Osteoartrit (Kireçlenme) nedir?

Osteoartrit, kemiklerin kıkırdak yapısının yavaş yavaş bozulması ve incelmesi sonucu meydana gelen bir eklem rahatsızlığıdır. Bu durum, eklem yüzlerinin sürtünmesine neden olur ve sonunda kemikler arasında sürtünmeye yol açar. Osteoartrit genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur, ancak aşırı aktivite ya da yaralanma sonrası da gelişebilir. Osteoartrit belirtileri arasında ağrı, sertlik, şişlik ve hareket kısıtlılığı bulunur. Tedavi seçenekleri arasında egzersiz, ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi bulunur.

Kireçlenmenin Belirtileri

Kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, eklemlerin kıkırdak yapısında bozulma, aşınma ve yıpranma şeklinde seyredebilir. Bu durumda eklemlerde yıkım başladığından şişlik ve ağrı gibi semptomlar söz konusu olabilir. Kireçlenme, kadınlarda daha yaygın olarak görülen klinik bir tablodur ve genellikle 50’li yaşlardan itibaren başlayan kireçlenme, eklemlere aşırı yük binmesinden kaynaklanır.

Eklemlerde Değişimler

Eklemin kıkırdak yapısı bozulmaya başladığında kemik dokuda da birtakım değişimler söz konusu olur. Kemiklerde meydana gelen küçük çıkıntılar, eklem hareketlerinin kolayca yapılmasını sağlayan sinoviyal sıvının azalmasına neden olur. Bu durum hem hareket etmenin güçleşmesine hem de bölgesel ağrıların oluşmasına yol açabilir.

Nedenleri

Değişen hormon seviyeleri, kilo alımı ve vücut kitle endeksinde negatif hareketlilikler, yaşlanma ile meydana gelebilen nedenlerdir. Bunlara bağlı olarak kas kütlesi azalır. Üstelik vücudun ağırlığını kaslar ve eklem bağ dokuları taşıdığı için eklemlere aşırı yük binmesi muhtemeldir.

Kireçlenmenin Belirtileri Nelerdir?

Osteoartritin belirtileri genellikle yavaş gelişir ve ilerledikçe şiddetlenme eğilimi gösterir. Kireçlenme, yavaş yavaş gelişerek etkisi altına aldığı bölgede yoğun ağrılara sebep olabilir. Eklem fonksiyonlarını sekteye uğratarak gündelik yaşamı olumsuz etkiler. Belirtileri şunlardır:

  • Ağrı
  • Tutukluk Hissi
  • Eklem Bölgesinde Şişlik
  • Krepitasyon

Osteoartritin ileri evrelerinde hareketlerin kısıtlanması söz konusu olabilir. Kireçlenmenin progresif bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla belirtilerin tespit edilmesi hâlinde uzman bir doktora danışmakta gecikmemek hastanın faydasına olur. 

Kireçlenmenin Etkisi Altındaki Eklem Yerleri

Kireçlenme; bel, diz, ayak bileği ve kalça eklemi gibi yük altında çalışan bölgelerde sıkça rastlanılan bir durumdur. Ayrıca omuzda, dirsekte, el bileğinde ve hatta çene kemiğinde bile osteoartrit semptomları oluşabilir. Dizde kireçlenme belirtileri, pek çok sporcunun deneyimlediği bir durumdur. Bunun yanında eklem rahatsızlıkları, genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilir.  

Kireçlenme Tedavisi

Osteoartrit tedavisi ile ağrılar hafifletilebilir, hastanın daha rahat hareket etmesi sağlanabilir. Kireçlenme tedavisi için şu yöntemler tercih edilebilir:

  • İlaç, krem ve losyon tedavileri
  • Fizik tedavi egzersizleri
  • Kilo vermek
  • Eklem koruma aksesuarları kullanmak
  • Eklem içerisine lokal enjeksiyon uygulamaları

Tüm bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi operasyonlara da başvurulabilir. Eklem protezi ameliyatı ile hasarlı eklem yerine işlev görecek parçalar konulur ve osteotomi ameliyatı sayesinde eklemlerin hizalanması ve vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılması mümkün hâle gelir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri