakalara inemezler. Bu peeling yöntemini uyguladıktan hemen sonra normal hayata devam edilir, ek önlemler almaya gerek yoktur.

Orta Derinlikte Kimyasal Peeling:

TCA dediğimiz trikloraasetik asit ve glikolik asitlerin karışımı ile yapılmaktadır. Orta derinlikte ki kimyasal peeling yöntemi yüzeysel peelingin aksine daha alt tabakalara uygulanmaktadır, kısacası orta derinliktedeki cilt lekeleri için çok etkili bir yöntemdir. Hafif ve orta derecedeki kırışıklıklar, güneş yanıkları, vücudun herhangi bir yerinde çıkan deri altındaki lekelerin yok edilmesinde etkilidir.

Derinlemesine Kimyasal Peeling:

Baker’s solüsyonu, fenol solüsyonu, Jessner birleşenleri ile oluşan çok etkili bir peeling yöntemidir. Diğer yöntemlere nazaran daha ağrılı ve zor bir peeling yöntemidir, tedavi süreci uzun sürmektedir ciddi ve ağır cilt tedavilerinde bu yöntem kullanılmaktadır. İşlem sonrası ağrı kesici kullanılır 2 hafta sürecek kadar yüzde şişmeler olur ve etkili sonuçların görülmesi ise 3 ay kadar sürebilmektedir. Kırışıklıklar, yüzde oluşan hasarlar, derin cilt lekeleri, derin sivilce izleri gibi durumlarda kullanılır.

Kimyasal Peeling Seans Süresi ve Seans Sayısı

Seanslar genel olarak tedavi edilecek bölgenin büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca seans sayısı kişiden kişiye, vakaya ve uygulama şekline göre değişirken ortalama olarak;

  • Yüzeysel peeling için 2-4 hafta arasında ve 4-8 seans
  • Orta derinlikte peeling uygulamasında 2-4 ay arasında ve 2-4 seans
  • Derin peeling uygulamasında ise tek seans olarak uygulanır.

Kimyasal Peeling Sonrası

  • Kimyasal peeling yapmadan 1 hafta öncesi saç boyama ve perma yapılmamalıdır.
  • Tedavi mümkünse ilkbahar ve kış aylarında yapılmalıdır.
  • Tedavi süresi yıllık izin zamanı ve uzun tatil dönemi denk gelmelidir. Evden çıkmamanız gerekebilir.

Kimyasal Peeling Ağrılı ve Acılı Bir Tedavi Midir?

Yüzelsel ve orta derinlikteki kimyasal peeling’ler ciltte yanma, şişme ve hafif kızarıklıklar ile kendini göstermektedir. Acı ve ağrıyı azaltmak için kremler kullanılır. Derin kimyasal peeling’de ise çok ağrılı ve acılı bir soyma işlemidir, tedavi sürecinde lokal anestezi altında yapılmaktadır. Tedavi sonrası anestezik kremler ve ağrı kesiciler ile ağrı ve acı azaltılabilmektedir.

Kimyasal Peelinglerin Yan Etkileri

  • Ciltte kızarıklık ve yanma olur.
  • Hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlar ve kimyasal yanıkların oluşma riski vardır.

Kimyasal peeling yapmaya karar verdiğinizde bu konuda araştırma yapmak ve fiyat almak için uygulama merkezlerini incelemenizi tavsiye ederiz. Fiyat olarak 250 liradan başlamaktadır. Bu fiyata ürüler ve seans ücretleride eklediğinde toplam olarak 1500-2000 TL arası bir fiyat çıkabilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler