Skolyoz ve Yüzme – Doktor Fizik

Skolyoz hastaları için yüzme aktivitesinin faydalarını açıklayan SEO uyumlu bir description:

“Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilik gösteren bir duruş bozukluğudur. Skolyoz hastalarının tedavi sürecinde, yüzme aktivitesi önemli bir rol oynayabilir. Yüzme, omurga ve kasları güçlendirerek skolyozun ilerlemesini yavaşlatabilir ve ağrıları azaltabilir. Bu makalede, doktor fizik tarafından skolyoz hastalarına önerilen yüzme egzersizlerini ve bu egzersizlerin sağladığı faydaları keşfedeceksiniz. Sağlıklı bir omurga için yüzme egzersizleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için hemen okumaya başlayın.”

Gençlere skolyoz teşhisi konanların genellikle yüzme yapması önerilmektedir. Ancak, skolyoz için gerçekten yararlı mıdır? Yüzlerken nelere dikkat etmelidir?

Skolyoz halk arasında büyük kaygılara neden olmasına rağmen yeterince bilinmeyen bir sorundur. En sık görülen türü adölesan idiyopatik skolyozdur ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Yanlış duruş ve hareketler skolyozun nedeni olmasa da mevcut skolyozun kötüleşmesine katkıda bulunabilir.

Yüzmenin skolyozlu kişilere birkaç farklı faydası vardır. İlk olarak, yüzme sırt ve beldeki kasları güçlendirmek için iyi bir spor olduğundan omurga çevresindeki kasları güçlendirir. Ayrıca akciğer kapasitesini artırır. İleri derecede skolyozu olan kişilerde akciğer kapasitesinin azalması genel vücut dayanıklılığını olumsuz etkileyebilir. Yüzme sayesinde kişinin genel kondisyonu ve nefes alma kapasitesi artar. Ancak, yarışma amacı güden yoğun antrenman içeren yüzme aktiviteleri skolyozlu kişilere önerilmez.

Skolyoz genellikle ağrıya neden olmayan bir sorundur. Ancak bazen skolyozlu kişiler kronik bel ağrısıyla karşılaşabilirler. Bu durumlarda yüzme ağrıları azaltmada yardımcı olabilir.

Peki, yüzme skolyozun düzelmesine yardımcı olur mu? Maalesef, bunu söylemek mümkün değil. Skolyoz omurganın yanlara doğru eğriliğidir. Bu nedenle, eğriliğin içindeki kaslar gergin, diğer yandaki kaslar ise zayıf ve uzamış olabilir. Yüzme ile gövde kasları bir bütün olarak çalıştırıldığından eğriliğin düzelmesine doğrudan etkisi olmaz. Olası kas dengesizliklerini düzeltmek için özel egzersizlere ihtiyaç vardır. Skolyoz korsesi ileri vakalarda etkili olabilirken, bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Yüzme, skolyoz da dahil olmak üzere bel ve sırt problemlerinde kas güçlendirme ve kondisyonu korumak için tercih edilen bir spor olması nedeniyle kemik ve eklemlere fazla yük binmez. Suyun kaldırma kuvveti vücut ağırlığının büyük bir bölümünü taşırken, suyun direnci de kasların güçlenmesini sağlar. Yüzme ve su içi egzersizler aynı zamanda dengeyi de geliştirir.

İleri derecede skolyoza bağlı olarak akciğer kapasitesi azalmış kişilerde yarışma amacı güden yüzme aktiviteleri ve uzun mesafe yüzme sporu sakıncalı olabilir. Skolyoz nedeniyle kas dengesizliği olan kişiler bazı yüzme tekniklerinde başlangıçta zorluk yaşayabilir, ancak çoğu zaman yüzmeyi öğrenebilirler ve faydalarını görebilirler. Kelebek stili yüzme tercih edilmezken, serbest stil, sırt üstü ve kurbağalama skolyozlu kişiler için uygun olan tekniklerdir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri