Takıntı, Aynı Şeyleri Düşünmek ve Daralmak

Bir konuya takılmak ve o konu hakkında sürekli düşünmek herkesin başına gelebilen normal bir durumdur. Bazen öyle olur ki bir konu hakkında saatlerce düşünüp, bir sonuca varamayınca da daralırız. İnsan doğası gereği düşünür. Olmuş olayları, olacak olayları düşünür ve düşünmeden bir saniye bile duramaz.Peki eğer bir düşünceye takılıyor ve başka hiçbir şey düşünemiyor, hiçbir şey yapamıyor, günlük hayatımıza devam edemez hale geliyorsak? Eğer düşünmemiz yaşamamıza engel oluyorsa bu artık bir sağlık sorunu haline gelmiş demektir. Bu hastalığın tıbbi karşılığı ise “obsesif kompulsif bozukluk” adıyla bilinen takıntı hastalığıdır.

Takıntılı Her İnsan Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastası Mıdır?

Aklınıza sürekli kötü düşünceler geliyorsa veya çok saçma olduğunun farkında olmanıza rağmen bazı düşüncelerden kurtulamıyorsanız ve bu düşünceler günlük yaşantınızda belirgin sorunlara yol açıyorsa, obsesif kompulsif bozukluğunuz olabilir.Obsesif bozukluğu olan insanların en büyük takıntısı kirlenmektir. Bu insanlar ellerini zarar görene kadar sabunla yıkar, başkalarının dokunduğu yerlere dokunmaz, her yeri sürekli temizlik malzemeleri ile siler asla temiz olduğuna güvenmezler. Evden çıkarken ocağı, ütünün fişini, kapının kilidini defalarca defalarca kontrol ederler ve yine de emin tatmin olmazlar. Hata yapmaktan ve başkalarına zarar vermekten fazlaca korkarlar.Öyle ki bu durum günlük hayatlarında birçok olayı tekrar tekrar düşünmelerine neden olur. Belirli sözcük ve cümlelere takılıp sürekli tekrar ederler. Bunun gibi birçok takıntılı durum söz konusudur. Eğer sizin takıntılarınız bu seviyelerde ise vakit kaybetmeden uzmana başvurmalısınız.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk, tekrarlayan düşünce ve davranışların sonsuz döngüsü içerisinde kişinin kendisini kaybetmesi olarak özetlenebilir. Bu rahatsızlığa sahip kimseler, düşüncelerin mantıksız olduğunun farkında olsalar bile bu düşüncelerden kurtulamazlar.Obsesif kompulsif bozukluk tek bir nedenle ortaya çıkan bir hastalık değildir. Genel hatlarıyla genetik faktörler ve çevresel faktörlerin ortak sonucu olarak karşımıza çıkar. Beyin fonksiyonlarında görülen bozukluklar ve çevresel bazı sebepler bu hastalığa sebep olabilir. Çevresel faktörler arasında yaşanılan şoklar, üzücü olaylar ve stres gösterilebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi Nasıldır?

Obsesif kompulsif bozukluk kendiliğinden geçecek bir hastalık değildir. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Genellikle tedavi sonrasında tam iyileşme görülmez ama tedavi hastalığın etkilerini azaltarak hastanın hayatını yaşanabilir kılar.Tedavi iki ana temelden oluşur: psikoterapi ve ilaç tedavisi. Psikoterapide hastanın kaygılarının ve takıntılarının kademeli olarak üzerine gidilir. Bu takıntılarla mücadele etmeyi ve onları aşmayı sağlar. İlaç tedavisinde ise doktorun belirlediği ilaçlar kullanılır. Genellikle antidepresan tarzı ilaçlar olmakla birlikte pek çok farklı ilaç mevcuttur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir