İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek ve tedavi etmek çok kolay!

Maalesef rahatsız edici bir rahatsızlıkla daha karşınızdayız. Bu makalemizde sizlere idrar yolu enfeksiyonunu önleyecek adımlardan ve bu rahatsızlık sonucu ortaya çıkan rahatsız edici ve tehlikeli semptomların tedavi yöntemlerinden naçizane bahsetmeye çalışacağız. İdrar yolu enfeksiyonu, hayatın herhangi bir anında herkesin başına gelebilen ve idrar torbası, rahim, böbrek veya idrar yolu gibi üriner organlarından herhangi birini etkileyen bir rahatsızlıktır.Normalde vücuda idrar yolu aracılığıyla giren ve idrar torbası boyunca ilerleyen bakteriler sebebiyle oluşur ve kadınlar erkeklere oranla daha küçük idrar yoluna sahip olmaları sebebiyle daha yüksek oranda idrar yolu enfeksiyonuna yakalanırlar. Yine kadınların başına daha sık gelebilen bir rahatsızlık. Ne çektik be!İdrar yolu enfeksiyonu, böbreklere ve diğer organlara sıçramadan önce, genelde tek bir bölgede başlar, daha sık oranda başlangıç idrar torbasında oluşur.

Bazen erken enfeksiyon sinyalleri verir vücudumuz aşağıdakiler gibi:

  • Bulanık veya kanlı idrar.
  • Keskin kokulu idrar.
  • Düşük ateş (herkes bu semptomu göstermez).
  • İdrar yaparken ağrı hissetme.
  • Alt karında baskı veya omurganın bel bölgesinde baskı hissi.
  • Sürekli idrar yapma ihtiyacı.
  • Enfeksiyonun özellikle böbreklere yayıldığını gösteren yayılma semptomları
  • Üşüme veya kontrol edilemeyen titreme.
  • Gece terlemeleri.
  • 8 °C ve üzeri ateş.
  • Sırt ağrısı veya kasık bölgesinde ağrı.
  • Kırmızımsı cilt rengi.
  • Ruh halinde değişme veya kafa karışıklığı (genellikle yaşlı kişilerde).
  • Bulantı veya kusma.
  • Kuvvetli karın ağrısı (her zaman ortaya çıkmaz).

İdrar yolu enfeksiyonu için risk faktörleri ise şöyledir:

  • Alzheimer veya hezeyan (genelde yaşlı kişilerde görülür).
  • İdrar torbasını boşaltmada güçlük yaşama.
  • İdrarını tutamama.
  • Normal prostattan daha geniş, gerilmiş idrar yolu veya idrar yapmayı engelleyecek diğer durumlar.
  • Uzun süre fiziksel aktivite gerçekleştirmemek.
  • Hamilelik durumunda idrar yolu enfeksiyonu riskli olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunu önleme yöntemlerine gelecek olursak;

Bizi olumlu – olumsuz etkileyebilecek yeni bir hastalığı, rahatsızlığı duyduğumuzda, her ne kadar risk durumu minimal olsa da, kendimizi bu duruma karşı korumak isteriz. O yüzden idrar yolu enfeksiyonu da bu durumdan farklı olmadığı için sizin ağrı çekmemeniz için aşağıdaki önleme yöntemlerini uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

  1. Sağlıklı bir hijyene sahip olmak genel yaşam hayatımız için zaten çok önemlidir. Ama bu rahatsızlık için çok çok önemlidir.

Genital bölgenin temizlediğinde, silme işlemini önden arkaya doğru yapmanız bakterilerin rektal bölgeden idrar yoluna geçişinden kaçınmak için çok büyük öneme sahiptir.

  1. Bol bol sıvı tüketin.

Sıvı ihtiyacını düzenli olarak, özellikle su tüketerek karşılamak idrar söktürmeyi veya başka bir deyişle idrar üretimini arttırır ve bakterilerin çoğalmasını sınırlar.

  1. İdrar torbanızı boşaltın.

İdrar yapma ihtiyacı hissettiğinizde idrar torbanızı tamamen boşalttığınızdan emin olun; eğer idrar, idrar torbasında kalırsa, bu genellikle organlarda hali hazırda bulunan mikropların çoğalmasına ve tüm vücut sistemine yayılmasına sebebiyet verir.

  1. Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında idrarınızı yapın.

Cinsel olarak aktif olan kişilerde zararlı mikropların idrar yoluna daha kolay transfer oldukları bir gerçektir. Cinsel ilişki sonrasında idrarınızı yapmanız, vücudun bu bulaşıcı maddeleri daha kolay atmasını sağladığı için tavsiye edilmektedir.Diğer hastalıklar gibi bu da evde tedavi edilebilmektedir tabi dikkatli olunması gerekir! Evde uygulanan tedavi yöntemleri sadece başlangıç seviyesindeki erken tanı konulan idrar yolu enfeksiyonları için geçerlidir! Bunu sakın unutmayın!Eğer çoktan yayıldıysa ve evde uygulanan tedaviler işe yaramadıysa, sağlık hizmeti sağlayıcınızla görüşmeniz tavsiye edilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu için evde uygulayabileceğiniz çözümler ise şunlardır:

Sodyum bikarbonat: Semptomlar ilk ortaya çıktığında, hızlı bir şekilde takip eden yöntemi uygulamalısınız. 1/4 yemek kaşığı sodyum bikarbonatı 235 ml su içinde çözün ve 2 bardak su içtikten sonra ardından sodyum bikarbonat karışımını için.Yukarıda bahsettiğimiz gibi, su içmek idrar yolu hastalıklarında çok önemlidir.Su: günlük olarak tüketilmesi halinde muhteşem bir arıtıcıdır. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmanız halinde, idrar torbasında biriken mikropları temizler ve idrar yolu enfeksiyonunun temizlenmesine yardımcı olur.Yaban mersini suyu: Yapılan çalışmalar doğrultunda yaban mersini suyunun kendilerini idrar yoluna bağlayan bakterilerin önlenmesi ve elemine edilmesinde yardımcı olduğunu göstermektedir ve ayrıca enfeksiyonun yayılmasını önlemede de etkilidir.Hindistan cevizi suyu: Böbreklerinizin toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve hindistan cevizi yağı anti-bakteriyel etki gösterir ve e.coli mikrobuna ve hatta anti-bakteriyel dirençli türlerine karşı etkili olduğu ispatlanmış bir gerçektir.Birazcık çaba ile eğer başlangıç seviyesinde ise bu rahatsızlık çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Denemekte fayda var…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir