Yanığa Ne İyi Gelir? Yanığa buz koymayın!

Gündelik hayatımızda ve bazı durumlarda sık sık karşılaştığımız yanık durumu, kimi hallerde oldukça önemli olurken kimi hallerde sıcak bir nesne ile saliseler içerisinde ufak bir temastan ibaret olabiliyor.Genellikle Mutfak üzerine çalışanların ya da mutfakta oldukça zaman geçirenlerin başına gelen bu durum, her çeşit insanın başına her durumda gelebiliyor. Örneğin, çakmak ya da bir servis tepsisi ya da binek bir aracın motor kontrolü gibi bir çok sebepten yanık çeşitli durumlarda meydana gelebiliyor.Hatta ki kış soğuklarında buz yanıklarının bile oluştuğuna şahit olunabiliyor. Peki yanık durumuyla karşılaşıldığında ne gibi bir yol izlemek gerekiyor. Yanık soğuk suya tutulunca daha mı iyi oluyor yoksa yanığa buz konulması yanığı daha iyi bir duruma mı getiriyor?

Yanık nasıl geçer?

Yanık, çeşitli elektrik akımları ya da çeşitli kimyasal temasları, radyasyon gibi bir çok sebepten meydana gelebilmektedir. Yanığın derecesine bağlı olacak şekilde ciddi durumda değerlendirilecek yanıklar, acı ve ağrı olarak rahatsız eden yanıkların mutlaka doktor kontrolünden geçmesi daha iyi olacaktır.Fakat deride oluşan yanık ciddi bir boyutta rahatsızlık teşkil etmiyorsa birazdan sayacağımız yöntemler sizin işinize yarayabilir.

Yanığa ne iyi gelir?

Yanık ya da yanan deri 4 farklı derece grubunda incelenmektedir. İlk derece basit yüzeysel yanıklar için kullanılan bir tabir olurken, 2. Derece yanıklar genellikle bu durumun bir tık üstü olur. 2. Derce yanıklarda deri su toplar ve bu yanıklar genellikle derinin Dermis kısmında meydana gelmektedir.

  1. ve 4. Dereceden yanıklar ise deride sinir kaybı başta olmak üzere kas ve doku kaybına neden olan oldukça ciddi yanık gruplarıdır.
  2. Derece yanıklarda kısmen belirli durumlarda fakat 3. Ve 4. Derece yanıklarda mutlaka doktor kontrolü, ciddi bir tıbbı yardım gereklidir. Bu yüzden biz yazımızda yalnızca 1. Ve 2. Dereceden daha basit olarak ele alınan yanıklara neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Buz değil, Soğuk su uygulayın!Buz yanan bölgede doku hasarı meydana gelmesine sebep olabilmekte ve oldukça zararlı kabul edilmektedir. Bu yüzden yanan bölgeyi soğuk su altında minimum 30 saniye olacak şekilde mutlaka bekletin.

Yanığa Salça, Diş Macunu, Yoğurt Sürülür mü?

Tabi ki hayır. Yanığa salça, diş macun, yoğurt, zeytinyağı sürmeyin bunun yerine doğal ve gerçek Aloe Vera bitkisini kullanabilirsiniz.Aloe Vera tedavisi oldukça basittir. Aloe Vera yaprağı yavaşça kopartılır ve temizlendikten sonra iç kısmında barınan jel uygun bir şekilde çıkartılarak yanan bölgeye sürülür. Bu yöntem güneş yanıklarında da uygulanmaktadır.Sarı Kantaron Yağı; Sarı kantaron yağının halk arasında oldukça faydalı olduğuna dair bir bilgi mevcuttur. Araştırdığımızda ise Sarı Kantaron Yağının yanık üzerine oldukça yararlı olduğu hakkında bir çok bilgiye ve uygulayan bir çok yorumla karşılaştık.Herhangi bir olumsuz içeriğe ve uyarıya denk gelmediğimiz sarı kantaron yağı, hafif dereceli yanıklarda uygulanabileceğini düşünüyoruz. Kimi yerlerde sarı kantaron yağının Tesbih Çiçeği yağı ile karıştırılarak uygulanabileceğinden bahsediliyor.Çiğ Patates ve Siyah Çay Poşetleri!Yanık olan bölgeye dilimlenmiş çiğ patates ve soğuk siyah çay poşetleri  çeşitli tedaviler uygulanabiliyor. Çiğ Patateslerin rendelenmesi, yanık olan bölgeye uygulamada oldukça kolaylık sağlıyor.

Yanık olan bölgeye hangi kremler uygulanabilir. İşte Yanık Kremleri

Yanık kremleri dendiğinde ilk karşılaştığımız krem tabi ki Silverdin oluyor. Silverdini eczanelerden uygun bir miktara alabilir ve yara izlerine kadar uygulayabilirsiniz.Diğer yanık kremleri ise liste olarak;Madecassol KremHametan KremFito KremBepanthen Plus ( Yanık ve yaralar için olan; bu bilgiyi mutlaka paylaşınız. )Sudocream ( Yanık ve pişiklere iyi geldiği bilgisiyle karşılaştık )Anestol Pomad ( Anestol Pomad ağrı ve acıyı alma etkisiyle biliniyor. Anestol Pomad yanıklardan ziyade bölgeyi geçici olarak uyuşturmasıyla biliniyor. )

Yanık Tedavisi Konusunda Uyarılar;

Yanık gibi benzeri durumlarda mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmesi tarafınızca iyi olacaktır.Yanık üzerinde oluşan ve su toplayan kabarcıkları sakın patlatmayın, yanık bölgesiyle oynamayın.Yanık bölgesini olabildiğince steril tutmaya çalışın.Yanık bölgesinde, yanığın ilk 1 haftası oldukça önemlidir. Bu yüzden tedaviyi geciktirmeyin.Salça, yoğurt, diş macunu gibi yöntemleri kullanmaktan kaçının, olabildiğince tıbbı ya da mantığa uygun tedaviler kullanmayı deneyin. Sorun ve araştırın.Daha sonra bölgeye E vitamini açısından zengin çeşitli bakım kürleri uygulayabilirsiniz. Bölge iyileştikten sonra cilt yenileyici çeşitli bakımları uygulayabilirsiniz.Sağlıklı Günler Dileriz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir