Tırnak Yemenin Zararları

Tırnak yeme alışkanlığı tırnak yiyen kişinin üzerindeki psikolojik baskının göstergesidir. Bazı insanlarda 50 yaşına kadar da sürebilir. Çocukluk döneminde başlayan bu sorun özellikle sinirli yapıda olan kişilerde daha çok görülmektedir.Taşıyacağından daha fazla yük yüklenen ve küçük yaşta baskı altında kalan insanlarda tırnak yeme alışkanlığı gelişebilir. Tırnak yeme bulaşıcıdır. Diğer aile fertlerinden yaşıt olanlar da bu kötü alışkanlığa meyledebilirler. Tırnak yiyenler en stresli oldukları zamanda, düşünmeleri ve karar vermeleri gereken durumlarda bilinçsizce tırnak yerler. Aslında tırnak yemek değil dişlerle tırnağı sökmek ve atmak şeklinde gerçekleşiyor.

  • Dişlerin kökünden sallanması
  • Tırnakların barındırdığı mikroplardan hastalık kapmak
  • Çirkin tırnak görüntüsü
  • Tırnakların zarar görmesi
  • Tırnak yerken dişlerin zarar görmesi
  • Ayrıca kalabalık ortamlarda tırnak yenilmesi kişi ile dalga geçilmesine ve sonucunda ruhsal sorunlara yol açabilir.

Gibi olumsuz sonuçları olan tırnak yemenin terk edilmesi gereken kötü bir alışkanlıktır. Tırnak yeme alışkanlığının  kötü bir alışkanlık olduğunu tırnak yiyenler de bilir. Ama tırnak yemeye devam edebilirler. NLP teknikleri ile tırnak yeme alışkanlığı beynin programlanması ile terk edilebilir.Tırnak kemirme ya da koparma alışkanlığı bir davranış bozukluğudur. Temel nedenler arasında;

  • Öz güven eksikliği
  • Aile baskısı
  • Çocuğun kendini değersiz hissetmesi ya da hissettirilmesi
  • Otoriter bir anne ya da baba
  • Aile büyüklerinin çocuklar arasında ayrıcalık tanıması ve kardeşler arasında kıskançlığa neden olmaları
  • Aile büyüklerinin boşanması
  • Aile içinde gerçekleşen iletişim bozuklukları
  • İçe kapanma
  • Çocuklara taşıyabileceklerinden daha fazla yük yükleme gibi tırnak yeme nedenleri vardır.

Ayrıca tırnak yiyen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda aşırı şekilde sinirli kişilerin veya stresli kişilerin tırnak yeme olayına daha fazla yöneldiği görülmüştür. Çünkü bu tip insanlar stresin vermiş olduğu etkiyi kendi üzerinden tırnakları ile devam ettirme eylemi arasında yer almaktadır. Unutulmamalıdır ki, tırnak yeme dürtüsü bir alışkanlıktır ve bu alışkanlık alınacak birkaç önlemle önlenebilir. Bu iş sabır işidir. Sadece çocuklarda değil bir çok evebeynlerde de tırnak yeme işlevi görülmüştür. Bu yüzden uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.  Çünkü aşırı derece de tırnak yiyen kişilerin tırnak kısmını geçtikten sonra deriyi de kemirmeye başladıkları görülmüştür.Tırnak yeme alışkanlığı sonradan öğrenilmiş bir davranıştır. Bu yüzden çocuklarda çok kolay şekilde önlenebilir. Yapılması gereken ilk şey eczanelerden alınacak acı bir ojeyi çocukların tırnaklarına sürmektir. Böylece çocuk her tırnak yeme duygusu geldiğinde tırnakta ki acı oje ağzına sürülecek ve tiksinip zamanla bırakacaktır.  Tırnakları çok kısa kesmek de bir tür önlem olabilir. Tırnaklarınızın üzerine yara bantları ile kaplayın. Bunu çocuklarda kolayca yapabilirsiniz. En önemlisi stresinizi kontrol altına alıcak aktivitelerde bulunana stres azaldıkça tırnak yeme alışkanlığınız ortadan kaybolacaktır.NLP teknikleri ile tırnak yeme alışkanlığını gideren ünlü NLP terapisti Antony Robbins dünyaca ünlü seminerlerinde tırnak yeme alışkanlığını bir gün içinde beyin programı tekniği ile bıraktırmayı başarmıştır. NLP teknikleri insanın kendi zihnini programlayabileceğini ve istediği kötü alışkanlığı ortadan kaldırabileceğini savunur. İnsan iradesini ortaya koyduktan sonra her türlü kötü alışkanlığın üstesinden gelebilmektedir. Tırnak yeme isteği geldiğinde, insanın en heyecanlı ya da stresli anlarında, birden bire zihinlerine “çirkin estetikten yoksun tırnaklarının görüntüsünü getirmesi” tırnak yeme girişimini önleyebilir. Tiksindirici bir görüntüyü zihne getirip canlandırdığınızda tırnak yeme eylemine karşı bir tepki beslemeye başlarsınız ve tırnak yemeyi bırakırsınız. Bazı insanlarda bu sistemle, kilo vermek bile mümkündür.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir