Sıcak yaz aylarında en önemli sağlık sorunlarından biri sıcak çarpmalarıdır. Ancak, bu sorunun önüne geçebilmek için birkaç basit kurala uyarak kendinizi koruyabilirsiniz. Sıcak çarpmasından korunmak için 9 kuralı sizler için derledik. Bu kurallarla birlikte hem kendinizi hem de sevdiklerinizi sıcak çarpmasından koruyarak keyifli bir yaz geçirebilirsiniz. Unutmayın, sıcak çarpması ciddi bir sağlık sorunu olduğundan önlemlerinizi alarak daha güvenli bir yaz geçirebilirsiniz.
En Ciddi Isı Yaralanması Sıcak Çarpması
Bugünlerde hava sıcaklıklarının çok yüksek olmasının yanı sıra neminde yüksek olmasının etkisiyle meydana gelen sıcak çarpması ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Çünkü sıcak çarpması ciddiye alınarak dikkatli davranılmadığı zaman kalp, beyin, böbrekler ve kaslar çok çabuk hasar görmekte ve özellikle beyin kanaması geçirme riski artmaktadır. En ciddi ısı yaralanmasının sıcak çarpması olduğunu ifade eden Dr. Nebahat Bilici, “Sıcak çarpmasının en önemli belirtisi vücut ısısının 40 derece ve üstüne çıkmasıdır. Sıcak çarpmasında görülen diğer belirtiler arasında şiddetli baş ağrısı, konuşmada bozukluk, sinirli olma, cildin kızarması, mide bulantısı, kusma, nefesin hızlı alınıp verilmesi yer almaktadır. Sıcak çarpması önceden öngörülebilir ve engellenebilir bir sağlık problemidir. Sıcak çarpmasına maruz kalındığında ise acil müdahale edilmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Sıcak Çarpmasından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler
- Bilinçli klima kullanın;
- Bol sıvı tüketin;
- Çalışma süresini kademeli olarak artırın;
- Belli saatlerde dışarı çıkın;
- Güneşten korunun;
- Hafif gıdalar tüketin;
- Park Halindeki araçlarda oturmayın;
- Dar elbiseler giymeyin;
- Uzun ve ağır egzersizlerden kaçının.
Sıcak Çarpmasından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler hakkında uyarılarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, “Böbrek, hipertansiyon, diyabet, kalp ve akciğer gibi kronik hastalıklar sıcak çarpması riskini artırmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzı, fazla kilo ve daha evvel sıcak çarpması öyküsüne sahip olunması vücudu aşırı ısınmaya karşı daha eğilimli hale getirmektedir.” dedi.
Sıcak Çarpmasına Maruz Kalındığında Ne Yapılmalı?
Sıcak çarpmasına maruz kalındığı zaman yapılması gerekenler hakkında da vatandaşları bilgilendiren Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, “Sıcak çarpmasına maruz kalındığı zaman bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeden evvel beynin ve hayati organların hasar görmemesi ya da hasarın azaltılması için vücudun sıcaklığı normal ısıya gelene kadar soğutulmalıdır. Sıcak çarpmasına maruz kalan kişi hemen gölgelik ve havadar bir alana alınmalı, giysileri hemen çıkartılmalı ve vakit kaybetmeden hızla soğuk ya da buzlu suyla banyo yaptırılmalıdır. Soğuk suyla mümkün olduğunca hızlı duş aldırılması ölüm ve organ hasarı riskini en aza indirmektedir. Soğuk duş aldırma imkanı yoksa buz ve serinletici battaniyelerle vücut soğutulmalıdır. Hasta soğutma battaniyesine sarıldıktan sonra sırt, kasık, boyun ve koltuk altlarına buz paketleri koyularak vücut ısısı düşürülmelidir. Sıcak çarpmasında hastaya zamanında ve bilinçli müdahale edilmesi hayat kurtarır.” diyerek vatandaşları uyardı.
Sıcak Çarpmasına İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Aşağıdaki videoyu izleyerek Sıcak Çarpmasına İlk Yardım Nasıl Yapılır? öğrenebilirsiniz.