Türkiye ekonomisi son zamanlarda birçok konu ile gündeme gelmektedir. Özellikle 2021 yılı başından beri artan döviz kurları, enflasyon oranları ve petrol fiyatları gibi faktörler, Türkiye’nin ekonomik durumunu etkilemektedir. Bununla birlikte, hükümet tarafından alınan önlemler ve yapılan yatırımlar da bu duruma çözüm olabilecek potansiyele sahiptir. Türkiye ekonomisi hakkında güncel bilgilere ulaşabileceğiniz en doğru kaynaklardan birisi olarak, sizlere gündemdeki konuları takip ederek en son gelişmeler hakkında detaylı bilgi sunmaktayız.
TÜSİAD Digital ”Türkiye Oyunun Kuralları Değil, Kendisi Değişti” Konferansı
27 Ocak 2021’de gerçekleşti. Konuşmacılar kamu ve özel sektör entegrasyonunun sağlandığını, dijital dönüşümle İstanbul, Ankara başta olmak üzere dört şehrimizin yanında, Türkiye’de dijital altyapı entegrasyonunun e-devlet uygulamaları, kayıt, e-Fatura, e-ihracat, vb birleşiminin pandemi ile artarak geliştiğini ele aldı. Digital yapı yatırımları fiberle 3 milyon kullanıcıdan 6.004 milyon kullanıcı sayısına 2021 de ulaşmıştır.
WEF Genel Bşk Klaus Schwab’un Görüşleri
Teknolojik faydanın en üst seviyede olacağı, risklerin en az seviyede olacağı, inovatif, yenilikçi, değişim ve dönüşümle dijitalleşmede yatay ilerleme olup, dikey ilerleme gerçekleşmeyeceğini belirtti. Çünkü 85 milyon iş yok olup, 2025 yılına kadar E4, E5, E6 evreleri ile adil, katılımcı, teknolojik, ilerleme sağlanmıştır. Dijital ile ekonomi ve eşitsizlik, adalet etkilenmektedir. Yerelde global standartlara uyumlu insan sağlığı, güvenliği baz alınarak akıllı kentler geliştirilebilir.
Ticaret Odalarının Ortak Kararı
TOBB, TESK, MUSİAD, TÜSİAD’ın ortak akılla alınan kararının 26 Ocak 2021’de açıklaması; Türkiye’nin şuanda önceliği fiyat istikrarı, kredi borçları için düşük faiz beklentisiyle, arge ve inovasyona dayalı üretime ve istihdamı arttırmaya yönelik, Türkiye’nin tacir, sanayici ve esnaflarıyla açıklanmıştır. Meyve, sebze ve bakliyatta, kırmızı et, beyaz et ürünlerinde ciddi fiyat artışlarının olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri artırdığına dikkat çekerek “Önümüzdeki bir ay içerisinde biz bu işi çok daha kontrollü bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü vatandaşın bu noktada ezilmesine tahammül edilmeyecektir”, dedi.
Yurtdışından Gelişmeler
AB Brüksel’de Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyon üyeleriyle görüştü. Avrupa Parlementosu Türkiye Raporörü, AB Konseyi Başkanı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmeler yapılmıştır. 18 Mart Mutabakatı, Gümrük Birliği ve vize serbestisi konuları AB Komisyonu delegasyonuyla değerlendirilmiştir. ABD de BİDEN yönetimi yemin töreni ile Beyaz Saray’a yerleşti. Biden ”Umut olsun, demokrasi, adalet, hukuk için çalışacağız” dedi. C19’daki birlik ve beraberlikte ABD test edilmiştir. Daha iyi, yaşanabilir dünya için çalışılacağının altını çizdi. Başlangıç aşamasında 17 kararnameyi gündeme getirmiştir. ABD’nin WHO üyeliğine tekrar geri dönüşünü onayladı. Paris İklim Antlaşması’nı tekrar hükümet politikalarıyla destekleyeceğini açıkladı. Sağlık Stratejilerinde iki konuyu gündeme getirerek Obamacare sağlık sistemine geri dönüşüm açıkladı.
Sağlık Durumu
Belirsizlik zamanında, eşitsizliklerin giderek artmakta olduğu günümüzde, 2021’de başlangıçta WHO standartlarıyla Türkiye’miz C19 la mücadelede başarılı yönetilmeye çalışılıyor. Sağlık Bakanlığı filyasyon çalışmaları devam etmekte olup, hastanelerdeki yatak doluluk oranı % 45 olup, 130 vefat sayısı ve günlük hasta sayıları azalsa da aşılamanın uygulanmasıyla mücadele devam etmektedir. 10 milyon aşının bugün itibarıyla tamamı gelip, 50 milyon aşının kısa zamanda gelmesi beklenmektedir.