Kabızlık, hamilelikte sık görülen bir sorundur: Hamile kadınların yarısına kadar bir kısmı kabızlanır.
Hamilelik sırasında kabızlık sebeplerinden biri, sindirim sistemi de dahil olmak üzere düz kasları rahatlatan progesteron hormonundaki artış. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir.
Ve büyüyen uterusun rektum üzerindeki baskısıyla gebelikte sorun sıklaşabilir. Demir takviyeleri, özellikle yüksek dozlarda, kabızlığı daha da kötüleştirebilir.
Hamilelik sırasında kabızlığı hafifletmek için ne yapabilirim?
Hamileyken kabızlık önleme ve hafifletme ile ilgili bazı ipuçları:
- Bütün tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye ve taze meyve ve sebzeleri her gün dahil olmak üzere yüksek lifli gıdalar tüketin. İşlenmemiş buğday kepeği (sağlıklı gıda mağazalarında bulunur) birkaç çorba kaşığı sabah tahılınıza eklemenize yardımcı olabilir, ancak fark farketmeden birkaç gün sürebilir.
- Bolca su iç. Her gün 10 8-ons bardak su veya diğer içecekler içmeye çalışın. (Veya idrarınız açık veya soluk sarı renkte olana kadar gün boyunca yudumlayın – yeterli hidrasyon belirtisi.) Her gün bir bardak meyve suyu, özellikle kuru ot suyu içmek de yardımcı olabilir. Bazı insanlar uyandıktan hemen sonra ılık bir sıvının içilmesinin işlerin ilerlemesine yardımcı olduğunu savunuyor.
- Düzenli egzersiz. Yürüyüş, yüzme, duran bisiklet sürme ve yoga tüm kabızlığı hafifletebilir ve kendinizi daha sağlıklı ve sağlıklı hissetmenizi sağlayabilir.
- Vücudunu dinle. Bağırsaklarınızın yemeklerden sonra aktif olması muhtemel olduğundan, gerekiyorsa yedikten sonra tuvaleti kullanmaya zaman ayırın. Dürtü hissettiğinizde tuvalete giderken ertelenmeyin.
- Doğum öncesi multivitamin çok miktarda demir içeriyorsa (ve anemik değilseniz), doktorunuza danışarak daha az demir içeren ek maddeye geçiş yapmalarını isteyin.
- Yukarıdaki önlemler yardımcı olmazsa (veya bunları takip etmeniz zor ise), tezgah üstünde bir lif takviyesi veya bir müshil veya tabure yumuşatıcı almak konusunda sağlayıcınızla görüşün.
Hamilelikte kabızlık ciddi bir sorun mudur?
Genellikle değil, fakat bazen gebelik sırasında kabızlık başka bir sorunun bir belirtisi olabilir. Karın ağrısı eşliğinde ciddi kabızlığınız varsa, ishal ile alternatifler veya mukustan veya kandan geçerseniz derhal doktorunuzu veya ebenizi çağırın.
Ayrıca bağırsak hareketi sırasında zorlama veya sert dışkı geçmesi rektal bölgede şişen damarlara yol açabilen hemoroid yol açabilir veya kötüleştirebilir. Hemoroid çok rahatsız edici olabilir, ancak nadiren ciddi sorunlara neden olur. Çoğu durumda, bebeğiniz doğduktan hemen sonra kaybolurlar.
Bununla birlikte, ağrı şiddetli ise veya rektal kanama geçirmeniz durumunda sağlayıcıyı arayın.
Hamileyken Kabızlığın Sona Ermesi İçin Ne Zaman Bekleyeyim?
Bazı kadınlarda kabızlık, progesteron düzeyleri zirveye çıktığı için gebelik boyunca sürer. Bununla birlikte, yeme alışkanlıklarınızı ve egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirirseniz, işler daha düzgün bir şekilde hareket etmeye başlar. Ve hamilelik sırasında herhangi bir noktada kabızlık ile mücadele için gerekli önlemleri alabilirsin.
Gebelikte Kabızlığı Önleyebilir miyim?
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz hamilelikte kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek hızlı bir sindirim sistemini teşvik eder. Zengin lif içeren yiyeceklerden (meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, fasulye) tüketme, yeterli su içme ve kalma (veya alma) etkinlikleri hamilelikteki doğal sindirim yavaşlamasına karşı koyarak kabızlığı önlemek için birleşebilir.
Gebelikte Kabızlık Nedenleri Nedir?
Pek çok gebelik semptomunda olduğu gibi, hamilelik hormonları kabızlığın arkasındaki suçludur. Progesteron bağırsaklarınızdaki kasların gevşemesine, yiyeceklerin sindirim sisteminde daha uzun süre asılı kalmasına neden olur. Başa çıkma, besin maddelerinin kan dolaşımınıza emilmesi ve bebeğinize ulaşması için ek bir zaman oluşturmasıdır. Olumsuz yönüyle, atık ürün trafik sıkışıklığına uğrayabilirsiniz. Genişleyen uterusunuz normalde bağırsağınızın bulunduğu değerli bir alanı kaplar ve olağan aktivitelerini kısıtlar.