Sjögren Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi

Sjögren sendromu, tükürük ve gözyaşı bezlerinin kronik iltihaplanması sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Yorgunluk, göz kuruluğu, ağız kuruluğu, deride kuruluk, eklem ağrıları gibi belirtiler gösterir. Tedavisi semptomlara yönelik olup, tükürük ve gözyaşı yerine geçecek takviyeler, iltihap önleyici ilaçlar ve diş ve göz bakımı ile desteklenmektedir.

Sjögren sendromu, vücudun kendi dokularına karşı aktive olan otoimmün bir hastalıktır. İnflamasyon, vücudun normal cevabı olmakla birlikte, Sjögren sendromunda inflamasyon esas olarak tükürük ve salgı üreten bezlerinde gerçekleşir. Bu durum göz ve ağızda kuruluğu şikayeti ile sonuçlanabilir. Sjögren sendromu, tek başına mevcutsa primer Sjögren sendromu denilir ancak başka bir hastalıkla ilişkili ortaya çıkmışsa sekonder Sjögren sendromu olarak sınıflanır. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve en sık görülen belirtiler göz kuruluğu, ağızda kuruluk hissi, yorgunluk ve ağrıdır.

Sjögren sendromu, vücutta salgı üreten bezlere karşı bağışıklık sistemi aktive olması sonucu gelişir. Gözyaşı bezleri ve tükürük bezleri en sık tutulan yerlerdir ve inflamasyon sonucu bez salgılarında azalma olur. Bu hastalığın genetik yatkınlık zemininde geliştiği sanılmaktadır.

Sjögren sendromunun tanısı güç olabilir çünkü nadir görülen bir hastalıktır ve genelde tüm belirtiler bir arada olmaz. Tanı şüphesi varsa bazı tetkikler yapılır ve çeşitli ilaç tedavileri belirtilerin kontrol altına alınmasında yardımcı olabilir. Göz kuruluğuna karşı suni gözyaşı içeren damla tedavileri önerilebilir ve ağız sağlığı için diş hekimine düzenli kontroller yapılabilir. Eklem şikayetleri olan kişiler için egzersizler önerilebilir ve bağırsak problemleri varsa besinlerdeki lif içeriğini arttırmak faydalı olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri