Yatak yaraları, bir bölgenin uzun süre hareketsiz kalması sonucu cildin ve altındaki dokuların basınca maruz kalması sonucu oluşan cilt hasarlarıdır. Bu yaralar, özellikle yatağa bağımlı hastalar için sık görülür. Bası yaraları, 4 evresi olan bir süreçtir ve erken teşhis ve tedavi edilmezlerse ciddi komplikasyonlara neden olabilirler. Tedavide, yaranın evresine ve şiddetine göre uygun önlemler alınmalıdır. Erken aşamalarda da çeşitli önlemler alınarak yaranın ilerlemesi engellenebilir.
Yatak ya da bası yaraları, cilt ve cilt altı dokularda basınç altında kalarak oluşan yaralardır. Bu tür yaralar, hareket kabiliyetini kaybetmiş kişilerde, bilinci kapalı olanlarda, yatağa bağımlı olanlarda, dolaşım sorunu yaşayanlarda veya dokunma duyusunda bozukluk olanlarda ortaya çıkabilir. Yatak yaraları en sık topuk, dirsek, kalça ve kuyruk kemiği gibi kemiklerin cilde yakın olduğu bölgelerde oluşur. Kademeli olarak gelişebilirler, ancak bazen birkaç saat içinde bile yara açılması mümkündür.
Erken belirtiler arasında ciltte renk değişikliği, sıcaklık artışı, süngersi his, veya bölgesel ağrı yer alır. Yatak yaraları tedavisi, yaranın evresine ve büyüklüğüne göre değişir. Birinci evre ve küçük yaralarda o bölgenin basınç altında kalmamasına dikkat etmek, uygun pozisyonlama ve sık pozisyon değişimi yeterli olabilir. İleri evrelerde ise özel pansumanlar yapılır. Sağlıklı ve dengeli beslenme yaraların iyileşebilmesi için kritik bir faktördür.
Yatak yaralarının oluşumunu önlemek için kişinin pozisyonunun sık sık değiştirilmesi önemlidir. En az iki saat aralarla pozisyon değiştirilerek hep aynı bölgelerin basınç altında kalmaması sağlanır. Ciltte yara oluşması belirtileri kontrol edilir. Yeterli protein, vitamin ve mineral içeren sağlıklı bir beslenme sağlanır. Sigara kullanımı da yatak yaraları oluşumu riskini artırır. Risk faktörü olan kişilerde uygun tedbirlerin alınması ve yaraların hiç oluşmaması hedeflenir.