Kısa Dalga Diatermi Nedir? Neden Kullanılır?

Kısa dalga diatermi, derin dokuları ısıtarak ağrıyı azaltan bir fizyoterapi yöntemidir. Tedavide, elektromanyetik dalgalar kullanılır ve hedef bölgedeki dokuların sıcaklığı artar. Kısa dalga diatermi genellikle kas, tendon ve eklem problemlerinin tedavisinde kullanılır. Ayrıca, ağrı ve iltihaplanmayı azaltarak yaralanmaların iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bu yöntemle tedavi edilen hastalara genellikle hızlı ve uzun süreli rahatlama sağlanır.

Kısa dalga diatermi ya da kısa dalga, fizik tedavi araçlarından biridir ve derin vücut dokularını ısıtarak çeşitli kas, eklem ve diğer yumuşak doku sorunlarında yararlı etki elde etmeyi amaçlar. Isıtıcı tedaviler, dokularda kan akımını arttırma, esnekliği arttırma ve ağrıyı azaltma gibi etkileri için kullanılır. Başlıca üç tip diatermi vardır: kısa dalga, mikro dalga ve ultrason. Küçük bir bölgeyi etkileyen spesifik sorunların fizik tedavisinde genelde ultrason kullanılırken daha geniş vücut bölgelerini etkileyen sorunlarda kısa dalga diatermi tercih edilebilir.

Kısa dalga diatermi yüksek frekanslı elektromanyetik enerji ile ısı üretir. Pulse (kesikli) veya devamlı enerji atımı şeklinde uygulanabilir. Devamlı enerji akımı daha fazla ısıtma sağlar. Pulse modunda ise ısıtıcı etkisinden bağımsız olarak mekanik etkiler görülebilir. KDD terapisi kas spazmları, gerilmeler, bursit, tenosinovit, artrit, bel ağrısı, fibromiyalji gibi rahatsızlıkların fizik tedavisinde tercih edilebilir. Cihaz doğrudan ısı vermez, cihazın ürettiği akım hedef dokuların ısınmasını sağlar.

KDD ile cilt altından 5 cm derine kadar dokuların ısınması sağlanabilir. Isınmanın iyonik hareket, dipol rotasyonu ve moleküler distorsiyon mekanizmaları ile gerçekleştiği kabul edilir. Cilt, kas gibi su içeriği yüksek dokular daha fazla ısınır. Yağ ve kemik ise KDD ile daha az ısınır. Doku ısınması, kan dolaşımında ve elastikiyette artışa neden olarak özellikle eklem kireçlenmesinde (osteoartrit) görülen tutukluğun açılmasına yardım eder. Ağrı ve tutukluğun azalması kişinin fizik tedavi egzersizlerini daha rahat yapmasını sağlar. Egzersizle kasların güçlendirilip esnetilmesi fizik tedavinin etkisinin daha kalıcı olmasına yardım eder.

Kısa dalga diatermi, hemen hiçbir zaman tek başına etki etmesi beklenen bir yöntem değildir. TENS, sıcak paketler, egzersizler, masaj gibi diğer fizik tedavi yöntemleriyle kombine şekilde uygulanır.

Kısa dalga diatermide kullanılan elektromanyetik enerji ortopedik ameliyatlarda kullanılan metal parçalarda aşırı ısınmaya neden olabilir. Bu nedenle metal olan vücut kısımlarına uygulanmamalıdır. Kalp pili olanlara yapılmaz. Kanser, cilt duyusunda azalma, periferik damar hastalığı, doku dolaşımının bozuk olduğu durumlar, kanama bozuklukları, gebelik ve enfeksiyon varsa KDD sakıncalı olabilir. KDD seansı uygulanmadan önce hastanın üzerindeki metal takıları, metal düğme veya fermuar içeren kıyafetleri çıkarması gerekir.

KDD uygulaması için hastanın yattığı sedye metal parça içermemelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler