Buğday Yağı Faydaları, buğday kelimesi ilk duyulduğunda zihinde olumlu hisler uyandırır. Buğday; ekmeği, doyumu, bereketi çağrıştırır. Ekmek, sofraların vazgeçilmez unsurlarından biridir. Unun ve unlu gıdaların ana maddesi olan buğdayın bu zengin ve bereketli kimyası, hayatın pek çok köşesine sağlık ve güzellik olarak yansır. Buğdaydan elde edilen buğday yağı da bitkisel ve doğal cilt bakımı için son derece faydalı bir yağdır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde cilt bakımında çok özel bir yeri vardır buğday yağının. Peki tam olarak buğday yağı ne işe yarar, neye iyi gelir, buğday yağı nedir, nasıl kullanılır? İşte buğday yağının marifetleri…Buğday özünden elde edilen buğday yağı;
- Metabolizma, saçlar, cilt, cinsel güç gibi pek çok konuda etkili bir materyal olmakla kalmayıp, cilt lekelerine doğal çözümler sunan bir iksirdir aynı zamanda.
- İçeriğinde aminoasitler, mineraller, B1, B2, B3, B6, D ve E vitaminleri ile saça ışıltı veren keratin proteini buluna buğday yağı, banyodan sonra vücuda ve yüze nemlendirici olarak masajla uygulandığında ve kuruyup cansızlaşmış saçlarda saç bakım maskesi olarak kullanıldığında harikalar yaratabilir.
- Buğday yağı hücre yenileyen özelliği ile ciltte oluşmuş lekeler, kırışıklıklar ve özellikle yanıklar üzerinde onarıcı ve iyileştirici etkiler gösterir.
- Saç derisinin bakımı ve saç problemleri için de kullanılan bir yağdır.
- Buğday yağının şifası, yara tedavisi, sivilceler, selülit ve göz altı morlukları gibi problemlere de iyi gelir.
- Görme bozuklukları, mide ve bağırsak şikayetlerinde, hafıza ve zihinle ilgili sorunlarda da buğday yağının faydaları devreye girer, zeka ve hafızayı geliştirir ve vücudu baştan aşağı onarır.
Buğday yağının faydaları kendini en çok ciltte ve saçlarda gösterir. Buğday yağının saça faydaları özellikle saç dökülmelerinde kendini gösterir.
- Saçları köklerden uca kadar besleyen, güçlendiren ve canlandıran buğday yağı; sert saç tellerini de yumuşatır ve saç kırıklarını, içeriğindeki keratin sayesinde dolgulayarak besler ve onarır.
- Buğday yağının saça faydaları arasında saç dökülmelerini durdurması da vardır.
- Saçlara nem kazandıran buğday yağı, saç kırılmaları için iyi bir çözümdür.
- Buğdayda bulunan proteinlerin büyük kısmı yağına geçer. Bu da asal maddesi keratin olan saç tellerinin daha kalın ve güçlü olmasını sağlar.
- Buğday yağının saça faydaları, buğday yağı özlü şampuanların üretilmesine sebep olmuştur.
- Keratin, B ve E vitaminleri içeren buğday yağı saç tellerini pürüzsüzleştirir ve parlamasını sağlar.
- Kuruyan saçların uçları kırılır, elektriklenir ve kabarır. Saça nem veren saç derisindeki yağ üretimidir. Saçlar uzadıkça saç derisinde üretilen yağ, saç uçlarına kadar ulaşamaz ve kırıklarda artış olabilir. Yağ asitleri açısından zengin olan buğday yağı saç uçlarına nem kazandırır ve kurumaya bağlı şikayetleri ortadan kaldırır. Duştan önce parmak uçlarınızla saçlarınızın uç kısımlarına buğday yağı sürüp, biraz bekledikten sonra duşa girebilirsiniz.
- E vitamini içeren ve nemlendirici özelliği ile bilinen buğday yağını, şampuan ve saç kreminizin içine birkaç damla damlatarak kullanabilir, böylelikle buğday yağının nemlendiren özelliğinden istifade etmiş olursunuz.
- İçinde B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini barındıran buğday yağı dahili yoldan yani ağız yoluyla alınmasa bile cilde tatbik edildiğinde cilt tarafından emilerek vücuda giriş sağlar. Saç derisinde kullanıldığında da saç derisi tarafından emilerek kana karışır ve kan dolaşımını hızlandırır. B vitaminlerinin doku ve hücre üretimine katkı sağlama özelliği de vardır. Bu özelliği de saç dökülmesi yaşayan kişilerde zayıflamış saç köklerine güç kazandırmak için tavsiye edilir.
Buğday yağındaki E vitamini, cildin en büyük dostudur. E vitamininin hücre yenileyen ve antioksidan özelliği cilde çok büyük faydalar sağlar.
- Cilt güzelliği için buğday yağı kullananlar ciltlerindeki kuruluğun ve sivilcelenmenin gözle görülür biçimde düzeldiğini söylüyor.
- Yaşlanma emareleri ve kırışıklıkları azaltan buğday yağı, güneş sebebiyle oluşan çiller ve lekeleri de giderebiliyor.
- Yanıklar ve yaralar üzerinde de olumlu etkileri olan buğday yağının göz altı morluklarını da giderdiği buğday yağının faydaları kapsamında sayılabilir.
- Kadınların korkulu rüyası olan portakal görünümlü selülitler de buğday yağından nasibini alarak azaltılabiliyor.
- Kırışıklıklar üzerinde de etkili olan buğday yağı, bal ve kiviyle karıştırılarak kırışıklık karşıtı doğal bir maske olarak kullanılabilir.
Kırışıklık Karşıtı Maske İçin: 1 çay kaşığı buğday yağını 1 çay kaşığı balla karıştırın ve içine yarım kivi ezip ilave edin. Karışımı göz çevresindeki kırışıklıklarınızın üzerine sürün ve 20 dakika kadar bekleyin. Süre sonunda cildinizi ılık suyla durulayın. Haftada 1 kez yapacağınız bu kürle yüz güldüren sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Cilt lekelerini ve güneş çillerini gidermek için temiz cildinize, avucunuza bir miktar aldığınız buğday yağını ovuşturarak sürün. Göz çevreniz hariç yüzünüze de sürebileceğiniz buğday yağını boyun ve dekolte bölgenize de sürebilirsiniz. En az yarım saat bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın. Yarım saatten daha fazla da bekletebilirsiniz. Haftada 2 kez yapacağınız bu uygulamayla uzun vadede leke ve çillerdeki bariz azalmayı gözlemleyebilirsiniz.
- Hamilelik sürecinde kilo artışına bağlı olarak gelişen ciltteki gerilmeler ve çatlaklar özellikle karın bölgesinde yoğun olarak görülür. İşte buğday yağı burada da imdada yetişir. Avuca alınacak bir miktar buğday yağı ile çatlakların oluştuğu karın bölgesine yapılacak hafif masaj iyi gelecektir.
- Buğday yağını her gün saç uçlarınıza sürebilir, ya da şampuan ve saç kreminizin içine birkaç damla buğday yağı ekleyerek kullanabilirsiniz.
- Saç derinizde aşırı kuruluk varsa haftada 1-2 kez buğday yağıyla masaj yapabilirsiniz.
- Buğdaya ve/veya glütene alerjisi olanların buğday yağı kullanması sakıncalı olabilir.
Buğday Yağı Fiyatı: Buğday yağı marka ve gramajına göre değişen fiyatlarla eczane, aktar ve online alışveriş sitelerinden temin edilebilir. Fiyatı 7 ila 20 TL arasında değişir.