Meme uçlarında oluşabilen mantarlar, bu bölgede enfeksiyon ve iltihaplanmaların oluşmasına neden olur. Memede mantar oluşumunun dışında meme başı egzaması çok sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Egzama rahatsızlığı daha önce egzama ve astım geçirmiş kişilerde daha çok görülen ve kadınlarda daha çok meme başı egzaması şeklinde görülen cilt hastalığıdır.Memede mantar oluşumunun ve ilerlemesinin sonucu olarak meme başında egzama hastalığı ortaya çıkar. Egzama rahatsızlığı olan kişinin bu bölgeyi kesinlikle kaşımaması önerilir. Egzama hastalığı cildin kıvrımlı ve nemli bölgelerinde daha çok görülür. Bu yüzden daha çok meme başı bölgesinde ortaya çıkmaktadır.
Meme Başı Egzama Hastalığı Belirtileri
Meme başında mantarların oluşması ve türemesi sonucunda bu bölgede egzama rahatsızlığı ortaya çıkar. Meme başı egzama hastalığının bir çok belirtisi vardır. Bunlar görüldüğü ve farkedildiği takdirde kesinlikle uzman bir doktora başvurulmalısını öneriyoruz.
- Meme başı ve çevresinde kaşıntı
- Meme bölgesinde kızarıklık ya da kırmızı lekeler
- Meme başı ve çevresinde kabuklanma
Bu belirtiler uzun zamandır görülüyor ve geçmiyorsa meme kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden ihmal edilmemeli ve bir an önce doktora danışılmalıdır.
Meme Başı Egzaması Nasıl Önlenir?
Egzama rahatsızlığı daha çok deri bölgeleri hassas olan kişilerde görülür. Bu nedenle deriyi tahriş edebilecek her türlü şeyden uzak durulmasında fayda vardır.
- Alerjiye neden olan gıda ve içecekler tüketilmemelidir.
- Egzama rahatsızlığı olan kadınlar, göğüs uçlarını sabunla yıkamamalıdır
- Göğüs pedleri kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir
- Pamuklu sütyenler kullanılmalıdır. Pamuklu olmayan sütyenler kullanılmamalıdır
Egzama bir cilt hastalığı olduğundan kesinlikle önemsenmelidir. Psikolojik etkenler ve bir çok fizyolojik durumlardan dolayı meme başında egzama rahatsızlığı oluşabilir. Temizliğe, hijyene önem verilmesi bir nebze de olsa egzama ihtimalini azaltır.