Ultrason nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Ultrason, yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı bir teknolojidir. Tıp, endüstri, güvenlik, denizcilik, tarım ve diğer birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tıp alanında ultrason, ses dalgalarının bir cihaz yardımıyla vücut dokularına gönderilerek, iç organların görüntülenmesinde kullanılmaktadır. Endüstri alanında, ultrason sızıntı tespiti, kalite kontrol, deformasyon tespiti ve kaynak kontrolü gibi çeşitli işlemlerde kullanılmaktadır. Güvenlik alanında ise ultrason, farklı cihazlarla hareket algılama, yüksek güvenlikli duvar algılama sistemleri ve erken uyarı sistemleri gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Denizcilik alanında, ultrason, sualtı keşifleri, sualtı tarımı ve araştırmalarında kullanılmaktadır. Sonuç olarak, ultrason teknolojisi, birçok alanda hayatımızın her alanında kullanılan çok yönlü bir teknolojidir.
Ultrason ve Renkli Doppler Hakkında Bilgi

Ultrasonlar, birçok sağlık taraması gibi en fazla başvuruda bulunulan yöntemler arasındadır. Gebelik ve bebek durumunun kontrolü, düşük yapma durumunun öğrenilmesi gibi pek çok alanda uygulanmaktadır. Ultrasonların sağlıklı bir şekilde çekilmesi için işlem öncesinde hastanın şikayetleri dikkate alınır. Daha sonra hastanın karın bölgesine ultrason cihazı ile masaj yapılır. Ultrasonlar genellikle hamilelik, bebek emzirme ve çeşitli iç hastalık takibinde sıklıkla kullanılır.

Ultrason çeşitleri arasında beyin ultrasonu, EKG, abdominal, pelvik, meme, transvajinal, transsekral ve tiroid ultrasonu bulunmaktadır. Renkli doppler, ultrason görüntüsünü teknoloji ile birleştirip görüntünün çok daha kapsamlı bir şekilde oluşumunu sağlayan tekniktir. Renkli doppler en çok kan damarları incelemelerinde tercih edilir ve kardiyoloji uzmanları kalp sağlığının değerlendirilmesinde kullanılır.

Renkli dopplerin uygulaması oldukça hassastır ve her hastada kullanılması gerekli değildir. Renkli doppler çekiminde hasta sedyeye alınır, sırt üzeri pozisyonu verilir ve çekimin yapılacağı noktaya medikal jel uygulaması yapılır.

Renkli doppler, anne ve bebek sağlığı, kalp ve arterdeki kan akışının kontrolü, daralmış veya tıkalı arterleri tespitinde, tıkanıklık düzeyinin belirlenmesinde, kalp ritmi bozukluğu, kas hastalıklarına yönelik hastalıkların incelenmesi, genital organlarda meydana gelen tümör veya kitlelerin belirlenmesi, meme en başta olmak üzere yumuşak dokuda iyikötü huylu olan tümörlerin tespiti alanlarında kullanılmaktadır.

Ultrasonografi tetkiklerinin neredeyse hepsinde işlem neticesi aynı gün içerisinde teslim edilirken doppler sonuçları yorumlama aşaması gerekli olduğu için sonuçların alınması 12 gün sürebilmektedir.

Check-uplar, herhangi bir hastalık olmasa bile çeşitli testleri içeren en geniş kapsamlı sağlık taramalarıdır. DNA testi, idrar testi, akciğer grafisi, böbrek testi, tam kan sayımını içerir. Check-uplar genellikle klinik merkezlerinde yapılır ve 10 dakika içinde tamamlanabilir. Check-uplar, tam sağlık durumu hakkında bilgi almak için her sene veya düzenli bir şekilde 6 ayda bir yaptırılmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir