Sezaryen doğum çocukta astım riskini artırıyor

Sezaryen doğum, çocuklar için astım riskini artırabilir. Sezaryen doğumla dünyaya gelen bebekler, normal doğum yapan bebeklere göre astım geliştirme riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle, anne adaylarının sezaryen doğum yerine normal doğum tercih etmeleri önerilir. Sağlıklı bir doğum, çocuğunuzun sağlığı için önemlidir.

Astımın Görülme Sıklığı Artıyor

Doç. Dr. Akelma tarafından yapılan açıklamalara göre, astım, dünyada en sık görülen kronik rahatsızlıklardan biridir. Son 50 yıl içinde hastalığa çok sık rastlanıyor ve hastalıkta artış eğilimi gözlemleniyor. Astım hastalığının çocuklarda görülme oranı yüzde 15 seviyelerindedir ve her 8 çocuktan birinde astım rahatsızlığı görülüyor. Yetişkinlerde ise astım hastalığının görülme oranı yüzde 7-9 seviyelerindedir ve her 10-11 yetişkinden biri astım hastasıdır. Astımın görülmesinde genetik faktörlerin etkisi de bulunuyor. Anne ya da babanın birinde astım varsa çocukta astım görülme riski yüzde 25 artarken, anne ve babanın her ikisinde de astım varsa bu risk yüzde 50 artıyor.

Sezaryenle Doğum Astım Riskini Artırıyor

Doğum şekli, astım hastalığı açısından önemli bir etken. Sezaryenle doğum arttıkça alerjik rahatsızlıkların görülme sıklığı da artıyor ve astım da bu alerjik rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle, herhangi bir sağlık problemi bulunmadığı sürece doğumun normal yollardan yapılması taraftarıyız. Sezaryen doğumun bebekte bakteriyel çeşitliliği azalttığını ve astım riskini artırdığını belirtmek gerekir. Ülkemizde, sezaryenle doğum yöntemi oldukça yaygın ve neredeyse her iki çocuğumuzdan biri sezaryen yöntemiyle dünyaya geliyor.

Anne Sütü Astım Riskini Azaltıyor

Bebeğin beslenme tarzı, astım hastalığında önemli bir etken. En az 1 yıl anne sütüyle beslenen çocukların astım rahatsızlığına yakalanma riski düşüyor. Bu nedenle, bebeklerin anne sütüyle beslenmesi teşvik edilmelidir. Antibiyotik tarzı ilaçların çok sık kullanılması da astım hastalığını tetikleyen etkenler arasındadır. Sağlık problemlerinden dolayı kullanılan antibiyotikler, doğru ve akılcı bir şekilde kullanılmalıdır. Hekimin bilgisi haricinde antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Raf ömrü çok uzun olan besinler veya paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar ise astım rahatsızlığını tetikleyebilir. Bu nedenle, sağlıklı, taze ve mevsiminde gıdalar tercih edilmelidir.

Obezite Astımı Tetikliyor

Obezite, astımı tetikleyen ve kontrol altına almayı zorlaştıran önemli bir faktördür. Astım riskini azaltmak için düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak önerilir. Çocukla aynı evde kalan kişilerin, çocuğun yanında sigara içmemesi de çocuğun sağlığı açısından önemlidir. Ülkemizde, pasif sigara içiciliği önemli bir sağlık sorunudur ve insanların sigara ve tütünden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Sigara içenlerin de sigarayı bırakmaları önerilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri