Genel Bakış
Kalın bağırsak ile ince bağırsak arasında bulunur. Bu doku Kör Bağırsak diye bilinir. Kalın bağırsağa bağlı 8 veya 9 santimetre kadar olan bir dokudur ve iltihaplanmasına ”Apandisit” adıverilir. Bu iltihaplanma ülke nüfusunun ortalama %5-6’sında görülür ve tedavisi şarttır. Tedavi edilmediği takdirde apandisit iltihabı patlayarak orada biriken bakterilerin karın boşluğuna geçmesi ve devamına ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir.
Apandisit Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
Eğer Apandisitten şüpheleniyorsanız belirtileri aşağıdaki gibi olacaktır ;
- Üst karın veya Göbek deliği etrafında ağrı
- Karnınızın sağ tarafında ağrı
- Hazımsızlık
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Kabızlık
- Karın şişmesi
- Gaz geçirememe
- Düşük dereceli ateş
Apandisit ağrısı genellikle üst karın kısmında başlar ve sağ alt karına doğru iner. Hafif kramplar şeklinde başlayan bu ağrı ilerleyen saatlerde yerini daha sert, uzun süren ve şiddetli ağrılara bırakacaktır. Bu ağrılara genellikle kusma, mide bulantısı ve ishal eşlik eder. Eğer hem apandisit şüphesi hem de kabızlık belirtisi var ise sakın bağırsak temizleyici bir şey kullanmayın. Lavman veya Müshil ilaçları apandisit iltihabını patlatabilir ve hastalığınız daha kötüye gidebilir.Apandisit Genel olarak saatler içinde acil müdahale gerektiren bir hale gelebileceğinden, özellikle sağ alt karın kısmında oluşan ağrıları dikkate almanız ve acil tıbbi müdahale yardımına başvurmanız gerekecektir.
Apandisit Neden Oluşur ?
Çoğu doktor hastalığının nedenini tam olarak açıklayamıyor ancak kalın bağırsaktan uzanan o 8-9 santimlik dokunun tıkanması veya bir şekilde engellenmesinin apandisite yol açtığını belirtiyorlar. Apandisiti tıkayabilecek bazı şeyler şunlardır :
- Bağırsakta biriken sertleşmiş dışkı
- Bağırsak solucanları
- Çeşitli yaralanma veya tümörler.
Apandisit Teşhisi
Apandisit şüphesi ile muayene olmanız gerektiğinde genellikle ilk teşhis fiziki muayene yöntemi ile konulur. Sağ alt karında şişlik ve sertlik kontrol edilir. Doktorunuz apandisitten şüphelenirse ek testler isteyebilir . Doktorunuz sizde ;
- Tam Kan Sayımı (CBC)
- İdrar Testi
- Hamilelik Testi
Çeşitli Abdominal Görüntüleme Testleri isteyebilir.
Apandisit Tedavisi
Çok nadiren de olsa Apandisit ameliyatsız da tedavi edilebilir. Ancak bu oran çok düşüktür. Doktorunuz apandisit teşhisini erken safhada koyarsa size antibiyotik tedavisi ve apseyi dışarı atmak için iğne tedavisi önerebilir. Ancak bunlar için önkoşul tabii ki apsenin patlamamış olmasıdır.
Apandisit Ameliyatı
Apendektomi yöntemi ile yapılan bu ameliyat hem iltihaplı dokuyu almaya hem de karın boşluğuna dolan iltihabı temizlemeye yarar.
Akut Apandisit
Belirtiler bir iki gün içinde hızla ortaya çıkar. Ani ve şiddetli bir apandisit çeşididir. Acil müdahale edilmezse ölümcüldür.
Kronik Apandisit
Akut Apandisite göre daha nadir görülür. Akut kadar tehlikeli değildir ve hatta bazen teşhisi bile çok zordur. Akut hale geçinceye kadar farkedilemeyebilirler. Akut hale geçmeden önce de kendi kendine iyileşme gösterebilir.
Çocuklarda Apandisit
Çocuğunuzda ortaya çıkabilecek apandisit vakası neredeyse yetişkinlerle aynı belirtileri gösterir.Ateş, Bulantı, Kusma, İştah kaybı ve özellikle Sağ Alt Karın Ağrısı.Bu belirtiler varsa acilen bir doktora görünün.
Apandisitte İyileşme Süreci
Apandisitin iyileşme bir sürü farklı faktöre bağlı olabilir.Ameliyat sonrası herhangi bir endişe veren durumunuz olmazsa gün içinde veya 1 gün sonra taburcu edilebilirsiniz. Eğer açık ameliyat olmanız gerektiyse süre biraz daha uzayabilir çünkü bakım ve takip gerekir. Hastaneden ayrılmadan önce ameliyat bölgeniz kontrol edilecek ve duruma göre ağrı kesici ve antibiyotikler yazılarak sizi taburcu edeceklerdir. Tamamen iyileşme süreciniz ise 1-2 haftayı bulabilir. Ev istirahatiniz sırasında bol bol su içmek ,dinlenmek, her gün kısa bir yürüyüş yapmak, yorucu ve ağır iş yapmaktan kaçınmak, pansuman bölgesini temiz tutmak, kabızlık var ise diyetteki lif oranını arttırmak, Ekmek ve Pirinç gibi hafif gıdalarla beslenmek iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.