Yaşlılarda Düşme Korkusu – Doktor Fizik

Yaşlılarda düşme korkusu oldukça yaygın bir sorundur ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Doktor Fizik olarak, yaşlıların düşme riskini azaltmak için önerilerimiz bulunmaktadır. Bu öneriler, fiziksel aktiviteden beslenmeye kadar uzanmaktadır ve yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi için bize başvurabilirsiniz.

65 yaş ve üzeri kişilerde düşme korkusu ciddi bir sorundur. Yaklaşık olarak yaşlıların yarısında bu korkuya rastlanır. Bu korkunun nedeni daha önce düşmeler olabilir veya hiç düşmemiş olsalar da kişiler düşme korkusu nedeniyle endişelenip aktivitelerini kısıtlayabilirler. Kısa vadede bu aktivitelerin kısıtlanması riskleri azaltabilir ancak uzun vadede hareketsizlik kas ve kemik erimesine neden olarak fiziksel durumu daha da kötüleştirir.

Düşme korkusu kişinin kendisi hakkındaki yürüme ve denge becerisi algısından kaynaklanır. Yaşlılarda düşme korkusu bazen haklı nedenlere dayanabileceği gibi kişilerin kendilerini hafife almaları da bu korkuyu arttırabilir. Ancak her halükarda düşme korkusunun endişeyi arttırdığı, kasları tutuk hale getirdiği ve sonuç olarak uzun vadede düşme riskini de arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle düşme korkusunun nedenlerini anlamak ve bu hisle başa çıkmak yaşlıların kendine güvenini artıracak ve yaşam kalitelerini yükseltecektir.

Yaşlılarda düşme korkusunu azaltmak için:

– Düşmenin nedenlerini bulmak ve riski azaltmak için harekete geçmek
– Düşme durumunda yapılacakları önceden planlamak
– Düşme korkusunu yakınlarınız ve doktorunuzla paylaşmak
– Kendine güveni arttırmak için küçük ulaşılabilir hedefler belirlemek
– Olumsuz düşünceleri bertaraf etmek
– Aktif kalmak ve egzersiz yapmak
– Gevşeme tekniklerini kullanmak

Düşme riski pek çok faktöre bağlıdır. Bu faktörler sağlık, çevresel veya kişisel nedenlerle ilgili olabilir. Eğer bir kişi daha önce düşmediyse veya nedenini belirleyemiyorsa, düşme risk faktörlerini bilmek gelecekteki düşme riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Sağlık sorunları (göz sorunları, ilaç yan etkileri, kalsiyum ve D vitamini eksikliği vb.), çevrenin uygunluğu, yorgunluk ve dikkatsizlik düşme riskini arttıran faktörler arasındadır.

Yaşlıların doktorlarıyla konuşarak ilaç yan etkilerinin risk faktörlerini azaltmaları ve gerektiğinde vitamin takviyeleri yapmaları gerekir. Düşme durumunda hazırlıklı olmak için önleyici tedbirler almak, yalnız yaşayan veya uzun süre yalnız kalan kişilerin güvencelerini artıracaktır. Olumsuz düşüncelerle başa çıkmak ve gevşeme tekniklerini kullanmak endişeyi azaltacak ve yaşam kalitesini artıracak bir diğer yoldur.

Son olarak, yaşlıların aktif kalmaları ve uygun egzersizler yapmaları önemlidir. Bunun için yürüyüş, yüzme, tai chi, pilates, yoga, dans ve fitness gibi aktiviteler tercih

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir