Kurban Bayramında 8 beslenme hatası

Kurban Bayramı boyunca çok fazla yemek yemek, sağlıklı beslenme planınızı bozabilir. Bu 8 beslenme hatasından kaçının: aşırı yemek yemek, fast food tüketmek, şekerli gıdalar yemek, düşük kaliteli protein tüketmek, doymuş yağ alımını artırmak, su tüketimini azaltmak, sebze tüketimini azaltmak ve hazır gıda tüketmek. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve ölçülü yemek yeme, Kurban Bayramı boyunca da sürdürülmelidir. Bu 8 beslenme hatasından kaçınarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almaya ve sağlıklı kalmaya devam edebilirsiniz.
Bayramda Sağlıklı Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Bayramı boyunca hamur işi ve tatlıların yanı sıra et tüketimi de çok fazla artmaktadır. Ancak bu besinler uygun miktarlarda tüketilmediği takdirde kabızlık, mide ağrısı, sindirim sistemi problemleri, tansiyon yükselmesi ve şişkinlik gibi sağlık problemleriyle karşılaşmak kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, özellikle pandemi sürecinde önemlidir.

Hipertansiyon, kalp ve damar, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanların yanı sıra sağlıklı insanların da bayram boyunca beslenirken dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “En sevinçli günlerimiz olan bayramlarımızı özellikle son 1,5 yıldır Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi sürecinin gölgesinde geçirmekteyiz. Bu zor süreçte herkes, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Aşı yağ ve şeker içeren besinlerin tüketilerek bağışıklık sisteminin zayıf düşmesine müsaade etmemek gerekiyor.” dedi.

İşte sağlıklı beslenmek için Kurban Bayramı boyunca dikkat edilmesi gerekenler:

Kurban Etini Hemen Tüketmemek Gerekiyor

Kurbanlık hayvan kesildikten sonra etinin birkaç saat sonra tüketilmesi, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide problemlerine yol açabilmektedir. Kurbanlık hayvan kesildikten sonra eti 24 saat dinlendirilmeli ve bayramın ilk günü kurbanlık hayvanın etini tüketmemeye çok dikkat edilmelidir. İlk gün kurbanlık hayvan eti yemeden duramam diyenler ise mümkün olduğunca küçük porsiyon yemeye çok dikkat etmelidir.

Etin Doğru Pişirme Teknikleri Kullanılmalıdır

Etin aşırı yüksek ısıda pişirilmesi, mangalda pişirilen etin ise ateşe çok yakın pişirilmesi ette kanser yapıcı maddeler oluşturabilmektedir. Ayrıca et yanlış pişirme teknikleriyle pişirildiği zaman içeriğindeki folik asit ve B12 vitamini kaybolabilmektedir. Bundan dolayı etin kavrularak, kızartılarak ya da mangalda pişirilerek tüketilmesi yerine fırınlayarak, haşlayarak ya da ızgarada pişirilerek tüketilmelidir. Mangal yapılırken de ateş ile et arasına 20 cm mesafe kesinlikle konulmalıdır.

Et Fazla Tüketilmemelidir

Kurban Bayramı’nda özellikle her öğünde et tüketildiği için insanlar fazla miktarda et tüketmektedir. Oysa bir öğünde et yenildiyse, diğer öğünde yeşil fasulye, kabak, semiz otu mevsim sebzelerinin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Ayrıca barbunya, nohut, fasulye gibi kuru baklagillerin tüketimine de sağlıklı olduğu için bayram boyunca dikkat edilmelidir. Kurban Bayramı boyunca her öğünde salataya yer verilmesi tüketilen et porsiyonlarının azaltılmasında en etkili yöntemdir. Yine patates, pirinç pilavı gibi besinler kan şekerini hızla yükselttiği için etin yanında mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bunlar yerine karabuğday, bulgur gibi uzun süre tokluk hissi veren besinler tüketilmelidir.

Sebze Tüketilmemesi Hatalıdır

Bayram boyunca kırmızı et tüketimine ağırlık veren insanlar, sebze türlerini sofralarından eksik etmektedir. Oysa kırmızı etin içeriğindeki demiri vücudun maksimum seviyede emmesi için bol limon sıkılmış yeşil salata mutlaka tüketilmelidir. Çünkü yeşilliklerin içerdiği C vitamini sayesinde vücudun demir emilimi artar. Yine sebze türleri yüksek posalı olduğundan sindirim sistemini rahatlattığı gibi uzun süre tokluk hissi vermektedir. Mevsim sebzelerine her öğünde yer verilmesi sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir.

Yeterli Su İçilmelidir

Vücuttaki organların sağlıklı çalışabilmesi için su olmazsa olmazdır. Kurban Bayramı’nda yeterince su içilmemesi sindirimi zorlaştırarak kabızlığa neden olabilir. Bundan dolayı da asitli içecekler, çay ve kahveden daha fazla su içmek tercih edilmelidir. Günlük su tüketimi 2-2,5 litrenin altına kesinlikle düşmemelidir.

Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmelidir

Bayramlarda tatlı türleri çok fazla tüketilmektedir. Ancak şerbetli tatlıların aşırı miktarda tüketilmesi vücudun sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Çünkü aşırı miktarda tüketilen şerbetli tatlılar, vücuda fazla yağ ve şeker girdiğinden çok fazla kalori al

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler