Safra Kesesi İltihabı

Safra kesesi iltihabı, kolesistit adıyla da bilinir ve safra kesesini tıkayan taş ya da taşlar sebebiyle oluşur. Safra kesesi karaciğerin sağ alt tarafında bulunan ve salgıladığı safra sayesinde yağların daha rahat parçalanmasını ve sindirilmesini sağlayan bir organdır. Safra kesesi iltihaplandığında hemen tedavi edilmesi gerekir; zira tehlikeli bir durumdur.Safra kesesi iltihabı ani gelişebilir ve yineleyen özellikte olabilir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri

Kolesistit, yani safra kesesi iltihabının en net belirtisi karnın sağ üst kısmında hissedilen ağrıdır. Bu ağrı sadece orada kalmaz, sağ omza, bele, kürek kemiklerine kadar yayılabilir. Pek çok hasta safra kesesinde beliren bu ağrıyı yağlı yemeklerden sonra hissettiğini söyler. Bunun yanı sıra kusma, bulantı, iştahsızlık, nabızda yükselme, ateş, karında gaz varmış hissi, balçık renginde dışkı da yine belirtiler arasında sayılabilir.Kronik safra kesesi iltihabında karnın sağ üst kısmındaki ağrı yarım saat de sürebilir, beş altı saat de…

Safra Kesesi İltihabı Bitkisel Tedavi

Safra kesesi iltihabı bitkisel tedavi ile de kontrol altında tutulabilir, daha rahat yönetilebilir. Bunu için doğanın kucağında yetişen bitkiler devreye girer ve her zamanki şifalı elleriyle destek sağlar. Bu bitkilerden birisi papatyagillerden olan karahindiba bitkisidir.Bu bitki adeta safra kesesi sorunları için yaratılmıştır. Fiziki olarak papatyaya benzeyen karahindiba bitkisi son derece şifalıdır. Bu bitki özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları için çok faydalı etken maddeler içerir.Yani sadece safra kesesi rahatsızlıkları için değil, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için de kullanılabilecek bir bitkidir karahindiba. Karahindibayı çay şeklinde demleyerek tüketebilirsiniz.Karahindiba, safra kesesi rahatsızlıklarında sabah ve akşam düzenli şekilde 3 ay tüketildiğinde, safra kesesi taşlarında küçülme sağladığı kanıtlanmıştır. Ama tekrar hatırlatmakta fayda var ki; safra kesesi iltihabında ilk başvurulması gereken yer bir sağlık kuruluşu ve hekim olmalıdır. Karahindiba sadece destek sağlayacak bir çözümdür, asla tıbbi tedavi yerine geçemez.Safra kesesi iltihabı antibiyotik tedavisi, iltihaptan kaynaklanan belirtileri azaltabilir. Hastaya antibiyotik ve ağrı kesici verilebilir. Ancak safra kesesi iltihabını, bir daha oluşmayacak şekilde tedavi edecek bir ilaç tedavisi ne yazık ki yoktur.Safra kesesi iltihabı diyeti de tedavi ile ve tedaviden sonra da belki ömür boyu uyulması gereken bir disiplin olmalıdır. Safra kesesi hastalarının yağsız beslenmesi, yağlı, kremalı, ağır soslu yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmaları; çikolata, baharat, acılı ve ekşili, salamura ve tuzlu gıdaları da tüketmemeleri gerekir.Safra kesesi hastalarının çok merak ettiği ve kafalarını kurcalayan bir soru da safra kesesi iltihabı tehlikeli midir  sorusudur. Erken saptanmış, teşhisi konmuş ve hekim tarafından tedavisine başlanmış safra kesesi iltihabı kontrol altında olacağı i.in tehlike arz etmez. Ama eğer tedavide geç kalınmışsa ve safra kesesi tedaviye cevap vermiyorsa, hekim uygun gördüğü takdirde ameliyatla alınabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler